Column: Animo

De zomer was goed voor de Nederlandse golfbanen. Veel golfers - bestaande en nieuwe - wisten de baan te vinden merkte ook Jurrian van der Vaart op in zijn vaste rubriek Baanbesluit.

In deze tijd voorspellende dingen schrijven is een risicovolle onderneming. Wie weet wat er gaat gebeuren? Wel zie ik dat er een heleboel gebeurt op de golfbanen van Nederland.

Wat is het druk! Bijna overal waar ik kom ‒ en de mensen met wie ik spreek beamen dit ‒ neem ik waar dat er meer wordt gegolfd. Meer door fanatieke leden, meer door leden die zelden komen en meer door nieuwe leden. Er zullen allerlei redenen zijn waarom meer mensen zich op de golfbaan bevinden, maar het feit blijft: er wordt meer gegolfd.

Uiteraard hebben velen tijdens de lockdown zitten springen om weer de baan in te mogen: golfers zijn best wel verknocht aan het spelletje. Ook gaan er minder mensen (naar het buitenland) op vakantie en dus is er tijd om lekker over de baan te banjeren. Maar wie zijn al die anderen op onze baan?

Een deel is ‘herintreder’, gok ik. Mensen die ooit wel eens golfden en nu door thuiswerken/thuisblijven het spelletje weer oppakken. Mijn hoop is dat deze mensen lid worden en blijven spelen, dat ze niet alleen hun handicap registreren en verder niet echt ‘golfer’ zijn.

Een ander deel zal ‘vrije golfer’ zijn, die zelfs na de lockdown niet overal terecht kon. Deze spelers brengen naast mooie greenfee-inkomsten voor de club vaak restaurant-, shop- en drivingrange-business met zich mee. Ook van deze groep hoop ik dat ze de liefde voor het spelletje vasthouden na deze tijd.

Het laatste plukje spelers bestaat uit nieuwe gezichten. Wat jarenlange campagnes en acties hebben geprobeerd is nu dan wel gelukt om over te brengen: het feit dat golf een individuele sport is waarbij je goed samen kunt zijn. Jong en oud hebben clinics, spelen par-3 banen en halen hun baanpermissie. Voor hen wens ik dat ze gegrepen worden door het spelletje, dat ze accepteren dat het een moeilijke sport is die best frustrerend kan zijn, en dat zij binnenkort de nieuwe vaste waarden zijn binnen de verenigingen van Nederland.

De knappe koppen van de federatie, professionals en accommodaties zitten vast bij elkaar om te bedenken hoe zij dit huidige enthousiasme kunnen omzetten naar langdurige ledenwerving. Mijn tip? Gebruik tv, radio en internet om te laten zien hoe mooi, veelzijdig en openbaar onze sport, de banen en de natuur zijn. Dan zullen al deze groepen nog veel vaker op de eerste tee verschijnen.


Deze column van Jurrian van der Vaart stond eerder in Golfers Magazine 7. Alle artikelen en columns uit Golfers Magazine lezen? Sluit dan nu een abonnement af.

Laatste nieuws