Veerman fraai vierde, MacIntyre wint eerste editie Cyprus Showdown

Als de wedstrijd op Aphrodite Hills een 'gewone' strokeplaywedstrijd was geweest, dan had de 28-jarige Amerikaanse Nederlander vandaag zijn eerste wedstrijd op de Europese Tour gewonnen. Koen Kouwenaar eindigde op de Challenge Tour in de staart van het klassement.

veerman

Net als de eerste drie dagen speelde de Veerman op de slotdag uitstekend, en met een totaal van 262 slagen verbruikte hij over vier dagen twee slagen minder dan welke andere speler dan ook. Zelfs de Schotse winnaar had over 72 holes meer slagen nodig (264) en had daarmee normaliter genoegen moeten nemen met een tweede plaats.

Maar het was geen gewone wedstrijd deze week. Van de 105 spelers die donderdag begonnen, bleven er vrijdag 32 over, waarna er na de derde ronde nog eens zestien spelers afvielen. En dat niet alleen: na de tweede en derde ronde werden alle scores teruggezet naar level par, waardoor het hele veld gelijke kansen had voor het ingaan van de derde en laatste ronde. De koppositie van Veerman was daarmee evenveel waard als de 'hakken over de sloot' kwalificatie voor de slotdag van (bijvoorbeeld) Thomas Detry die ook als vierde eindigde. Andersom kon natuurlijk ook. Neem Jamie Donaldson. De Welshman ging als als nummer 1 het weekend in, stond na de derde ronde nog altijd derde, maar eindigde het toernooi door een slechte slotdag als nummer laatst.

Na twee vroege bogeys leek het toernooi van de zoon van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder ook als een nachtkaars uit te gaan, maar Veerman herpakte zich sterk en knokte zich helemaal terug in de wedstrijd. Door een eagle op zes en een birdie op acht won hij het verloren terrein al voor de turn terug, en door na het keerpunt nergens meer slagen te verliezen eindigde hij met een ronde in 67 slagen en -4 voor de slotdag.

Het totaal van -21 zou hem, zoals gezegd, in elke andere week, de zege op hebben geleverd, maar in de showdown die deze week uit de experimentele koker was gerold, bleef hij steken op de vierde plaats, drie slagen achter winnaar Robert Macintyre die met een 64 (-7) het beste voor het laatst had bewaard.

En dat was precies waar het deze week om te doen was.

Einduitslag

Challenge Tour

In Spanje werd deze week (eindelijk weer eens) een wedstrijd van de Challenge Tour gespeeld. In een uiterst karig seizoen is het voor de spelers van het circuit behelpen. Inclusief de eerste drie wedstrijden in Zuid-Afrika en de Grand Final later deze maand op Mallorca, staan er maar elf wedstrijden op het schema.

Een maand na het Italian Challenge Open was het deze week tijd voor het Andalucia Challenge de Espana, met in het veld twee landgenoten.

Robbie van West, in het bezit van een speelrecht voor het circuit, slaagde er niet in de cut te halen. De Brabander opende met een 79 en, hoewel hij zich met een 72 sterk herstelde, kon dat op de tweede dag niet meer rechtzetten en miste op twee slagen de cut.

De tweede Nederlander die in actie kwam op Iberostar Real Club de Golf Novo Sancti Petri was Koen Kouwenaar. De neo-professional ontving een uitnodiging om mee te doen omdat Nederland eerder dit seizoen een wedstrijd van het circuit zou hebben georganiseerd, en maakte in elk geval in zoverre goed gebruik van de kans door in elk geval het weekend te halen.

In de tweede helft van het toernooi zakte Kouwenaar (lees volgende week een uitgebreid interview met hem in de nieuwe editie van Golfers Magazine) steeds verder weg op het leaderboard. Met een totaal van +8 wist hij uiteindelijk slechts twee spelers achter zich te houden in het door Ondrej Lieser (-10) gewonnen toernooi.