Deze Week: Sint in een Groen Jasje

The Masters is het derde en laatste Major voor de mannen in 2020 … Ladies European Tour flirt vrolijk met vrouwonvriendelijk Saoedi-Arabië … Challenge Tour blijft in Spanje
Augusta National

Majors

Toernooi: 84ste Masters Tournament
Data: 12 – 15 november 2020
Baan: Augusta National Golfclub, Augusta, Georgia (VS)
Lengte: 6.835 meter
Par: 72
Prijzengeld: wordt later deze week bekendgemaakt. Bedroeg in 2019 11,5 miljoen dollar
Mooie namen: Covid-19 besmettingen daargelaten, doen alle grote namen mee. Wel is het zo dat bijvoorbeeld spelers die na de kwalificatiedatum – eind maart – in de top-50 van de wereldranglijst terechtkwamen en daar nog in staan pech hebben. Er verschijnen overigens niet de geplande 95 maar vooralsnog 92 spelers aan de start. De Chileen Joaquin Niemann werd vorige week positief getest en maandag was dat het ook het geval bij Sergio Garcia. Angel Cabrera had kunnen spelen, maar staat nu als non-competitor op de lijst.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2019: Tiger Woods (VS)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Tiger Woods (VS), 2018 – Patrick Reed (VS), 2017 – Sergio Garcia (Spa), 2016 – Danny Willett (Eng), 2015 – Jordan Spieth (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00-23 uur. Zaterdag van 19.00-23.00 uur en zondag van 16.00-21.00 uur.
Ook op Ziggo Sport: live beelden van zogenaamde selected groups en de gebeurtenissen op 11, 12 en 13 – ofwel Amen Corner. Klik hier voor de gids van Ziggo Sport Golf.
De BBC heeft voor het eerst sinds bijna zestig jaar geen rechten meer om The Masters rechtstreeks uit te zenden. Wel mogen er dagelijks (heel laat) op BBC2 samenvattingen van anderhalf uur op het scherm worden gebracht. Klik hier voor de tijden.
Op de website van The Masters is ook behoorlijk wat beeld te zien, maar het is niet duidelijk wat er voor ons land beschikbaar is.
Bijzonderheden: Op de dag dat de Sint officieel het land binnenkomt – weliswaar tape delayed – en de kinderen en kleinkinderen hun schoen mogen zetten, schuiven we ’s avonds met koffie en gevulde speculaas aan om naar de derde ronde van The Masters gaan kijken.
Niet alleen de maand is anders, ook het programma.
Er is geen publiek en als gevolg daarvan ook geen Par 3 Contest. Het feestje op woensdag werd twee jaar geleden vanwege slecht weer voor het eerst afgelast.
De baan is er klaar voor en ziet er weer schitterend groen uit, zoals wij al eerder berichtten. Maar het wordt een Masters van herfstkleuren en niet van bloeiende azalea’s,
Er wordt de eerste twee dagen – en wie weet ook in het weekeinde – van twee tees gestart. Dat heeft alles te maken met het feit dat er in de tweede week van november minder daglicht is dan in de tweede week van april.
De beste vijftig plus ties na 36 holes gaan door. Daarmee schaft Augusta National na 58 (!) jaar de ten-shot-rule af, zo werd maandag aangekondigd.. Tot en met vorig jaar ging de top-50 door plus iedereen die op tien slagen of minder van de leider(s) stond.

Wie op tien afslaat, speelt de baan zoals hij ooit door dr. Alister MacKenzie en Bobby Jones werd ontworpen. En de eerste drie holes zijn meteen een mogelijke kwelling.
Het is overigens niet de eerste keer dat er van twee tees wordt gestart. Dat gebeurde vanwege slecht weer in 1973 (vierde ronde), 1982 (tweede ronde), 1983 (tweede ronde), 2002 (tweede ronde), 2005 (eerste ronde) en 2019 (vierde ronde).
Hoe zal het weer nu zijn? Speelt de baan in november langer? Zijn de greens traditioneel snel? Het lijkt erop dat het niet koud zal zijn. Maar wel nat.
Op maandag hield The Weather Channel het bij deze verwachting.

Het zal weinigen verbazen dat Bryson DeChambeau door de Britse bookmakers tot topfavoriet is uitgeroepen.
Moeten we ons nu verheugen op de ene na de andere kruisraket die het golfende Jerommeke met een ultralange driver richting fairway afvuurt of slaan we de handen voor de ogen omdat een monument wordt afgebroken? Het is net als Biden en Trump. Je bent voor de een en fel tegen de ander.
DeChambeau was vorig jaar al niet kort. Hij nam zelfs op dag een de leiding (66), maar deed het 24 uur later negen slagen slechter. Uiteindelijk kwam Bryson DeChambeau niet verder dan een 29ste plaats – op negen slagen van Tiger Woods.
Na DeChambeau maken volgens de bookmakers Jon Rahm, Justin Thomas, Rory McIlroy, Dustin Johnson en Xander Schauffele de beste kans.
En Tiger Woods?
Hij staat nog wel in de top-20 van favorieten. Maar wie zijn cijfers van dit jaar bekijkt, zal moeten beamen dat dit wel vriendelijk is van de wedkantoren.
Woods speelde dit kalenderjaar acht toernooien, waarvan zes na de lockdown. De resultaten? Vijf cuts, geen top-10 plaatsen en een 29ste positie in The Memorial als de beste prestatie.
En dan nog dit (I): Acht van de laatste tien winnaars stonden qua Greens In Regulation in de top-6. De uitzonderingen waren Charl Schwartzel (18de in 2011) en Sergio Garcia (21ste in 2017).
En dan nog dit (II): Het kampioenschap telt mee voor seizoen 2020 van de Europese Tour en voor het seizoen 2020/2021 van de PGA Tour. Ook de 85ste editie – Deo Volente gepland voor 8 –11 april van volgend jaar – behoort tot het wrap around season van de PGA Tour én voor het golfjaar 2021 van de Europese Tour.
En dan nog dit (III): De langste staat van dienst? Als we oudgedienden als Sandy Lyle (39ste deelname), Larry Mize en Bernhard Langer (beiden 37ste) even vergeten, dan zijn Phil Mickelson, Tiger Woods en Sergio Garcia de recordhouders. Zij spelen deze week hun 28ste, 23ste en 22ste Masters.
Vanaf donderdag 14.30 uur Live Scoring via website masters.com

LPGA

Na een pauze van een paar weken wordt volgende week, van 19 – 22 november, het met twee miljoen dollar gedoteerde Pelican Women’s Championship presented by DEX Imaging & Konica Minolta gespeeld. De Pelican Golfclub in Belleair, bij St Petersburg, aan de westkust van Florida vormt het decor.
Meer bijzonderheden en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour

Ladies European Tour

Het Aramco Saudi Ladies International is een nieuw toernooi, dat van 12 – 15 november plaatsvindt op de baan van Royal Greens, die we al kennen van twee wedstrijden van de Europese mannentour. Er zit een miljoen euro in de pot, veel en veel meer dan in de andere reguliere toernooien van de Tour. Maar ja, we weten het: de Saoedi’s know the price of everything and the value of nothing.
Deze wedstrijd, waar ook Anne van Dam aan meedoet, staat deels in het teken van het propageren van golf onder vrouwen. Het enthousiasme en de schijnheiligheid van de Ladies European Tour kent geen grenzen. Men sluit lekker de ogen voor het ontbreken van tal van mensenrechten in dit land en telt de euro’s.
Meer bijzonderheden en vanaf donderdag 6.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour

Challenge Tour

Na het Andalucía Challenge de España blijven we op de baan van de Iberostar Real Club de Golf Novo Sancti Petri bij Cadiz voor het met eveneens twee ton gedoteerde Andalucía Challenge de Cádiz. Dit toernooi wordt van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 november gespeeld.
Koen Kouwenaar en Robbie van West staan op de deelnemerslijst.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Alps Tour

Van 17 – 19 november wordt de Final Stage van de Qualifying School georganiseerd. Het 54-holes toernooi vindt plaats op de Golf Nazionale & Terre dei Consoli, die ten noorden van Rome ligt.
Meer informatie via website Alps Tour

Laatste nieuws