Luiten maakt move

Om zijn kansen op deelname aan het slottoernooi levend te houden, moest Luiten een goede uitgangspositie hebben bij het ingaan van het weekend. Met een ronde in 67 slagen bewerkstelligde hij dat. De seizoensfinale is nog altijd haalbaar voor de Nederlandse nummer 1.
joost luiten

Je moet nooit golfen en rekenen tegelijk. Wie speelt met het beoogde eindresultaat al te nadrukkelijk in zijn achterhoofd, zet zichzelf in de regel de voet dwars. Luiten zei het zelf voor aanvang van het SA Open op zijn website. 'Ik ben niet iemand die gaat uitrekenen welke positie ik precies nodig heb, ik begin dit toernooi gewoon zoals ik ieder toernooi begin, met het doel te winnen, dan komt de rest vanzelf goed.'

De eerste stap daarvoor zette Luiten vrijdag op de Gary Player CC waar hij - na een openingsronde in 72 slagen - fors terrein won met een uitstekende 67. Hoewel de dag met een bogey begon (hole 12), leverde Luiten daarna geen enkele slag meer in maar waren er wel zes birdies: op veertien, zestien, een, drie, vijf en zes voor een ronde in -5. Toen de rook aan het eind van de dag was opgetrokken bleek dat genoeg voor een jump op het leaderboard van zo'n dertig plaatsen, en belangrijker nog, een entree in de top-5 van het klassement halverwege.

De rekenmeesters kwamen eerder tot de conclusie dat Luiten allicht aan een zesde plek genoeg heeft, maar Luiten zal in het weekend gewoon door moeten gaan met wat hij vrijdag deed. Birdies maken. Liefst zoveel mogelijk. De koplopers Jamie Donaldson en Christiaan Bezuidenhout staan op -10, de daaropvolgende spelers op -8, waarna een groepje van vijf spelers - waaronder dus Luiten - volgt op -5 waarmee hij nog altijd kans heeft om niet voor het eerst in tien jaar deelname aan het lucratieve slottoernooi mis te lopen.

Naast Luiten wisten ook Darius van Driel (+2 / T53) en Daan Huizing (+3 / T64) zich te plaatsen voor het weekend. Johannes Veerman (T72), Lars van Meijel (T92) en Robbie van West (T133) moesten na twee dagen hun koffers pakken. Voor hen zit het seizoen erop.

Leaderboard

Golf in Dubai Championship

Voor Wil Besseling wordt het een kwestie van erop of eronder op de slotdag van het toernooi dat tegelijkertijd met het toernooi in Zuid-Afrika wordt gespeeld. De finale vindt al op zaterdag plaats en hoewel hij als nummer 64 op de Order of Merit nagenoeg zeker lijkt van deelname aan het DP World, kan de lange Noord-Hollander een goede slotronde zeker gebruiken.

Na zijn uitstekende 65 op de tweede dag, kwam hij op dag 3 niet verder dan een 71 (-1) waardoor hij rond de vijftigste plek uitkwam, waarmee hij de deur voor uitdagers, die hem nog van deelname aan de finale af kunnen houden, op een kier zette. Met een totaal van -7 lijkt zou een ronde van iets onder par genoeg lijken te zijn, al kan het ook deze score al genoeg zijn.

Wat echter voor Luiten geldt, geldt ook voor Besseling: van rekenen wordt niemand wijzer. Nog één goede ronde en alles regelt zich vanzelf.

Leaderboard

(Door een storing in het systeem konden vrijdag geen updates op onze website worden geplaatst. Onze excuses hiervoor)

Laatste nieuws