Deze Week: Vijf Nederlanders in Italië

Luiten, Besseling, Van Driel, Huizing en Van Meijel in Italiaans Open … Japans PGA-toernooi verplaatst naar Californië … Van Dam speelt in Georgia
Chervo Golfclub

Europese Tour

Toernooi: Italiaans Open
Data: 22 – 25 oktober 2020
Baan: Chervò Golfclub, San Vigilio di Pozzolengo, Brescia (Ita)
Lengte: 6.797 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Bernd Wiesberger, Lee Westwood, Adrian Otaegui, Martin Kaymer, Lee Westwood, Victor Perez, Matt Wallace en Renato Paratore.
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel, Joost Luiten, Lars van Meijel en Daan Huizing
Laatste vijf toernooien Nederlanders: Besseling mc-3-14-54-30, Luiten 52-mc-11-19-mc, Van Driel 11-mc-mc-60-33, Huizing mc-mc-mc-14-mc, Van Meijel 37-mc-58-35-43
Beste Nederlandse prestaties Italiaans Open sinds start Europese Tour: Joost Luiten behaalde in zeven deelnames twee top-10 plaatsen: 5de in 2011 en 4de in 2015. Robert-Jan Derksen eindigde in 2013 als achtste en Rolf Muntz werd in 2003 negende.
Winnaar in 2019: Bernd Wiesberger (Oos)
Winnaars laatste vijf jaar: 2019 – Bernd Wiesberger (Oos), 2018 – Thjorbørn Olesen (Den), 2017 – Tyrrell Hatton (Eng), 2016 – Francesco Molinari (Ita), 2015 – Rikard Karlberg (Zwe)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.30-17.30 uur. Zaterdag van 13.00-17.30 uur en zondag van 12.00-16.30 uur
Bijzonderheden: De 77ste editie van het Italiaans Open had moeten behoren tot de Rolex Series, maar de covid-crisis heeft de organisatie parten gespeeld. Men moest echter wel een kampioenschap organiseren vanwege de overeenkomst met de Europese Tour. Omdat Italië in 2023 de Ryder Cup organiseert, is men verplicht om tien jaar lang een grote wedstrijd op te tuigen.
Die is nu dus wat kleiner: geen zeven miljoen dollar als prijzenpot maar slechts een miljoen euro. Ook het veld is kleiner dan in 2019: geen 156 maar 114 deelnemers. Dat er in de tweede helft van oktober minder daglicht is, speelt natuurlijk ook een rol.
De in 2009 geopende Chervò Golfclub bij Brescia –even ten zuiden van het Gardameer en ook niet al te ver van Verona – is gastheer.
Het is een groot, luxe complex met 27 volwaardige en negen kortere holes. De door de Duitser Kurt Rossknecht ontworpen baan (foto boven) is vlak en water komt in het spel. Het is afwachten of de heren pro's inderdaad laag gaan. En we weten dat birdiefestijnen vaak niet in het voordeel van de Nederlanders zijn. Rossknecht is overigens ook de man die het Beierse Eichenried tekende, de baan waar het BMW International Open wordt gespeeld.
De lussen met de namen Solferino en Benaco worden deze gebruikt voor dit toernooi.
De naam Solferino is een link naar het gelijknamige naburige plaatsje. Wie vroeger goed heeft opgelet bij het vak geschiedenis weet dat in 1859 bij Solferino een veldslag tussen vooral de Fransen en de Oostenrijkers heeft plaatsgevonden, met tienduizenden slachtoffers als gevolg.
De Zwitserse zakenman Henri Dunant was zo onder de indruk van de menselijke ellende dat hij naar aanleiding van de slachtpartij het Rode Kruis heeft opgericht.
En dan nog dit: Als we het toch over de Slag bij Solferino hebben: lees in deze tijden van bezinning en voorzichtigheid Radetzky Mars, het meesterwerk van Joseph Roth.
Vanaf donderdag 8.30 uur Live Scoring via website Europese Tour

PGA Tour

Toernooi: Zozo [email protected]
Datum: 22 – 25 oktober 2020
Baan: Sherwood Country Club, Thousand Oaks, Californië (VS)
Par: 72
Lengte: 6.406 meter
Prijzengeld: $ 8.000.000
Mooie namen: Tiger Woods, Jon Rahm, Justin Thomas, Rory McIlroy, Patrick Reed, Collin Morikawa, Tommy Fleetwood, Tony Finau, Phil Mickelson, Justin Rose, Xander Schauffele en Tyrrell Hatton
Nederlanders: Geen
Winnaar in seizoen 2019: Tiger Woods (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Tiger Woods
Televisie: Vier dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 23.00-2.00 uur. Zondag van 22.00-1.00 uur.
Bijzonderheden: Vorig jaar won Tiger Woods dit toernooi in Japan. Het was zijn 82ste overwinning op de PGA Tour en daarmee kwam Woods op gelijke hoogte met de man die de lijst met meeste zeges al jaren aanvoerde: Sam Snead.
Vorige week werd de (Zuid-Koreaanse) CJ Cup verplaatst naar Nevada en het Zozo Championship word tbij Thousand Oaks in Californië gespeeld.
U weet mogelijk dit plaatsje bij Los Angeles jarenlang de thuisbasis was van de World Challenge, ofwel Woods’ jaarlijkse invitatietoernooi dat in december wordt gespeeld. De Sherwood Country Club aldaar was van 2000 tot en met 2013 gastheer.
Woods was vijf keer de nummer een en de winnende score lag tussen de tien en 22 onder par.
Het lijkt deze week wel op een uitgebreide World Challenge, met negen spelers uit de top-10 van de wereldranglijst. Alleen Bryson DeChambeau en Dustin Johnson - de nummer een - ontbreken.
DeChambeau bereidt zich thuis voor op The Masters zonder toernooien te spelen. Johnson werd vorige week positief op covid-19 getest en hij liet maandag jongstleden via zijn manager weten nog te moe te zijn. Volgende week wil DJ in Houston wel aan de start verschijnen.
En dan nog dit: Zozo is een grote Japanse onderneming die vooral is gespecialiseerd in kleding en accessoires. Volgens Forbes heeft het bedrijf een beurswaarde van 5,8 miljard dollar. Sinds een jaar is het voor 50,1 procent eigendom van Yahoo Japan, een dochter van de eveneens Japanse SoftBank. En dat concern wordt vaak genoemd als sponsor van de mogelijke Premier Golf League. De bank is al betrokken bij het Saudi International, een wedstrijd van de Europese Tour.
Vanaf donderdag 18.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA

Van 22 – 25 oktober wordt op de Great Waters Course bij Greensboro, Georgia het met 1,3 miljoen gedoteerde LPGA Drive On Championship gespeeld. Anne van Dam staat op de deelnemerslijst. Ziggo Sport Golf zendt maandag 26 oktober van 19.30-21.00 uur een samenvatting uit.
Meer bijzonderheden via website LPGA

Ladies European Tour

Het circuit vervolgt het seizoen van 4 – 6 november in de Verenigde Arabische Emiraten met de Omega Dubai Moonlight Classic.
Kalender 2020

Challenge Tour

De laatste drie toernooien worden in Spanje gespeeld, te beginnen (van 5 – 8 november) met het Andalucía Challenge de España op de Iberostar Real Club de Golf Novo Sancti Petri bij Cadiz.
Overzicht seizoen 2020

Alps Tour

Het Italia Alps Open is de eerstvolgende wedstrijd. De Golf Nazionale bij Rome is van 28 – 30 oktober gastheer.
Meer bijzonderheden via website Alps Tour

Laatste nieuws