Mister Golf overleden

Robbie van Erven Dorens, een van de markantste en kleurrijkste personen van de Nederlandse golfhistorie, is afgelopen weekeinde op 83-jarige leeftijd overleden.
Robbie van Erven Dorens

Van Erven Dorens, Lid van de Verdienste van de Nederlandse Golf Federatie, was van begin jaren tachtig tot en met het in oktober 2003 door Maarten Lafeber gewonnen toernooi namens de NGF organisator van het Internationaal Golfkampioenschap van Nederland.
Met zijn bedrijf Reved International, gevestigd in een pand aan de Gouden Bocht van de Amsterdamse Herengracht, maakte Van Erven Dorens het mogelijk dat het Open uitgroeide tot een van de parels van de in 1972 opgerichte Europese Tour. Spelers kwamen – in de week na The Open – om meerdere redenen graag naar Nederland. Hun komst werd mogelijk gemaakt door de achtereenvolgende hoofdsponsors – KLM, Heineken, Sun Microsystems en TNT – en een aantal andere ondersteuners, zoals de makelaar uit Lisse, Harry Mens.
Robbie van Erven Dorens zag het belang van après-golf goed in: het door hem bedachte Tented Village met zijn fraaie paviljoens was het mooiste van alle toernooien van de Europese Tour.
Het was na de ronden vaak dan ook nog lang op een plezierige wijze onrustig op de banen waar het Open plaatsvond.

Zonder Van Erven Dorens was de Nederlandse golfwereld een stuk saaier en ook minder goed geweest. Zijn bijnaam Mister Golf is dan volkomen terecht.
Maar Robbie van Erven Dorens, op 4 juli 1937 geboren in ’t Gooi, was meer dan het Dutch Open. Hij was ooit een talentvol hockeyer bij de Larensche Mixed Hockey Club. Hij speelde al op zijn veertiende in het eerste maar na een conflict met heren van de hockeybond in de aanloop naar de Olympische Spelen van 1956 – waar Nederland vanwege in de inval in Hongarije uiteindelijk niet naar toe ging – werd golf zijn eerste sport.
Van Erven Dorens behoorde tot de betere amateurgolfers van ons land, maar de echte top haalde hij nooit. NRC Handelsblad meldde dat hij een paar keer zowel Europees als wereldkampioen bij de amateurs was, maar dat verhaal is volledig uit de lucht gegrepen. Het individuele EK wordt pas sinds het eind van de jaren tachtig gespeeld en een individueel WK bestond en bestaat niet.

In 1977 werd Van Erven Dorens captain van het Nederlands mannenteam en dat bleef hij bijna twintig jaar. In 1991 werd Oranje in Madrid derde in het Europees Landenteam Kampioenschap. In 1992 (Vancouver) en 1994 (Parijs) eindigde de equipe als achtste in het WK voor landenteams. In die periode maakten spelers als Rolf Muntz, Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen deel uit van teams de hij begeleidde.
Naast het Dutch Open organiseerde Robbie van Erven Dorens voor eigen rekening en risico ook het Ladies Open en het Challenge Open. Ook het Nationaal Open zat in zijn portefeuille.
Na het Open – zonder hoofdsponsor – van 2003 werd Van Erven Dorens op een vervelende wijze buitenspel gezet door de Europese Tour en de als hoofdsponsor teruggekeerde KLM. Het toenmalige This is Golf – nu TIG Sports – nam de organisatie over.
Het enige element van het KLM Open dat nog aan hem herinnert, is de prijs voor de beste amateur: de Robbie van Erven Dorens Trofee.

Laatste nieuws