PGA Tour klaar voor nieuw seizoen

Ondanks alle covid-19 problemen zet het Amerikaanse circuit in het seizoen 2020-2021 niet minder dan vijftig meetellende toernooien zetten.
Rory en Jay

In feite zijn het er zelfs 51, want het Olympisch Kampioenschap in Tokio (29 juli – 1 augustus) telt niet mee voor de FedEx Ranking.
Dat hadden er zelfs 52 kunnen zijn, maar het voor oktober geplande HSBC Championship in China gaat niet door.
Het nieuwe seizoen begint volgende week al – met het Safeway Open, dat van 10 – 13 september wordt gespeeld op het Silverado Resort and Spa in Californië.
Wedstrijd nummer 51 is het Tour Championship. Dat vindt van 2 – 5 september 2021 plaats op de baan van East Lake bij Atlanta.
‘Een superseizoen van vijftig volledig gesponsorde evenementen en afgesloten met de vijftiende editie van de FedExCup Playoffs’, aldus Jay Monahan, commissioner van de PGA Tour. ‘Als je een golfliefhebber bent, is dit een droomseizoen met belangrijkere evenementen dan ooit tevoren, waaronder de Olympische Spelen.’
‘Het samenstellen van ons schema is altijd gecompliceerd en het was moeilijker dan normaal vanwege de uitdagingen die zijn veroorzaakt door de covid-19-pandemie.’
Dat het schema zo vol zit, heeft ook te maken met het feit dat er twee edities van het U.S. Open en The Masters op de kalender staan.
Monahan en de Tour hopen snel weer terug te kunnen keren naar iets dat op het oude normaal lijkt. Over wanneer en hoe toeschouwers worden toegelaten bleef hij echter vrij vaag: ‘Als we het gevoel hebben dat het veilig is om fans toe te laten, dan zullen we fans toelaten.’
Waarschijnlijk al eerder worden er op de woensdagen voor de toernooien weer pro-ams gespeeld. Dat zal met de nodige voorzichtigheid gebeuren, inclusief verplichte tests voor de amateurs. Vooralsnog zal de première daags voor het Corales Puntacana Resort & Club Championship plaatsvinden. En dan hebben we het over 20 september.
Maar hoe zit het met de enorme prijzengelden, zeker als je het met de Europese Tour vergelijkt? Deze week wordt er in het Tour Championship inclusief de bonussen 45 miljoen verdeeld door de dertig deelnemers. De winnaar gaat het met vijftien miljoen naar huis.Monahan is optimistisch als het gaat om het op peil houden van de prijzengelden in 2021. Echter wel met een ‘maar’, toen hij ernaar werd gevraagd: ‘Gezien de aard van het virus leven we nog steeds in een wereld van onzekerheid, dus het is moeilijk om die vraag met zekerheid te beantwoorden.’
Volledig schema 2020-2021
Op de foto boven: FedEx-kampioen 2019 Rory McIlroy en commissioner Jay Monahan

Laatste nieuws