Luiten opent wisselvallig

Een goed slot bezorgde Joost Luiten op de eerste dag van het Zuid-Afrikaans Open een 72 en nog steeds een kans op ‘Dubai’.
Joost Luiten

Daan Huizing en Joost Luiten hebben het in eigen hand als het gaat om het halen van de cut in het Zuid-Afrikaans Open.
Eerstgenoemde liet met drie birdies en drie bogeys een 72 noteren op de par-72 baan van de Gary Player Country Club. Daarmee is hij gedeeld 28ste.
Voor Huizing zou plaatsing voor dag 3 en 4 een mooi toetje van een toch wel teleurstellend seizoen zijn.
Maar voor Joost Luiten is plaatsing voor het weekeinde echter een absolute must als hij een kans wil behouden op plaatsing voor het Tour Championship van volgende week.
Het was donderdag in Sun City een wisselvallig optreden van de Nederlandse nummer een dat uiteindelijk tot eveneens een 72 en dus ook een 28ste plaats leidde.
Luiten maakte vijf bogeys, maar ook vijf birdies, waarvan twee op de laatste drie holes.
Joost Luiten speelde in de middag, toen de scores hoger uitvielen. De spelers uit de ochtendpartijen hadden een gemiddelde van 73,64 slagen. De middagmannen kwam op 75,10 uit.
Darius van Driel maakte twee late birdies, maar kwam niet verder dan een 76 (gedeeld 95ste). De cut lijkt vrijdag op vier boven komen te liggen, zodat hij zeker een 72 en liefst lager nodig heeft om zich voor het weekeinde te plaatsen.
Voor Robbie van West is het zo goed als zeker dat er vrijdag een einde komt aan het seizoen 2020. Hij begon en eindigde met een birdie, maar daar tussenin zaten een triple bogey en acht bogeys. Al met al leverde een zware dag een 81 op. Van West staat 144ste in het 156 man tellende veld.
Ook voor Lars van Meijel zit het golfjaar 2020 er na deze week op - tenzij hij zich vrijdag goed weet te herstellen. Twee weken geleden behaalde hij knap een top-10 plaats in het Joburg Open, maar vorige week ging het op Leopard Creek een stuk slechter.
De 76 op dag een toonde hij aan dat de vorm er niet is. Van Meijel maakte een birdie, drie bogeys en een double bogey. Net als Van Driel is hij 95ste.

Er zijn na dag 1 van het Zuid-Afrikaans Open, een van de oudste golftoernooien van de wereld, maar liefst zes leiders: vier Zuid-Afrikanen – Jacques Kruyswijk, Dean Burmester, Christian Bezuidenhout (de winnaar van afgelopen week) en de onbekende Ruan Korb – plus de Italiaan Aron Zemmer (ook al zo’n outsider) en de talentvolle Oostenrijker Matthias Schwab. Zij gingen in 67 slagen rond.
Het lijkt op de moeilijke Gary Player Country Club (gemiddelde score op dag 1: 74,7) een spannende wedstrijd te worden: meer dan veertig spelers staan op vijf slagen of minder van de leiding.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 12.00-17.00 uur rechtstreeks uit. Daarvoor wordt vanaf 7.30 uur ronde drie van het toernooi in Dubai op het scherm gebracht.
Stand na eerste ronde en vanaf 5.30 uur Live Scoring via website Europese Tour

Laatste nieuws