ELTK van start

Nederland heeft aan de eerste opdracht voldaan. Donderdag zijn de Italianen de eerste tegenstanders in de kampioenspoule.
geurts

Het toernooi op de Hilversumsche had een van de hoogtepunten van het Nederlandse golfjaar moeten worden. Naast het KLM Open, de wedstrijd van de LET en die van de Challenge Tour, zou het landenkampioenschap een van dé wedstrijden geweest zijn waar de Nederlandse golffan kon genieten van topgolf.

Zou. Want de coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. Het toernooi gaat weliswaar door, het is in afgeslankte vorm, verschillende grote landen laten verstek gaan, en - vooral - publiek is niet welkom op de in uitstekende staat verkerende Hilversumsche.

Zonde, want er wordt goed gespeeld op de eerste dag van het toernooi. Ook door Oranje.

Nederland startte misschien wat voorzichtig, maar uiteindelijk werd het kwartet met -6 tweede in de kwalificatie - ruim voldoende voor een plaats in de kampioenspoule. Alleen Duitsland was met veertien onder par een maatje te groot voor iedereen. En dat hadden de Oosterburen vooral te danken aan ene Mattias Schmidt.

De hoogst geklasseerde speler in het veld (nummer 18 van de WAGR) kwam binnen met een score van maar liefst tien onder par en zette Duitsland daarmee direct ruim op voorsprong. 'Dit is mijn laagste score in een wedstrijd ooit ja, het liep lekker en het is altijd fijn met een eagle te eindigen', reageerde de Oosterbuur opgetogen na afloop van zijn ronde en de tap-in eagle van nauwelijks dertig centimeter op de laatste hole. 'Dit is een goed begin, maar vanaf morgen is alles anders. Vandaag gaat het er alleen maar om een goede uitgangspositie voor morgen te verwerven, dan zien we morgen wel verder.'

Schmidt combineert golf en studie aan de Universiteit van Louisville in de staat Kentucky. Vorig jaar won hij in Oostenrijk het individueel EK voor amateurs met onder andere een ronde in 63 slagen.

Het is precies wat ook de opdracht van het Nederlandse kwartet is. Een goede score binnenbrengen om in elk geval een plek in de laatste flight veilig te stellen en liefst zo laag mogelijk met het oog op de te krijgen tegenstander. En dat lukte dus.

De eerste Nederlander die de baan in ging bracht dankzij een birdie op achttien direct een score onder par binnen. Ondanks de bescheiden -1 was Nordin van Tilburg tevreden. 'Als je kijkt hoe ik begin dan ben ik blij dat ik geduldig ben gebleven en uiteindelijk onder par eindig. Ik stond na drie holes al twee boven par, dat is niet de start die je voor ogen hebt. Een beetje spanning zal zeker een rol gespeeld hebben, het is toch een ELTK, maar ik heb het goed bij elkaar gehouden en ben uiteindelijk zeker tevreden met deze score.'

Bob Geurts die als tweede van de baan stapte, was dat zeker niet. De lange speler van De Hoge Kleij kende een moeilijke dag. 'Het zat allemaal net niet mee vandaag. Mijn swing voelde wel goed, maar ik kwam niet tot scoren op de par-4's en had een paar keer net een ongelukkige ligging waardoor ik niet anders kon doen dan terugchippen naar de fairway. Dit is niet de score waarmee je een ELTK wil beginnen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik morgen een goede bijdrage aan de score kan leveren.'

De score boven par van Geurts was uiteindelijk ook de enige score boven par want ook Kiet van der Weele en Jerry Ji brachten een score onder par op de borden. Ji vocht zich op het slot - en na een slordige bogey op 17 - knap naar een score onder par met een fraaie up-and-down voor birdie op 18, terwijl de grootste bijdrage aan de score van het Nederlandse viertal op naam kwam van Van der Weele, zeer tot tevredenheid van bondscoach Maarten Lafeber.

'Kiet had het in de aanloop naar het toernooi wat moeilijk maar brengt gewoon een hele knappe score binnen. Ik heb hem nog niet gesproken, maar -4 is gewoon heel goed. Ik denk sowieso dat de jongens het allemaal goed gedaan hebben. Jerry had echt geen slag slechter kunnen scoren dan dit, Bob speelde zeker niet slecht, stond ook onder par, maar een paar mindere ballen pakten meteen slecht uit. Als je daar net even een engeltje hebt dan is er niets aan de hand, nu kon hij alleen terugchippen en eindigt hij boven par. De score van Nordin is natuurlijk ook goed. Als je eerste speler in de baan bent, en je staat na drie holes twee boven par, terwijl je eigenlijk na vier wel een paar onder par moet staan hier, en komt dan alsnog onder par binnen, dan is dat gewoon knap. Ik denk dat we het gewoon goed gedaan hebben vandaag. We halen eenvoudig de laatste flight en de jongens hebben zich over het algemeen goed aan het game-plan houden. Het is nu zaak de plannen voor morgen te maken Wie gaan de foursomes spelen? Wie de singles? Vroeger baalde je misschien als je naar de foursomes moest, maar ik denk dat het nu wel eens het belangrijkste punt kan worden.'

Nederland komt donderdag in de eerste matchplay-ontmoeting uit tegen de als zevende geplaatste Italianen - een partij die om 10.30 uur van start gaat.
De coaches Remkes en Lafeber laten Bob Geurts en Kiet van der Weele in de foursomes spelen. Nordin van Tilburg en Jerry Ji komen in de singles uit. Twee punten zijn voldoende voor een plaats in de halve finale.

Leaderboard EGA

Tegelijkertijd met de heren, spelen ook de dames het ELTK. In Zweden, op de Upsala GK, verging het het Nederlandse kwartet aldaar aanzienlijk minder goed. De laagste dagscore kwam op naam van Danielle Modder maar met een ronde in 76 slagen deed ook die score weinig goed voor de positie op het leaderboard waar Oranje met +15 voorlaatste staat omdat ook de 77 van Anne-Sterre den Dunnen en de 78 van Lauren Holmey meegeteld moesten worden in de door Zwitserland met -3 aangevoerde wedstrijd.

Leaderboard

De geblesseerde Koen Kouwenaar (l) en Dario Antonisse (r) kijken toe.
Schmid tikt vanaf dertig centimeter binnen voor een ronde tien onder par waardoor Duitsland ruim aan de leiding gaat op de Hilversumsche.

Laatste nieuws