Van Dam kijkt uit naar 2021

Met de (voorlopig) 72ste plek op de Order of Merit op de LPGA en een paar topnoteringen in Europa achter haar naam, is de Nederlandse nummer 1 aan het slottoernooi van het coronajaar 2020 begonnen. Eerder deze week keken we al met haar terug op het bijna voorbije seizoen.
@media (max-width: 679px){#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff716209e8b img{#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff716209e8b img{#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff716209e8b img{#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff716209e8b img{#fig-60ff716209e8b img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}anne van dam

Het gemoed van Anne van Dam staat, enkele dagen na het missen van de cut in het U.S. Women's Open, nog altijd niet op standje 'vrolijk'. Net als een groot deel van het seizoen was het spel goed, maar net niet goed genoeg, en zeker niet zo goed als ze kan. En daar baalt ze stevig van, zo steekt ze niet onder stoelen of banken aan de vooravond van de laatste wedstrijd van het jaar.

'De cut missen kan altijd, maar dit was wel heel zuur en daarom doet het ook meer pijn dan anders. Ik gebruik één slag teveel, net als vorig jaar, maar ik was nu zó in control, voelde me zó comfortabel, dat ik – zeker ook omdat het veld zo dicht bij elkaar zat – als ik erbij was geweest in het weekend echt bovenin mee had kunnen doen. Ik denk dat ik daarom nu nog zo teleurgesteld ben, meer dan je anders bent.'

Van Dam kwam één slag tekort om zichzelf in elk geval een kans te geven in het laatste Major van het jaar dat ook voor haar getekend werd door de coronacrisis, al speelde er voor de geboren Arnhemse meer.

'Dit was persoonlijk niet het leukste jaar en dan neem je soms dingen mee de baan in die je daar niet kan gebruiken. Daarnaast hielp het niet dat ik mijn coach het hele jaar eigenlijk niet heb kunnen zien. Hij kwam Denemarken niet uit waardoor ik hem niet persoonlijk zag, hij niet bij toernooien kon zijn, en daarnaast kan je online ook maar een beperkt aantal dingen doen. En nee, de coronacrisis hielp ook niet. Ik had dan wel het geluk dat ik in de bubbel heel veel samen kon doen met mijn goede vriendin Sophia Popov, maar ideaal is het natuurlijk allemaal niet. Dat er bijvoorbeeld geen publiek bij de toernooien was, heeft mij zeker niet geholpen. Het gevoel op toernooien was daardoor totaal anders, alsof je een clubwedstrijdje speelde, en ik blijk best gevoelig voor het ontbreken van die spanning', sluit ze zich zonder het te weten aan bij de opmerkingen die Luiten daar regelmatig over maakte.

Hoewel 2020 niet het jaar werd waar de inwoonster van Lake Nona op hoopte, slecht was het tegelijkertijd zeker ook niet, erkent ze.

'Nee, zeker niet. Het was een redelijk seizoen. Het ging niet slecht, maar er ging ook weinig echt goed. Daar was het U.S. Open ook een typisch voorbeeld van. Goede drives, heel veel geraakte greens, maar de putts wilden net niet vallen. En als je je kansen niet benut weet je dat je ook ergens anders nog wel een paar slagen verliest. Het was het allemaal nét niet, terwijl je vooraf hoopt om in je tweede jaar op de LPGA wat meer te kunnen gaan oogsten. Er was ook niet één week die er echt uitsprong. Wat ik zeg, het was niet slecht maar ook niet echt goed. Teveel weken waarin ik speelde om plek dertig of veertig. Dat schiet niet op. Alleen in Europa had ik twee echt goede weken waarin ik ook weer meedeed om de overwinning. Het is jammer dat dat net niet lukt, maar het was wél heel lekker om weer in contention te zijn. Dat gevoel had ik wel gemist.'

Hoewel er nog één week van 2020 rest – Van Dam kwam als allerlaatste speelsters in het slottoernooi van de LPGA - is de blik ook al gericht op volgend jaar.

'Ik ben dit seizoen gaan werken met een nieuwe caddie en hoewel er eerst een kans was dat het alleen voor dit seizoen was, lijkt het er nu op dat we ook volgend jaar samen blijven werken. Dat is fijn want hij (Will Davidson, oud-caddie van Andrew Johnston, red) heeft ervaring, is heel gretig en we hebben vooral ook veel plezier in de baan. Je bent zoveel onderweg dat het fijn is dan in de baan goed contact te hebben. Daarnaast ben ik heel recent van swingcoach gewisseld. Mijn korte spel doe ik met Maarten (Lafeber, red) maar ik heb afscheid genomen van Dickmeis en werk nu samen met Sean Foley die met tal van toppers heeft gewerkt. De samenwerking is echt nog heel jong, maar het voelt heel goed en ik denk dat hij is wat ik nu nodig heb. Niet alleen heeft hij gewerkt, of werkt hij nog, met spelers als Rose, Woods, het heeft ook een praktische kant: hij woont hier langs de baan en ik kan hem bij wijze van spreken elke dag opzoeken als dat moet. Ik ben er van overtuigd dat ik met hem erbij klaar ben om de volgende stap te zetten. Eerst deze week nog het CME, dan even goed uitrusten en dan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Ik ben er zeker van dat 2021 een heel goed jaar gaat worden.'

Volg hier de scores

Laatste nieuws