Pieters’ mooie start in U.S. Open

Na de eerste dag van het 120ste U.S. Open staat de Belg op de gedeelde tweede plaats.
Thomas Pieters

Er was hel en verdoemenis beloofd op de West Course van Winged Food, maar het werd een dag van love and understanding.
Niks hoge scores, niks van een leider die al meteen boven par zou zijn. Wie vooraf te horen zou krijgen dat hij het 120ste U.S. Open met een level par 70 had gestart, was blij geweest. Nu is deze score goed voor een 22ste plaats.

Niet minder dan 21 spelers openden onder par. In de vijf voorgaande U.S. Opens op Winged Foot waren dat er samen niet meer dan zeventien.

Justin Thomas begon het tweede Major van 2020 met een 65 – de laagste score ooit in een Open op de West Course. Hij maakte zes birdies en een bogey. ‘De greens waren zacht’, zei hij na afloop. ‘Ik had gedacht dat ze harder zouden zijn, maar ik heb ook begrepen dat ze (de USGA, red.) deze fout zullen herstellen, zodat de greens in het weekeinde weer zijn zoals ze moeten zijn.’

Inderdaad, de relatief zachte greens leverden een gemiddelde score van 72,56 op. En dat voor een course waarop Geoff Ogilvy in 2006 met vijf boven won.

De tweede plaats wordt met 66 slagen gedeeld door Patrick Reed (ace op zeven), het jonge talent Matthew Wolf en Thomas Pieters. De Belg liet donderdag vijf birdies noteren. ‘Ik moest vandaag gewoon een score neerzetten en dat heb ik gedaan’ zei hij na afloop. ‘Mijn eerste negen – ik begon op tien – was uitstekend. Ik sloeg de bal goed vanaf de tee. Daardoor hield ik niet meer dan wedges naar de greens over.’

‘Op de tweede negen was het wat minder, maar ik was op een of andere manier in staat om toch par te maken. Dat blijf je niet de hele week doen, dus moet het allemaal wat scherper worden. Maar al met al ben ik blij.’ En vrijdag? ‘Het wordt koud en ik sla al om zeven uur af. Ik ga meteen naar bed en laten we hopen dat er niet te veel wind staat.’ Belgische zeges in Majors zijn er nooit geweest. Wel zijn er twee tweede en twee vijfde plaatsen van Flory van Donck in The Open.

Van de kanshebbers deden ook Rory McIlroy (67), Xander Schauffele (68), Bryson DeChambeau (69), Tony Finau (69), Jon Rahm (69) en Rickie Fowler (69) het prima.

De nummer van de wereld, Dustin Johnson, startte met een 73 (73ste). Toch is hij nog steeds optimistisch: ‘Moet de greens vrijdag beter lezen en misschien moet ik wat meer fairways slaan. Dus als ik morgen een paar slagen onder par blijf, ben ik helemaal terug in het toernooi.’

Ook Tiger Woods had met eveneens een 73 geen mooi begin en dat gold zeker voor Phil Mickelson. De man die hier in 2006 op de laatste hole de zege verspeelde, opende met een 79 – goed voor een 14ste plaats in het 144 man tellende veld.

En dan nog dit (I): de 47-jarige Lee Westwood was een van de drie spelers die een 67 in de boeken bracht.
En dan nog dit (II): drie spelers slaagden er niet in om de ronde af te maken. Het spel werd om 18.58 uur plaatselijk tijd vanwege de invallende duisternis gestaakt.
En dan nog dit (III): op basis van de scores van donderdag komt de cut mogelijk op twee boven uit. In het U.S. Open plaatsen de beste zestig plus ties zich voor het weekeinde. In 2006 viel de cut op negen boven par. Mogelijk jaagt het verwachte mindere weer de scores omhoog.
En dan nog dit (IV): Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde van 18.00-1.00 uur rechtstreeks uit.

Stand na eerste ronde en vanaf 14.00 uur Live Scoring

Laatste nieuws