Luiten met de hakken over de sloot

De definitieve bevestiging moet nog komen, maar met een gedeeld 11de plaats in het South African Open lijkt Joost Luiten zich op de valreep voor het seizoensfinale te hebben geplaatst.
Luiten met de hakken over de sloot

Sinds 2010 is de beste golfer van Nederland onafgebroken van de partij geweest in het Dubai World Championship, waar de beste zestig spelers van de Race to Dubai zich op de eerste tee mogen melden. 2020 is duidelijk niet het jaar van Joost Luiten, maar met kunst en vliegwerk lijkt de volhouder uit Bleiswijk zich alsnog voor het slotstuk te hebben geplaatst.

Door afzeggers verwacht de Europese Tour dat een 72ste tot 75ste plaats op de jaarranking voldoende zal zijn om een ticket naar Dubai te boeken... en laat Luiten zich met een 11de plaats in Zuid-Afrika nou precies naar die 72ste plaats gespeeld hebben.

Wil Besseling is als de nummer 65 van de Race to Dubai zeker van een startbewijs.

Bij Luiten ging in 2020 niets vanzelf en die lijn trok hij ook vandaag consistent door. Gisteren maakte hij het zichzelf moeilijk op de tweede negen, vandaag was het – na een birdie op de openingshole – hommeles op hole drie, vier en acht, waar hij in totaal vijf slagen inleverde. Maar je kunt zeggen van de Bleiswijker wat je wilt: opgeven doet hij nooit. Met birdies op negen en elf knokte hij zich terug, om vervolgens zeven parren op rij te maken voor een 74 (+2).

Hiermee viel hij net uit de top 10, maar een gedeeld 11de plek lijkt dus wel nét genoeg te zijn. Overtuigend? Verre van. Maar als het bij golf niet vanzelf gaat, moet je het karakter proberen en grinden. Tot de laatste slag je stinkende best blijven doen en kijken waar het schip strandt... en dat lijkt ook in 2020, voor de elfde keer op rij, pas in de seizoensfinale te zijn. Dat verdient respect. En wie weet vallen de puzzelstukjes volgende week wél in elkaar... het blijft immers golf.

Christiaan Bezuidenhout won voor de tweede week op rij.

Door al het rekenwerk zou je bijna vergeten dat Christiaan Bezuidenhout voor de tweede week op rij de sterkste was – iets wat Justin Rose in 2017 voor het laatst voor elkaar kreeg op de Europese Tour.

Met een totaal van -18 kun je zelfs zeggen dat de 26-jarige Zuid-Afrikaan zijn collega's golfles gaf, want niemand wist dichter dan een handvol slagen in de buurt te blijven. De eerste negen waren het met een 37 (+1) nog niet echt overtuigend, maar na de turn liep hij met een foutloze 32 (-4) overtuigend weg op de lastige baan van Gary Player bij Sun City.

'Het is de droom van elke Zuid-Afrikaan om in eigen land te winnen,' glunderde hij na afloop. Als je dat twee weken achter elkaar doet, ga je in ieder geval vol zelfvertrouwen de seizoensfinale in.

Leaderboard

Race to Dabai rankings

Laatste nieuws