Deze Week: Besseling en de race naar Dubai

Wil Besseling en drie andere Nederlanders spelen het Scottish Championship … Zuid-Korea in Nevada … Kouwenaar in Q school Pro Golf Tour

Wil Besseling

Europese Tour

Toernooi: Scottish Championship presented by AXA
Data: 15 – 18 oktober 2020
Baan: Fairmont St Andrews, Torrance Course, St Andrews, Fife (Sch)
Lengte: 6.621 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Lee Westwood, Eddie Pepperell, Aaron Rai, Matt Wallace, Padraig Harrington, Sam Horsfield, Renato Paratore en Robert MacIntyre,
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel, Lars van Meijel en Daan Huizing
Winnaar in 2019: Nieuw toernooi
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.30-18.30 uur. Zaterdag van 14.00-18.30 uur en zondag van 13.00-17.30 uur
Bijzonderheden: De Europese Tour is er in geslaagd om naast het Italiaans Open van volgende week nog drie toernooien voor de staart van het seizoen te creëren. Over twee en drie weken in Cyprus en deze week in Schotland.
De door Sam Torrance ontworpen baan hoort bij het Fairmont Hotel. Het complex – er is nog een 18-holes course – ligt ten zuiden van St Andrews. De Auld Grey Toon is vanaf meerdere plaatsen in de baan goed zichtbaar.
Er kunnen slechts 108 spelers meedoen en daarom is het goed dat er vier landgenoten starten. Darius van Driel kreeg een wildcard van de Europese Tour.
Joost Luiten reist niet af. De beste Nederlander op de wereldranglijst speelde redelijk goed in Ierland en Schotland, maar was van slag op Wentworth. Hij staat wel op de deelnemerslijst van het Italiaans Open.
Luiten is nu 76ste op de Europese jaarranglijst en deelname in december aan het Tour Championship in Dubai staat op losse schroeven, zoals we al eerder schreven.
Wil Besseling (zestigste) heeft de kansen meer in eigen hand en hij kan de volgende weken misschien wel kwalificatie voor het slottoernooi afdwingen.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: CJ Cup @ Shadow Creek
Datum: 15 – 18 oktober 2020
Baan: Shadow Creek Golfclub, Las Vegas, Nevada (VS)
Par: 72
Lengte: 6.877 meter
Prijzengeld: $ 9.750.000
Mooie namen: Jon Rahm, Rory McIlroy, Justin Thomas, Collin Morikawa, Brooks Koepka, Tommy Fleetwood, Rickie Fowler, Tyrrell Hatton, Sergio Garcia en Justin Rose. Dustin Johnson testte dinsdag positief op covid-19 en zit dus thuis in quarantaine.
Nederlanders: Geen
Winnaar in seizoen 2019: Justin Thomas (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Justin Thomas (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Justin Thomas (VS)
Televisie: Vier dagen live op Ziggo Sport Golf van 23.00-2.00 uur.
Bijzonderheden: Vanwege covid-19 worden de CJ Cup en het Zozo Championship dit jaar niet in respectievelijk Zuid-Korea en Japan gespeeld.
Een sterk veld, met onder anderen vier spelers uit de de top-5 van de wereldranglijst verschijnt aan de start.
Voor de CJ Cup à l'américaine is Shadow Creek uitgekozen. Dit schreef Golfers Magazine eerder over de baan:
Waar anders dan in Las Vegas zou je hét voorbeeld van maximalisme qua golfontwerp aantreffen? Om Shadow Creek te creëren schoof Tom Fazio een slordige 230 miljoen kubieke meter grond rond om nog iets van glooiingen op een vormloos stuk woestijn te krijgen.
Met meer dan twintigduizend volwassen naaldbomen en populieren als onderdeel van de aangevoerde flora om deze luchtspiegeling mogelijk te maken, is het lastig om je voor te stellen dat er een golfbaan is die meer in tegenspraak is met het natuurlijke landschap.

Het was op deze baan dat Phil Mickelson en Tiger Woods in het najaar van 2018 hun teleurstellende tv-match speelden.
De rekening van de aanleg van Shadow Creek bedroeg naar verluidt ergens tussen de 45 en zestig miljoen dollar.

En dan nog dit: Met een prijzengeld van 9,5 miljoen dollar en slechts 78 deelnemers wordt het flink cashen in Nevada. Meer dan dertig spelers komen uit het buitenland.
Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA

Van 22 – 25 oktober wordt op de Great Waters Course bij Greensboro, Georgia het met 1,3 miljoen gedoteerde LPGA Drive On Championship gespeeld. Anne van Dam staat op de deelnemerslijst.
Meer bijzonderheden via website LPGA

Ladies European Tour

Het circuit vervolgt het seizoen van 4 – 6 november in de Verenigde Arabische Emiraten met de Omega Dubai Moonlight Classic.
Kalender 2020

Challenge Tour

De laatste drie toernooien worden in Spanje gespeeld, te beginnen (van 5 – 8 november) met het Andalucía Challenge de España op de Iberostar Real Club de Golf Novo Sancti Petri bij Cadiz.
Overzicht seizoen 2020

Pro Golf Tour

Koen Kouwenaar is van 13 – 16 oktober deelnemer aan de Qualifying School. Dat toernooi, met een prijzenpotje van drie mille, wordt gespeeld op de Golfclub Paderborner Land. De top-20 krijgt een ‘goede kaart’ voor het seizoen 2021.
Meer bijzonderheden via website Pro Golf Tour

Alps Tour

Het Italia Alps Open is het eerstvolgende toernooi. De Golf Nazionale bij Rome is van 28 – 30 oktober gastheer.
Meer bijzonderheden via website Alps Tour

Tour
  • Golfsupport.nl