Getest: TaylorMade Spider FCG

Bij de nieuwe Spider-putter zit het gewicht zo ver naar voren dat deze stabiele mallet de eigenschappen van een blade heeft gekregen.

TaylorMade Spider FCG: mallet of blade?

De Spider-putters staan al een decennium bekend om hun stabiliteit en volgens TaylorMade is dat bij de nieuwe Spider FCG niet anders. Maar door het zwaartepunt extreem naar voren te verplaatsen (FCG staat voor Forward Centre of Gravity) speelt deze mallet volgens de makers meer als een blade-putter.

'We hebben een high-MOI mallet gemaakt voor golfers die een boog in hun puttingsgtroke hebben', zegt Bill Price, die bij TaylorMade wedges en putters ontwerpt.

De Spider FCG heeft het design en de oplijngraphics van een mallet, maar door de gewichtsverdeling voelt hij als een blade.

De grootste uitdaging daarbij was de plaatsing van het zwaartepunt. Bij traditionele mallets zit het meeste gewicht aan de zijkanten en achter in het clubhoofd, wat helpt om de stabiliteit te optimaliseren en de afstandscontrole te verbeteren. Bij de Spider FCG zit tweederde van het totale gewicht in het voorste deel, waardoor de teen rond het zwaartepunt kan roteren – net als bij een blade-putter.

Om al dat gewicht voorin te plaatsen, is gebruikgemaakt van een gewichtspoort in de zool, direct achter het clubblad. In de hiel en teen zitten gewichten van wolfraam die meer dan honderd gram wegen, terwijl voor de clubbladinsert koper is gebruikt in plaats van kunststof – met 25 gram is dit dan ook de zwaarste insert die TaylorMade ooit maakte. De achterkant van het clubhoofd is logischerwijs juist van zeer licht materiaal.

Door gewichten en een zware insert is de voorkant veel zwaarder dan de achterkant.

De Pure Roll insert is overigens nog steeds voorzien van groeven die in een hoek van 45º zijn geplaatst, om de bal topspin mee te geven en 'm snel en puur aan het rollen te krijgen. De metalen insert geeft wel een steviger gevoel, wat ook moet bijdragen aan het gevoel dat je met een blade speelt.

Volgens de makers doet de nieuwste Spider qua vergevingsgezindheid zijn familienaam alle eer aan, omdat het mallet-design en het surplus van gewicht aan de zijkanten zorgen voor veel stabiliteit. De opvallende T-vormige graphics bovenop het clubhoofd kunnen op twee manieren gebruikt worden om op te lijnen: met de voorste rand (zoals bij een blade) en/of met de streep in de lengte (zoals we bij mallets gewend zijn).

Er zijn drie hotels beschikbaar, die corresponderen met verschillende puttingstrokes.

De Spider FCG is verkrijgbaar met drie verschillende typen hosel, die corresponderen met verschillende puttingstrokes. De short slant-hosel resulteert in 46º toe hang, wat correspondeert met veel blades en het best werkt voor golfers met een flinke boog in hun stroke. De L-neck-hosel is 25º toe hang (voor een bescheiden rotatie van het clubblad) en de Single Bend-shaft zit tegen face balanced aan (minimale rotatie).

Je kunt kiezen voor rechts- en linkshandige modellen, met shafts van 33, 34 en 35 inch.

Prijs: € 349

www.taylormadegolf.eu

Golfers Magazine zegt: 'Door de gewichtsverdeling voelt de FCG zoals beloofd beduidend anders dan een traditionele mallet, waarbij het meeste gewicht juist achterin zit. Het clubhoofd roteert makkelijk, balcontact voelt stevig en je krijg volop feedback – allemaal eigenschappen die je bij een bladeputter verwacht.;

'Ook het relatief compacte clubhoofd maakt het voor blade-spelers makkelijker om te wennen. En eerlijk is eerlijk: de t-vormige oplijngraphics maken oplijnen echt makkelijker. De groeven in de Pure Roll-insert brengen de bal snel aan het rollen en het lijkt zelfs alsof hij van het koper met meer snelheid vertrekt dan bij het voorheen gebruikte polymeer. Daar ben je echter snel aan gewend.'

'Je levert in vergelijking met andere Spider-modellen wel iets in op stabiliteit, maar de FCG is bij matig balcontact beslist vergevingsgezinder dan een blade. Het maakt deze putter een welkome debutant in het niemandsland tussen blades en mallets.'