Luiten maakt het zichzelf onnodig moeilijk

Lang zag het er naar uit dat de Nederlandse nummer 1 na 54 holes al nagenoeg zeker zou zijn van deelname aan het DP World. Het slot van de derde ronde zorgt er echter voor dat hij zondag nog flink aan de bak moet om zijn plek in de seizoensfinale veilig te stellen.
joost luiten

Vijf onder par voor de dag was Luiten na elf holes op moving day. Met drie birdies op de front nine en een fraaie eagle op de par-5 elfde, leek zijn plek in het veld voor het laatste toernooi van het seizoen wel zeker. Bij de start van de derde omloop stond de Nederlander 80ste, maar met nog 1/3 van de ronde te spelen stond hij 'virtueel' zelfs 63ste. Zeker ook omdat Luiten niet alleen scoorde, hij blééf zichzelf kansen geven en oogde ontspannen en zelfverzekerd tegelijkertijd.

Toch liep de ronde tegen het einde uit de rails.

De bogey op veertien - een lange downhillputt bleef ruim boven de hole liggen waarna hij nog twee slagen had om uit te holen - koste hem een paar plaatsen en was nog tot daar aan toe, maar de dubbel bogey op de par-4 zeventiende deed écht pijn. Vanaf de rand van de green had Luiten maar liefst vier putts nodig om de bal in de hole te krijgen waarmee het grootste deel van het goede werk - en zeker ook het goede gevoel - als sneeuw voor de zon verdween. Nadat hij op de par-5 slothole zijn birdieputt twintig centimeter naast de hole tot stilstand zag komen, verliet hij alsnog hoofdschuddend de baan.

Natuurlijk is er nog niets verloren. De zege lijkt er niet meer in te zitten - daarvoor is het verschil met koploper Bezuidenhout (-15) te groot - maar vanaf de gedeeld achtste plaats - virtueel 70ste op de Order of Merit - heeft Luiten zijn kansen nog volledig in eigen hand, al is er zondag nog wel wat werk aan de winkel om landgenoot Besseling volgende week gezelschap te mogen houden op Jumeirah Earth.

De andere twee Nederlanders in het veld konden geen grote move maken, al won Darius van Driel achttien plaatsen op het leaderboard dankzij een ronde level par, met daarin twee birdies en twee bogeys binnen de eerste zes holes met daarna nog louter parren. Daan Huizing tekende voor een kleurrijke 75, leverde daarmee enkele plaatsen in en staat met nog een ronde te gaan voor zijn seizoen gedeeld 62ste.

Leaderboard

Laatste nieuws