Melanie on Tour: Tegenslagen

Speciaal voor Golfers Magazine schrijft Melanie-Jane Lancaster, de vriendin van Joost Luiten, elke maand een column over haar leven op Tour.

Soms heb ik er moeite mee dat iedereen een mening heeft en het beter weet. Zelf ben ik een perfectionist, en ik ben ervan overtuigd dat je dit als topsporter of iemand in het bedrijfsleven ook moet zijn om succes te hebben. Maar het kan ook in je nadeel werken. Niks is goed genoeg, elk resultaat dat je behaalt is een tegenslag. Het ene moment kun je een tegenslag makkelijker een plek geven dan de andere keer. Soms heeft Joost er ook moeite mee als hij na een paar dagen aan de leiding te hebben gestaan niet de beker omhoog kan houden op zondag. Dan komt dat hard aan.

Voordat ik ergens aan begin, ben ik altijd positief. Als mensen (of de media) vragen stellen aan mij of Joost, zijn wij dan ook altijd vol zelfvertrouwen. Maar als het dan niet de week wordt waarop je had gehoopt, is dat soms lastig en wordt het soms tegen ons gebruikt. Daar leer ik nog elke keer van.

Veel mensen volgen golf met plezier en balen wanneer Joost een mindere dag heeft. Maar buiten die super support verschijnen er ook vaak negatieve reacties op bijvoorbeeld social media of zeggen mensen net iets te hard iets onaardigs wat ik kan horen. Joost kan daar veel beter mee omgaan dan ik. Hij vindt dat het erbij hoort, wat natuurlijk ook zo is. Toch vind ik het lastig als mensen naar mij toe komen met opmerkingen. Het blijft je geliefde en je wilt eigenlijk dat iedereen alleen maar positief over hem praat.

Met het WK is natuurlijk iedereen de bondscoach van Nederland. Als ik sport kijk op tv of op de golfbaan loop, weet ik het ook vaak beter of vraag ik me af waarom iemand iets doet. Vaak vraag ik aan Joost waarom hij een bepaalde keuze heeft gemaakt en meestal zit daar een goede reden achter. Daarom is het goed om niet altijd meteen een mening te vormen of een conclusie te trekken. Er zit meer achter dan er op een scorekaart te zien valt.

Geloof me, wij voelen de tegenslagen ook. Maar je kunt er niet te lang in blijven hangen, want er is altijd een volgende week waar je fris op de eerste tee moet verschijnen. Dat is topsport!

(Deze column verscheen eerder in Golfers Magazine 7 die nu in de winkel ligt)

Laatste nieuws