Eerste Major voor Lee, Van Dam 44ste

Met drie chip-in's verraste Mirim Lee de concurrentie in het ANA Inspiration en won ze haar eerste Major. Anne van Dam eindigde in een bloedheet Californië 44ste.
Eerste Major voor Lee, Van Dam 44ste

Lang leek het tweede Major van het seizoen een prooi te worden voor Nelly Korda, de nummer 3 van de wereld die na elk van de eerste drie ronden aan de leiding ging. En als de druk de 22-jarige teveel zou worden, dan zouden de ervaren Brooke Henderson of Lexi Thompson wel toeslaan – zij weten immers wat het is om een Major te winnen.

Het liep echter anders.

Mirim Lee begon de slotronde met twee slagen achterstand. Ze maakte birdies op hole twee, zes en twaalf (haar eerste van drie chip-in's), om naar -12 te gaan, maar de achterstand op de leider was intussen opgelopen naar drie slagen. Alle aandacht was gericht op het gevecht tussen Korda en Henderson, tot de Zuid-Koreaanse op hole zestien wéér een chip holede. De bal vloog twintig meter door de lucht, rolde twintig meter over de keiharde green en verdween in de hole, waarmee haar achterstand nog maar één slag was.

Een bogey op zeventien leek de late aanval te smoren, maar op de slothole herhaalde Lee het kunstje voor de derde keer – dit keer voor eagle. Haar downhill chip rolde op hoge snelheid richting naar het water achter de green, maar raakte onderweg de vlag en verdween onder de grond.

Met een 67 (-5) meldde de 29-jarige Lee zich onverwacht voor de play-off met Henderson en Korda, en een half uur later was een putt van anderhalve meter voldoende voor haar eerste Major en een verkoelende duik in de vijver naast de achttiende green.

Anne van Dam kon in het snikhete Californië niet voor een verrassing zorgen. Na een sterke opening in 70 slagen (-2), die haar hoog op het leaderboard bracht, volgden ronden van 74, 73 en 72 slagen, wat resulteerde in een totaal van +1 een 44ste plaats.

Leaderboard

Laatste nieuws