Resultaat op Wentworth cruciaal voor Luiten

Na de eerste ronde van het BMW PGA Championship staat Joost Luiten na een level par 72 op de gedeelde 47ste plaats. Dit kan wel eens een belangrijke week zijn als het om de afloop van zijn seizoen gaat.
Joost Luiten

Joost Luiten maakte donderdag drie birdies en drie bogeys. Hij staat zes slagen achter de leiders de Engelsman Tyrrell Hatton, Justin Harding uit Zuid-Afrika en Adri Arnaus uit Spanje.
De cut komt vrijdag waarschijnlijk op level of een boven te liggen. De kans dat 144 de kwalificatiescore wordt, is nu 68,3 procent. De kans dat Joost Luiten zich voor het weekeinde plaatst is volgens een statistisch programma 74,0 procent.
Luiten heeft in elf voorgaande deelnames op de West Course van het Engelse Wentworth nog nooit een top-10 plaats behaald. Hij werd een keer elfde en een keer twaalfde, maar de Nederlandse nummer een miste in dit toptoernooi ook vijf cuts.
Die twee hoge klasseringen – in 2014 en 2015 – had Luiten vooral te danken aan goed putten. Beide keren was hij veertiende in die statistische categorie.

En een vrij weekeinde kan Joost Luiten zich deze week eigenlijk niet permitteren als hij een goede kans wil maken om van 10 – 13 december in Dubai mee te doen aan het Tour Championship. Hij heeft sinds 2010 geen enkele editie van het slottoernooi van de Europese Tour gemist. Vijf van de tien keer eindigde Luiten er in de top-20.
Joost Luiten staat nu op de zeventigste plaats van de Europese jaarranglijst en alleen de top-60 na The Masters – waar Joost Luiten niet mag spelen – is zeker van deelname op de Earth Course in Dubai.

Dit is wat de Tour de spelers heeft meegedeeld over deelname aan het Tour Championship:
a) The leading 60 available Players from the 2020 Race to Dubai Rankings as of the conclusion of the preceding Race to Dubai Tournament
b) Any Member not otherwise exempt in a) above from within the top 75 of the Official World Golf Rankings as of 16th November 2020 (Conclusion of the Masters).
De wereldranglijst genoemd onder optie ab is momenteel geen oplossing voor Joost Luiten. Hij staat nu slechts 127ste. Als hij niet tot de top-60 behoort, dan moet de Nederlander hopen op een aantal afzeggingen. Immers: The leading 60 available Players.

Volgende week speelt Joost Luiten niet in het Schots Open en daarna resten hem alleen het Italiaans Open en twee toernooien op Cyprus. En in elk van deze wedstrijden zit er slechts een miljoen euro in de prijzenpot.
Als Luiten het deze week niet goed doet, dan is hij straks misschien gedwongen om op Cyprus te gaan spelen. Het is twijfelachtig of dat gepland is.
Dat Joost Luiten er zo matig voor staat op de jaarranglijst wordt ook onderstreept door zijn statistieken. In geen van de strokes gained categorieën van het seizoen 2020 staat hij bij de beste veertig.
Maar ‘Dubai’ missen? Het zal toch niet…
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 12.30 – 18.30 uur Live uit. Joost Luiten slaat om 13.55 uur af.

Stand na eerste ronde en vanaf vrijdag 8.45 uur Live Scoring via website Europese Tour

Laatste nieuws