Oranje onderuit in kwartfinale ELTK

Zo overtuigend als Nederland zich plaatste voor de knock-out fase, zijn pijnlijk was het verlies tegen de Italianen. Twee van de drie partijen werden verloren en dus rest Oranje de strijd om maximaal de vijfde plaats.
eltk

Een klein uur was er al verstreken sinds Kiet van der Weele de hand van zijn Italiaanse tegenstander moest schudden, maar de helft van het Nederlandse foursome duo, was nog steeds niet helemaal bij zijn positieven. De teleurstelling over de uitschakeling was zó groot, Van der Weele nauwelijks woorden kon vinden om zijn gevoel te omschrijven.

'Ik weet echt niet wat ik moet zeggen nee. Het is matchplay en je weet dat je kan verliezen, maar dit was echt zó onnodig. Uiteindelijk moet je de Italianen natuurlijk de credits geven die ze verdienen, maar ik denk dat we het uiteindelijk vooral aan onszelf te danken hebben dat we vandaag verliezen. We maakten teveel fouten en benutten de kansen die er zeker ook waren niet. Dit doet echt flink pijn. Wie je van ons nu ook wat vraagt, ik denk dat het gevoel van teleurstelling bij iedereen enorm zal zijn.'

Van der Weele vormde samen met Bob Geurts het foursome-duo dat het eerste punt op het bord moest brengen, maar waar je in een ideaal scenario elkaar aanvult, ging die vlieger voor het Nederlandse tweetal niet op. Als de een een slechte bal afleverde, dan lukte het de ander nauwelijks dat voldoende te corrigeren en druk zetten op de Italianen - die zelf zeker ook niet groots speelden - lukte mede daardoor geen moment.

De eerste holes ging de wedstrijd nog gelijk op, maar na een hole of vijf, zes liepen de Italianen langzaam weg. Op hole 10 werd een achterstand van 3 down nog gelukkig voorkomen, maar toen die stand een paar holes later alsnog op het bord verscheen, bleek de schade niet meer te repareren, waarna op hole 17 de vlag moest worden gehesen.

De opdracht voor de singles was daarmee direct duidelijk. Er moest hoe dan ook gewonnen worden door Nordin van Tilburg en Jerry Ji.

(lees onder de foto en advertentie verder)

Van Tilburg weet op de tee van hole 18 wat zijn opdracht is. De hole winnen. Het lukte niet.

Van Tilburg speelde tegen de kleine maar ijzersterke Andrea Romano een prima partij, stond lange tijd ook nipt voor, maar zag de Italiaan een paar holes voor het einde op 1up komen, en slaagde er in het vervolg van de partij niet meer in dat gaatje te dichten, zeker niet toen Romano zijn approach op achttien op minder dan een meter legde waarmee het lot van Oranje bezegeld werd. Dat Ji zijn partij met 2&1 won was daarmee slechts voor de statistieken.

Maarten Lafeber was na afloop van de wedstrijd reëel.

'We hadden deze wedstrijd absoluut niet hoeven verliezen, maar dat is matchplay he? Als jij niet scoort doet de ander dat wel. We hebben vandaag de kansen die er zeker waren onvoldoende benut. Jerry was het slot op de deur en ook Nordin heeft heel goed gespeeld tegen hun beste speler, maar het was niet genoeg. Je weet dat het hier heel moeilijk is om op de laatste holes een achterstand goed te maken, maar Nordin bleef geduldig op zijn kans wachten, alleen kwam die niet. En net als net na de turn, waar hij drie keer de green aan de verkeerde kant mist - waarmee hij de deur voor die jongen openzet, had hij op achttien ook niet zo voor de vlag moeten gaan, maar meer links daarvan, dan hij die Italiaan de bal nooit zo vrijuit naar de pin geslagen', keek Lafeber terug op de stijf bij de vlag geslagen laatste slag van de Italianen.

'Dit komt flink binnen en ik denk dat de jongens goed kapot zitten nu. Vooral dus ook omdat het gewoon echt niet nodig was. Het hoort bij het leerproces, maar nu is het feit dat we morgen hooguit voor de vijfde plaats spelen en dat was niet waar we hiervoor kwamen. Er had absoluut meer ingezeten, maar we hebben alles bij elkaar genomen gewoon niet goed genoeg gespeeld en te weinig birdies gemaakt om die plek in de volgende ronde af te dwingen. Het is keihard, maar ook dat is topsport. We moeten zorgen dat we er morgen weer staan om die vijfde plaats veilig te stellen.'

Het is voorbij. Oranje is uitgeschakeld op het ELTK en rest nog slechts de strijd om de vijfde plaats.

In Zweden herstelden de Nederlandse vrouwen zich uitstekend van de teleurstellende plaats in de achterhoede die ze noteerden in de strokeplaykwalificatie.

Bij de matchplayontmoeting tegen Slovakije was Oranje duidelijk een maatje te groot voor de tegenstanders. Danielle Modder en Lauren Holmey trokken met 4&3 de foursomes naar zich toe, en ook de singles brachten ruime zeges binnen in flight B. Anne-Sterre van den Dunnen won met 5&4 van Bolcikova, terwijl ook Romy Meekers haar tegenstander met 4&2 weinig illusies liet.

Matchplayschema

Laatste nieuws