Door weer en winter

Natuurlijk, je kunt wachten tot het kwik weer tot acceptabele waarden is gestegen en de banen er weer spic en span bijliggen, maar er is niets mis met een lekker rondje in de winter.

winter

Hou er wel rekening mee dat de omstandigheden anders zijn dan in de zomer. Niet alleen qua kleding (laagjes, laagjes, laagjes), ook de baan ligt er in de winter anders bij dan op een mooie zomerdag.

Het is dan ook niet voor niets dat op veel banen 'winterregels' van kracht zijn. Het zijn geen 'Regels' die in het officiële regelboek staan, maar ter bescherming van het gras – en om het spel leuker te houden in toch al zware omstandigheden – gelden op veel banen tussen november en april winterregels voor:

Plaatsen – de bal oppakken, schoonmaken en terugplaatsen binnen 15 centimeter van de oorspronkelijke plek (niet dichter bij de hole) op het kortgemaaide deel van de baan.

Wintergreens – ter bescherming van het gras kan de 'gewone' green gesloten zijn en staat de vlag op een tijdelijke green. Zijn meerdere holes voorzien van wintergreens dan is de ronde niet Qualifying en is het gewoonte om de bal op de wintergreen op te pakken (+1 slag) als deze binnen een stoklengte van de hole ligt.

Wintertrolleys – op veel banen kun je – ter bescherming van de baan – in de winter niet met buggy's of trolleys terecht. Een uitzondering wordt evenwel vaak gemaakt voor speciale winterbanden: rubberen banden met grote noppen die je om je gewone banden spant.