U.S. Open: Nog drie te gaan...

Voor het ingaan van de laatste ronde in het tweede Major van het jaar heeft het organisatiecomité bíjna zijn zin. Van de 144 spelers die donderdag op level par begonnen, zijn er maar drie met een score in de min. Koploper Matthew Wolff, Bryson DeChambeau en Louis Oosthuizen.
wolff

De opdracht aan de mannen die de set-up van de baan maken, is elk jaar duidelijk: moeilijk, moeilijker, moeilijkst. Dat is terug te zien in de scores ook: na de eerste dag stonden 21 man onder par, na de tweede ronde nog vijf, en nu, met nog achttien holes te spelen nog slechts drie.

Matthew Wolff voert het veld aan. De jonge Amerikaan opende met een knappe 66, worstelde net als de rest van het veld op vrijdag naar een 74, maar toverde zaterdag een uitstekende 65 uit de hoge hoed. Een nagenoeg perfecte eerste negen (-5, zonder bogeys) werd gevolgd door een degelijke back-nine (level par met één birdie en één bogey) en dat was voldoende om de leiding in het klassement over te nemen van een worstelende Patrick Reed. Captain America bereikte de turn nog onder par (-1), maar ging op weg naar het clubhuis kopje onder op Winged Foot door maar liefst 43 slagen te gebruiken op weg naar een ronde in 77 slagen waardoor hij nu, net als Thomas Pieters, gedeeld elfde staat.

Wolff, die zijn eerste optreden op het U.S. Open bepaald niet te kampen heeft met plankenkoorts, erkende na afloop dat hij goede papieren heeft op een even grote als onverwachte zege. 'Ik ben 21 en ik zeg niet dat het gaat gebeuren, maar ik heb mezelf in een goede positie gebracht en mijn spel voelt goed. Ik blijf doen wat ik doe en dan gebeurt er wat er gebeurt', liet hij zich bepaald niet meeslepen door de enorme kans om een aantal hoofdstukken in de golfgeschiedenisboeken te herschrijven. Bij een zege is hij de jongste U.S. Open winnaar sinds Bobby Jones in 1923 en de eerste speler sinds Francis Quimet in 1913 die wint bij zijn debuut.

Zover is het echter nog lang niet. Niet alleen kan Winged Foot je zó laten struikelen, er zijn nog genoeg achtervolgers die zich nog allerminst kansloos zullen wanen, te beginnen met Bryson DeChambeau die met -3 de eerste uitdager is. Ondanks de gruwelijk dikke rough wijkt De Hulk nauwelijks van zijn gameplan af en blijft hij bij voorkeur de driver uit de tas trekken om maar vooral zo dicht mogelijk bij de vlag te komen. 'Ik ben de laatste twee Majors in contention dus dat bewijst wel dat dit werkt. Ik moet nog een hoop dingen uitvinden, maar voor nu ben ik op de plek waar je nu wil zijn.'

Iets minder waar ze willen zijn, maar zeker niet kansloos op de laatste dag zijn alle spelers in de top-10. Rafa Cabrera Bello, Viktor Hovland en Zach Johnson volgen op +2 en hebben een lage ronde nodig, Rory McIlroy staat op +1 en zal om een kans te maken zijn score uit de openingsronde (67) in elk geval moeten evenaren, terwijl Harris English, Xander Schauffele en Hideki Matsuyma na 54 nog op dezelfde score staan als waarmee ze eerder deze week aan de wedstrijd begonnen.

De laatste ronde wordt vanaf 19.00 live uitgezonden door Ziggo Sport

Leaderboard

Laatste nieuws