Deze Week: Herkansing voor Luiten

Joost Luiten, Daan Huizing en Lars van Meijel spelen de Aphrodite Hills Cyprus Showdown … Generale repetitie Masters in Houston … Challenge Tour wordt afgestoft ... Ladies European Tour naar Dubai
Joost Luiten

Europese Tour

Toernooi: Aphrodite Hills Cyprus Showdown
Data: 5 – 8 november 2020
Baan: Aphrodite Hills Resort, Paphos (Cyp)
Lengte: 6.361 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Callum Shinkwin, Sami Välimäki, Kalle Samooja, Thomas Detry, Pablo Larrazabal, Sam Horsfield, Chris Wood en Rasmus Højgaard
Nederlanders: Joost Luiten, Daan Huizing en Lars van Meijel
Laatste vijf toernooien Nederlanders: Besseling 34-54-30-16-17, Luiten 11-19-mc-10-53, Van Driel mc-mc-60-33-30, Huizing mc-mc-14-mc-mc, Van Meijel 58-35-43-53-mc
Winnaar in 2019: Nieuw toernooi
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 10.30-15.30 uur. Zaterdag van 11.00-15.30 uur en zondag van 10.30-15.00 uur
Bijzonderheden: Twee weken Cyprus, twee weken op het Aphrodite Hills Resort bij de plaats Paphos, die in het zuidwesten van het land ligt.
Het is de tweede keer dit jaar dat een baan twee weken achtereen het decor vormt. In augustus was dat Celtic Manor.
Afgelopen zondag won Callum Shinkwin op deze uitstekende en spectaculaire baan na een play-off met Kalle Samooja. Beiden waren op twintig onder geëindigd. Ja, zijn doen ook deze week mee.
In de Aphrodite Hills Cyprus Showdown zal die score niet worden gehaald. Ook het totaal dat nodig is om na 36 holes de cut te halen zal anders zijn. Het zal niet rond de drie onder zijn, maar mogelijk vijf of zes onder.
Is de baan anders, korter? Zijn de cups twee keer zo groot?
Niets van dit anders.
De Showdown werkt als volgt: alle 105 spelers komen 36 holes in actie. Niet de top-65 plus ties gaat door, maar de top-32 plus ties. Er is wel prijzengeld voor wie tot de beste 65 behoort.
Op zaterdag wordt alles op nul gezet: iedereen heeft dezelfde uitgangspositie. Aan de vierde en laatste ronde doen de beste zestien plus ties mee. En jawel, op zondag begint iedereen weer op ‘nul’.
Is dat leuk? Misschien. Is het fair? Daar mag je over twijfelen. Hoewel de winst wel ‘officieel’ is. Met alle voordelen voor het seizoen 2021.
Wil Besseling was afgelopen week (weer) de beste Nederlander, maar hij doet nu niet mee. Van Meijel, Luiten en Huizing wel. Laatstgenoemde was afgelopen week niet van de partij.
Lars van Meijel miste in het Cyprus Open de cut ruimschoots en Joost Luiten werd 53ste. Veel te laag voor een speler van zijn statuur.
Op zijn website erkent hij dat het op de greens ‘helaas slecht’ was: ‘Als je kijkt naar strokes gained, dus hoe doe je het ten opzichte van de rest van het veld, staat er -7,30 achter mijn naam. Als je zoveel slagen inlevert met het putten, dan ga je natuurlijk onmogelijk hoger eindigen dan zoals nu op de gedeelde 53ste plaats.’
Het is echter niet zo dat dit toernooi een negatieve uitzondering was.
De cijfers over het hele seizoen (zestig meetellende ronden) geven aan dat Joost Luiten 72ste is in het strokes gained putten klassement. Maar ook strokes gained around the green is het niet goed: 95ste. En dat maakt zijn meestal goede ball striking helaas te vaak ongedaan.
De voormalige tour-speler Tony Johnstone vindt dat onbegrijpelijk. Hij, en veel van zijn collega’s, zijn van mening dat Luiten zijn korte spel structureel moet aanpakken.
Johnstone: ‘Joost won zes toernooien en bijna elf miljoen aan prijzengeld. Knap. Maar met beter korte spel had dat 22 miljoen kunnen zijn.’
En dan nog dit: Darius van Driel wilde vorige week na het Italiaans Open doorreizen naar Cyprus, maar niet al zijn papieren bleken in orde. Van Driel richt zich nu op de drie toernooien in Zuid-Afrika.
Vanaf donderdag 7.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

PGA Tour

Toernooi: Vivint Houston Open
Datum: 5 – 8 november 2020
Baan: Memorial Park Golf Course, Houston (Tex)
Par: 72
Lengte: 6.796 meter
Prijzengeld: $ 7.000.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Brooks Koepka, Jason Day, Tony Finau, Adam Scott, Sergio Garcia, Viktor Hovland, Lee Westwood, Hideki Matsuyama en Henrik Stenson
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2019: Lanto Griffin (VS)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Lanto Griffin (VS), 2018 – Ian Poulter (Eng), 2017 – Russell Henley (VS), 2016 – Jim Herman (VS), 2015 – J.B. Holmes (VS)
Televisie: Vier dagen live op Ziggo Sport Golf, van 19.00 – 22.00 uur
Bijzonderheden: Byron Nelson won in 1946 de eerste editie van het Houston Open. Het was altijd een van de mooie wedstrijden van het jaar. Maar toen Shell (sponsor van 1992 tot en met 2017) het bijltje erbij neergooide en er geen nieuwe grote naamgever kon worden gevonden, leek het Houston Open van de kalender te verdwijnen.
Vorig jaar pompte de PGA Tour veel geld in het toernooi en gelukkig hebben bedrijven uit Houston besloten om het Houston Open te redden.
De Memorial Park Golf Course is de gastheer, een openbare baan waarop je voor slechts een paar tientjes een ronde kan spelen. Het is niet voor het eerst dat het Houston Open op deze course wordt gespeeld. Dat was van 1951 tot en met 1963 ook het geval.
De baan heeft een door Tom Doak verzorgde opfrisbeurt gekregen en hij werd geassisteerd door Brooks Koepka. Dat verhaal en nog meer interessante informatie vind je hier.
Een week voor The Masters komt er een mooi veld aan de start. Een paar spelers die volgende week naar Augusta National gaan, willen kennelijk hun vorm testen.
Voor het eerst sinds maart mogen er weer toeschouwers zijn bij een wedstrijd van de PGA Tour op het Amerikaanse vasteland, al is het aantal redelijk bescheiden: tweeduizend 'gewone' fans en vijfhonderd zakelijke gasten.;
En dan nog dit: Tony Finau, Adam Scott en Dustin Johnson zijn hersteld van covid-19.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA

De Tour kent een stevig gat: het volgende toernooi wordt pas van 19 – 22 november gespeeld. Het met twee miljoen dollar gedoteerde Pelican Women’s Championship wordt dan op de Pelican Golfclub in Florida georganiseerd.
Kalender 2020

Ladies European Tour

Het circuit vervolgt het seizoen van 4 – 6 november in de Verenigde Arabische Emiraten met de Omega Dubai Moonlight Classic. Het met 260 duizend euro gedoteerde toernooi wordt in de avonduren gespeeld op de Faldo Course van The Emirates. Anne van Dam doet niet mee. Onder andere Nederlandse fans kunnen elke dag van 16.00-19.00 uur live kijken via deze link.
Meer informatie en vanaf woensdag Live Scoring via website Ladies European Tour

Challenge Tour

De laatste drie toernooien van het seizoen 2020 worden in Spanje gespeeld, te beginnen met deze week (van 5 – 8 november): het Andalucía Challenge de España op de 6.460 meter lange par-72 baan van de Iberostar Real Club de Golf Novo Sancti Petri bij Cadiz. Aan het met twee ton gedoteerde kampioenschap doen Robbie van West en Koen Kouwenaar mee. Voor Kouwenaar, die recent professional werd, is het zijn eerste deelname op dit niveau waarbij er daadwerkelijk euro's op het spel staan.


Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Alps Tour

Het wachten is nu op de diverse fasen van de Qualifying School die vanaf 11 november in Italië wordt gespeeld.
Meer informatie via website Alps Tour

Laatste nieuws