Besseling weer slecht van start

Van de drie ‘vroege’ Nederlanders in het Alfred Dunhill Championship had Joost Luiten met een 69 de beste score. Lars van Meijel liet een 72 noteren en Wil Besseling kwam niet verder dan een 73, net als Darius van Driel.
Wil Besseling

Een jaar kan een groot verschil vormen in golf. Twaalf maanden geleden opende Wil Besseling het Alfred Dunhill Championship met een keurige 65 en nam daarmee brutaalweg de leiding. Hij werd uiteindelijk knap derde.
Nu liet de Noord-Hollander in het noordoosten van Zuid-Afrika een tegenvallende 73 noteren. Besseling maakte vier birdies op de par-72 baan van Leopard Creek, maar ook drie bogeys en een double bogey.
Besseling, die zich dit seizoen zo vaak in positieve zin onderscheidde, trok daarmee de negatieve lijn door die hij vorige week in het Joburg Open inzette. Mede daardoor komt deelname aan het Tour Championship in Dubai in gevaar. Tenzij hij zich om te beginnen met vrijdag kan herstellen.
Wil Besseling was zoals zo vaak goed vanaf de tee en met zijn slagen naar de green. Hij verloor die winst echter met een beroerd kort spel: met chippen en putten leverde hij ongeveer drie slagen in ten opzichte van de rest van het veld.
(klik hier voor alle Strokes Gained-statistieken van dag 1)
Joost Luiten, die in drie deelnames op Leopard Creek twee top-5 plaatsen behaalde én in 2007 met een ace een auto won, startte het toernooi met een 69 – het gevolg van vier birdies en een bogey.
In tegenstelling tot de laatste weken speelde Luiten niet alleen goed van tee tot green, maar ook zijn korte spel was van een meer dan gemiddeld niveau.
‘Een goede start, alleen jammer dat de putter op mijn tweede negen wat koud werd’, zei hij in een interview met Dale Hayes. ‘De bogey op acht? Altijd een lastige hole.’
Lars van Meijel liet zien dat de goede vorm die hem afgelopen weekeinde zijn eerste top-10 plaats ooit op de Europese Tour opleverde niet in Johannesburg was achtergebleven – op zijn eerste negen dan.
Van Meijel was vier onder bij de turn, maar door bogeys op 1, 8 en 9 ging hij naar -1 (71).
Darius van Driel speelde als enige van de vier Nederlanders in de middaguren. Hij begon goed, maar maakte daarna te veel fouten. Twee bogeys op de laatste drie holes leverden hem net als Wil Besseling een 73 (+1) op.
Uitgaande van de scores van dag 1 komt de cut vrijdag mogelijk op 146, twee boven par, te liggen.
De Fransman Robin Roussel en de Pool Adrian Meronk gaan met -7 (65) aan de leiding. Beiden zijn 27, promoveerden na het seizoen 2019 naar de Europese Tour, wonnen nog nooit op het hoogste niveau en gingen ook nimmer na achttien holes aan de leiding in een wedstrijd van dit circuit.
Overigens heeft maar één speler die op Leopard Creek na dag 1 leidde, gewonnen: Branden Grace in 2014.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 11.00 – 16.00 uur rechtstreeks uit
Live Scoring via website Europese Tour

Laatste nieuws