Hou lichaam en geest scherp

Als een wielrenner de hongerklop krijgt staat hij 'geparkeerd' en kan hij net zo goed gaan lopen, maar ook bij golfers hollen focus en controle achteruit als het lichaam niet voldoende brandstof heeft. Hoe voorkom je dit? We zetten de drie belangrijkste voedingstips op een rij.

Hou lichaam en geest scherp

Vóór de wedstrijd
Om je fysieke prestaties en concentratie te helpen, is het ideaal als je je laatste maal twee tot drie uur voor de start van je ronde hebt genuttigd. De maaltijd moet voor de helft bestaan uit koolhydraten met een lage glykemische waarde, zoals fruit, bonen en groente, naast volkoren zetmeel zoals quinoa of granen, en een portie magere proteïnes zoals gegrilde kop of zalm. Een half uur voor je starttijd maximaliseer je de energiereserves met fruit of een snack met noten. Probeer geen voedsel met veel vet meer te nuttigen, zoals fast food, want dit heeft minimale impact op de prestaties.

Blijven hydrateren
Vaak wordt gedacht dat je alleen in de zomer veel moet drinken maar ook in de andere seizoenen verlies je meer vocht dan je denkt tijdens een ronde. Daarom is het altijd belangrijk om je vochtniveau op peil te houden. Het verlies van twee tot drie procent van je lichaamsgewicht door zweten kan al uitdroging veroorzaken, wat weer een negatieve invloed heeft op je concentratie en bewegen zwaarder maakt. Probeer dus de hele dag dag continue kleine slokjes te blijven nemen.

Energie op peil houden
Eet in de eerste helft van je ronde voedsel met weinig koolhydraten, om energiepieken en de onvermijdelijke dip die daarop volgt te voorkomen. Fruit als bosbessen, appels en bananen zijn wel een goed idee. Bij langere ronden is het handig om een volkoren boterham met proteïnerijk beleg in je tas te hebben. De laatste zes holes moet je focus liggen op een snack met meer koolhydraten, om je energieniveau te verhogen. Pannenkoeken, sportdrankjes en gedroogd fruit zijn allemaal goede opties. De laatste paar uur kan ook cafeïne helpen om de mentale prestaties te bevorderen.

World
  • iStock