Deze Week: Herkansing op Leopard Creek

Luiten en Besseling moeten alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor het Tour Championship … Ook Van Meijel en Van Driel spelen Alfred Dunhill Championship … Van Dam slaat slottoernooi LET over … Weekje rust op PGA Tour en LPGA Tour
Leopard Creek

Europese Tour

Toernooi: Alfred Dunhill Championship
Data: 26 – 29 november 2020
Baan: Leopard Creek Countryclub, Malelane (Z-A)
Lengte: 6.627 meter
Par: 72
Prijzengeld: ongeveer € 1.600.000
Mooie namen: Eddie Pepperell, Pablo Larrazabal, Joachim B. Hansen, Robert MacIntyre, Christiaan Bezuidenhout, Wilco Nienaber, Matthias Schwab en Adrian Otaegui
Nederlanders: Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel. Daan Huizing staat wel hoog op de reservelijst.
Laatste winnaar: Pablo Larrazabal (Spa)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Pablo Larrazabal (Spa), 2018 – David Lipsky (VS), 2016 – Brandon Stone (Z-A), 2015 – Charl Schwartzel (Z-A), 2014 – Branden Grace (Z-A)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00-15.30 uur.
Bijzonderheden: Het seizoen 2020 van de Europese Tour kent een paar toernooien die twee keer worden gespeeld en het Alfred Dunhill Championship is er daar een van.
De eerste vijf edities van het toernooi (2000 – 2004) werden in Johannesburg op de Houghton Golfclub gespeeld. Daarna volgde de verhuizing naar Leopard Creek, de door Gary Player ontworpen baan die aan het Kruger Park grenst.
Johann Rupert is de eigenaar. De topman en grootaandeelhouder van het niet toevallig in Zwitserland gevestigde Richemont erfde een groot zakenimperium van zijn vader Anton.
Het pakket van Richemont bestaat uit merken als Cartier, Piaget, Montblanc, Baume & Mercier en natuurlijk Dunhill. Rupert en zijn familie – volgens Forbes goed voor een zakelijke waarde van 6,4 miljard dollar – hebben ook nog forse belangen in BAT, een tabaksgigant. NRC Handelsblad schreef op 1 oktober jongstleden over het aanpakken door de Nederlandse fiscus van het bedrijf vanwege grootschalige belastingontwijking.
Hoe het ook zij, Rupert heeft in het noordoosten van Zuid-Afrika een baan aangelegd die tot de allerbeste behoort die de Europese Tour kan gebruiken.
Daarnaast levert het aangrenzende Kruger Park mooie plaatjes op voor de tv-kijkers.
Eigenaar Johann Rupert heeft een paar jaar geleden flink de portemonnee getrokken voor een ingrijpende verbouwing .
Zo werd al het taaie kikuyu-gras van de fairways en uit de rough verwijderd en vervangen door een soort (Cynodon) dat beter tegen de Zuid-Afrikaanse zomer kan en dat minder water en gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. Wat dat laatste betreft: van een Green Deal hebben ze op Leopard Creek in het gunstigste geval een héél klein beetje gehoord.
‘De hardere fairways de bal geven meer run’, zei de directeur van Leopard Creek, Johan Piek, in 2018 tegen Golfers Magazine.
‘Gekoppeld aan nogal wat veranderingen voor wat de ligging en de vorm van de bunkers – gevuld met wit zand – betreft, is het een baan die anders speelt dan vroeger.'
Ook het gras op de greens is nieuw (Champions G-12, een genetisch gemanipuleerd Bermuda-soort). Dat gras ligt ook op de greens van Quail Hollow, de Amerikaanse baan waarop Justin Thomas in 2017 het PGA Kampioenschap won. En die greens waren snel.
Een opvallende verandering heeft de korte twaalfde ondergaan, de hole waarop Joost Luiten deze maand alweer dertien jaar (!) geleden een ace maakte die hem een Audi opleverde. De green ligt niet langer in de lengterichting, maar dwars.
Keith Horne maakte het wat dat betreft in 2012 helemaal bont: hij liet er zowel vrijdag als zaterdag een ace noteren.
Piek: ‘Wat is gebleven is de geweldige slothole. De par-5 achttiende heeft een eilandgreen (foto boven, red.) en op deze hole worden scores gemaakt en gebroken.’
In 2007 had Ernie Els met alleen achttien nog te gaan twee slagen voorsprong op de rest van het veld. Hij sloeg de bal echter tot twee keer toe het water in en moest de zege laten aan John Bickerton, die ten tijde van dat drama niets vermoedend – en heel tevreden met ‘zilver’ – bezig was zijn bagage te verzamelen en handtekeningen uit te delen aan kinderen.
Luiten speelde het Alfred Dunhill Championship drie keer: 4de, 35ste en 5de.
Wil Besseling zorgde er bijna een jaar geleden voor dat golfend Nederland op het puntje van de stoel voor de tv zat. Hij leek de zege binnen handbereik te hebben – tot hij de bal op de par-4 veertiende het water in sloeg. Een double bogey was het gevolg en uiteindelijk werd Besseling – heel knap – nog wel gedeeld derde, op twee slagen van winnaar Pablo Larrazabal. De Spanjaard had last van blaren (nieuwe schoenen) en maakte daar een echt drama van. Maar hij herpakte zich en met drie birdies op de laatste vier holes behaalde Larrazabal de zege.
Kijk nog maar eens terug naar een ruime samenvatting.

En dan nog dit: Wil Besseling en Joost Luiten willen volgende maand graag meedoen aan het Tour Championship in Dubai. De beste zestig beschikbare spelers mogen daar in actie komen. Luiten is nu 79ste en Besseling vinden we terug op plaats 66 van de jaarranking. Het missen van de cut afgelopen week in het Joburg was een flinke streep door de rekening.
Meer informatie en vanaf donderdag 6.00 uur Live Scoring via website Europese Tour``

PGA Tour

Volgende week (3 tot en met 6 december) wordt op de El Camelon Golfclub in het Mexicaanse Playa del Carmen de met 7,2 miljoen dollar gedoteerde Mayakoba Golf Classic gespeeld. Brendon Todd verdedigt zijn titel en Masters-kampioen Dustin Johnson heeft toegezegd te komen.
Meer informatie via website PGA Tour

LPGA

Opnieuw een pauze. De in Texas te spelen Volunteers of America Classic vormt van 3 – 6 december het met 1,7 miljoen dollar gedoteerde voorafje van het U.S. Women’s Open – ook in Texas – dat voor 10 – 13 december genoteerd staat.
Anne van Dam doet aan beide kampioenschappen mee.
Meer informatie en vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour

Ladies European Tour

Omdat Anne van Dam de komende tijd in Texas speelt, wil of kan ze als tweevoudig winnares niet meedoen aan het Andalucia Costa Del Sol Open De España.
Het met zes ton gedoteerde slottoernooi van het seizoen wordt van 26 – 29 november georganiseerd op de zuidbaan van de Real Club de Golf Guadalmina, die tussen Marbella en Estepona ligt. Deze course kennen we nog goed van de Qualifying School van de Europese Tour. Mannen als Derksen, Lafeber en Muntz hebben ‘m in dat kader gespeeld.
Meer informatie en vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour

Laatste nieuws