Getest: Ben Hogan PTx Pro ijzers

Een set gesmede ijzers voor net iets meer dan achthonderd euro? Het kan, maar betekent een 'online fitting' dat je volop waar voor je geld krijgt of is het een pure (en potentieel dure) gok?
Getest: Ben Hogan PTx Pro ijzers

Voor veel spelers is de aanschaf van een set forged ijzers een van de hoogtepunten van hun golfcarrière. Hoewel gegoten (cast) ijzers tegenwoordig net zo zacht voelen, geeft een gesmeed exemplaar je bij je flightgenoten een bepaalde status en worden ze geassocieerd met de betere golfer. Gelukkig zijn er tegenwoordig forged clubs waar ook bogeygolfers prima mee uit de voeten kunnen, maar er is ook slecht nieuws: de prijzen zijn de laatste jaren ontploft.

Er is één merk dat die trend doorbreekt: Ben Hogan. Het merk werd in 1953 opgericht door de negenvoudige Majorwinnaar Ben Hogan, die wilde dat golfers met het beste materiaal zouden spelen en daarom veel aandacht aan zijn producten besteedde. Er is sinds die tijd veel veranderd, maar niet die filosofie.

Ben Hogan vond dat je golf met het beste materiaal moest spelen en richtte zijn eigen merk op.

Ben Hogan Golf weigert mee te gaan in de wedrun van steeds sterkere lofts (dat gaat volgens hen ten koste van de gapping) en heeft als doel serieuze golfers voorzien van esthetisch fraaie, forged clubs van hoge kwaliteit. Alle clubs worden met de hand gemaakt in Fort Worth, Texas.

Je vind de clubs van Ben Hogan trouwens niet in de golfshop, want de producent verkoopt direct aan de consument via de website – er is net een Europese site online gegaan (benhogangolf.eu). Door de retail buitenspel te zetten, kunnen ze een lagere prijs rekenen, waardoor je voor iets meer dan 800 euro een set gesmede ijzers in huis hebt.

Ben Hogan Golf maakt naar eigen zeggen 'esthetisch fraaie, gesmede clubs voor serieuze golfers'.

Dat klinkt leuk, maar hoe laat je je dan fitten? Bingo, daar hebben we de hamvraag te pakken. De website heeft weliswaar een online fittingtool waarin dezelfde vragen langskomen als bij een goede fitter, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als iemand die je ballen ziet slaan en samen met jou op zoek gaat naar de ideale set en specificaties.

We hameren altijd op het goed laten afstemmen van je materiaal op je swing en daar blijven we bij – anders is het kopen van nieuwe clubs een pure gok. Voor het overgrote deel van de golfers voldoet dit online verkoopmodel dan ook niet. Zij zijn beslist beter af met een live fittingsessie en de keuze uit tientallen clubhoofden en shafts, ook al moeten ze hiervoor stevig in de buidel tasten.

Door het online verkoopmodel moet je wel precies weten welke specificaties je wilt.

Maar wat als je door regelmatige fittingsessies heel goed weet in welke hoek je het moet zoeken en wat je eigen specificaties zijn? Dan wordt het risico van een online aankoop natuurlijk kleiner, al moet er tussen het beperkte aanbod aan shafts bij Ben Hogan (KBS Tour en True Temper Dynamic Golf in staal en UST Recoil in graphite) wel een exemplaar zitten waarvan je weet dat het voor jou werkt.

We waagden een poging en bestelden en set PTx Pro ijzers.

De PTx Pro is hol, maar de body en het clubblad zijn wel gesmeed.

Zowel het clubhoofd als het clubblad van de PTx Pro zijn gesmeed, van respectievelijk zacht 1025 koolstofstaal en sterk MS300 staal. Dit zorgt voor een zacht gevoel en veel feedback over het balcontact.

Bij de lange ijzers is in de teen een gewicht van het zware metaal wolfraam geplaatst om te zorgen voor een rechtere balvlucht, een hogere vertrekhoek en meer spin, wat moet helpen om de bal op de green kunt houden.

Bij de korte ijzers is er licht titanium tussen het clubblad en de body gesmeed, wat resulteert in een lagere, strakke balvlucht, en optimale afstandscontrole.

Je kunt kiezen voor een chromen of zwarte finish.

Door de constructiemethode waarbij de drie onderdelen aan elkaar worden gesmeed, kan het zwaartepunt van elk afzonderlijk ijzer heel precies worden geplaatst, wat de consistentie ten goede komt.

De V-vormige zool heeft een leading-edge met veel bounce, terwijl het achterste deel juist lage bounce heeft, waardoor je net zo makkelijk door de rough snijdt als door het gras op de fairway.

De gefreesde groeven zorgen voor veel spin en een consistente balvlucht. De PTx Pro is verkrijgbaar met een chromen of zwarte finish.

Prijs (7 ijzers): € 827

www.benhogangolf.eu

'Alleen single handicappers moeten aan deze ijzers denken.'

Golfers Magazine zegt: 'Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alleen single handicappers moeten denken aan deze prachtige ijzers. Je moet de bal namelijk behoorlijk in het midden van het clubblad raken om de resultaten te krijgen die je voor ogen hebt.'

'De tweede 'hobbel' is het online verkoopmodel van Ben Hogan, waardoor je het qua fitting moet doen met het invoeren van je eigen gegevens. Zelfs als je je eigen specificaties goed kent, is dat een gok – wij moesten onze ijzers achteraf bij een clubfitter nog een aantal graden 'flat' laten buigen om een hardnekkige pull te elimineren.'

'Toen hadden we echter een set gesmede ijzers voor honderden euro's minder dan bij de concurrentie. En de PTx Pro's houden zich qua prestaties probleemloos staande ten opzichte van de grote merken. Het gevoel en geluid zijn precies wat je verwacht van een forged ijzer en de balvlucht en afstanden zijn consistent. Precies wat een goede speler wil.'

'Als je het midden van het clubblad weet te vinden, word je beloond.'

Door de relatief zwakke lofts (ijzer-7 van 34º) lever je wel wat lengte in op een modern afstandsijzer, maar kort zijn ze zeker niet. Ook niet makkelijk trouwens. Het clubhoofd is niet 'eng' compact, maar als je de sweetspot mist, merk je dat beslist en verlies je duidelijk afstand.'

'Maar goede ball strikers zullen deze prachtige ijzers keer op keer met een glimlach uit hun tas halen en nog breder grijzen als ze de bal lekker raken. Want balcontact is niet minder dan een feestje met deze klassieke beauty's. Maar het is wel een feestje waarop alleen goede golfers zijn uitgenodigd die hun eigen cocktail kunnen mixen.'

Laatste nieuws