Getest: Titleist TSi metal woods

Het clubblad van de nieuwe Titleist TSi drivers is gemaakt van een zeer sterke titaniumlegering die NASA gebruikt voor ruimtewagens. Of dat meer balsnelheid oplevert? Tijd voor een test.

Titleist TSi drivers: innovatie

TSi staat voor Tour Speed Innovation, en om meer snelheid te genereren, moest Titleist voor de nieuwe drivers inderdaad iets nieuws verzinnen.

Er zitten limieten aan de flexibiliteit van een clubblad van een driver, en daarmee aan de snelheid die ze een golfbal kunnen meegeven. In het midden van het clubblad zitten producenten al jaren op de grens van dit maximale trampoline-effect (COR) aan, maar naast de sweetspot kan een clubblad vaak nog wel wat dunner en dus sneller worden gemaakt. Maar daar moet je wel het materiaal voor zien te vinden.

Door een clubblad van heel sterk titanium is de balsnelheid toch weer omhoog gegaan.

Titleist koos bij de nieuwe TSi drivers voor een clubblad van ATI 425 titanium, een zeer sterke legering die vaak in de ruimtevaart en het leger wordt gebruikt. Hierdoor kregen de knappe koppen meer mogelijkheden om te werken met variabele diktes over een groter oppervlak.

Het gevolg: de TSi drivers houden de balsnelheid beter op peil als je de sweetspot mist (wat amateurs natuurlijk een stuk vaker overkomt dan professionals). Daarnaast presteert het nieuwe materiaal consistenter, waardoor Titleist ook op de sweetspot dichter bij de toegestane limiet durfde te gaan zitten en je dus ook hier iets aan snelheid wint in vergelijking met de vorige versie.

De vergevingsgezinde TSi2 en aanpasbare TSi3.

'ATI 425 is ongelofelijk sterk materiaal dat onder grote druk zijn veerkracht behoudt', aldus Dan Stone, vice president R&D bij Titleist. 'We kunnen de dikte van het clubblad nu preciezer bepalen dan ooit tevoren, wat resulteert en hogere balsnelheden over het hele clubblad – niet alleen op de hiel en teen, maar ook hoog en laag.'

Om zeker te weten dat een driver legaal is, wordt elk exemplaar op meerdere momenten in het productieproces getest of hij binnen de toegestane limieten blijft.

Daarnaast hebben ze de drivers ook stabieler weten te maken – niet alleen van hiel tot teen, maar ook verticaal, van kroon tot de zool. Hierdoor zijn de balsnelheid en spin consistenter, ook als je de bal laag op het clubblad raakt – normaal gesproken 'dodelijk' voor je drives.

De hele familie is sneller en stabieler dan de vorige generatie.

Bij de TSi2 gaat het om 'pure afstand'. Het oversized design maximaliseert balsnelheid en vergevingsgezindheid en de hoge balvlucht en lage spin werken het beste voor de meeste amateurs.

Bij de meer klassiek vormgegeven TSi3 is 'dynamische afstand' het doel. Hij is bedoeld voor de betere golfer die de bal consistenter raakt en meer aanpasbaarheid wil. Achterin het clubhoofd zit een sleuf met een verplaatsbaar gewicht, waarmee het zwaartepunt kan worden aangepast om de balvlucht te finetunen.

Beide modellen zijn vanzelfsprekend uitgerust met de bekende SureFit hosel, met zestien onafhankelijke instellingen voor de loft en lie. Bij een fittingsessie kan ook het zoolgewicht worden aangepast om een optimale en meer consistente balvlucht te krijgen.

Bij de TSi3 kan het zwaartepunt worden aangepast om de balvlucht te beïnvloeden.

De TSi fairways woods zijn uitgerust met het Active Recoil Channel 4.0, waarbij het cijfer staat voor de vierde generatie van deze met polymeer gevulde sleuf in de zool, die de bal hoog en met weinig spin doet vertrekken, wat zorgt voor maximale afstand – ook als je de bal laag op het clubblad raakt. Het kanaal is korter geworden, maar geeft het clubblad wel meer flexibiliteit.

Het TSi3 wood (links) heeft een verborgen zoolgewicht dat kan worden verplaatst, de TSi2 is het meest vergevingsgezind.

Ook hier is de TSi2 de meest vergevingsgezinde van het stel, terwijl de TSi3 de gebruiker meer mogelijkheden biedt om de balvlucht te beïnvloeden.

Naast de aanpasbare hosel (die beide fairwaywoods hebben) heeft de TSi3 namelijk een insert in de zool waarmee er extra gewicht in de teen, de hiel of in het midden geplaatst kan worden. Hiermee kan een fade, draw of neutrale balvlucht worden gestimuleerd. De insert verdwijnt volledig in de zool en beïnvloedt het contact met de grond dus niet.

Prijs: € 599 (drivers), € 329 (woods)

www.titleist.co.uk

Golfers Magazine zegt: 'Bij de aanschaf van nieuwe clubs moeten allereerst de zintuigen worden geprikkeld en dat begrijpt Titleist heel goed. De TSi drivers en woods zien er klassiek uit, klinken robuust en balcontact voelt zeer solide. Een prima start.'

'Dan de prestaties. Met de TSi2 rekent Titleist voorgoed af met het imago dat ze alleen clubs voor betere golfers maken: met deze driver kan iedereen uit de voeten. De balvlucht is hoog, het forse profiel geeft vertrouwen en als je de sweetspot mist, scheelt dit nauwelijks tien meter.'

'Bij de TSi3 lever je wat vergevingsgezindheid in, maar goede golfers met een hoge swingsnelheid zullen de lagere balvlucht en de klassieke peervorm appreciëren. Laat je fitten om te weten welk design het meest effectief is voor jouw swing.'

'Is een driver niet jouw club? De TSi fairwaywoods zijn zó effectief geworden in het overbrengen van energie op de bal dat ze de lengte van de driver heel dicht benaderen. Het is een tactiek die wij de laatste jaren regelmatig gebruiken: meer accuratesse zonder dat je veel inlevert op lengte.'

'Aan de TSi lijn is geen zwak punt te ontdekken. Ze zijn prachtig, voelen solide, slaan makkelijk, vliegen ver en de aanpasbare hosel voor loft en lie is nog steeds een van de beste op de markt. Ofwel: een must op elke testlijst.'