Deze week: Joost in Spanje

Nederlandse nummer een speelt op baan die hem ligt … Grote finale PGA Tour op East Lake … Herstart Challenge Tour in Noord-Ierland … EK Amateurs in Frankrijk afgelast
Joost Luiten

Europese Tour

Toernooi: Estrella Damm N.A. Andalucia Masters
Datum: 3 – 6 september 2020
Baan: Real Club Valderrama, Sotogrande, Andalusië (Spa)
Par: 71
Lengte: 6.401 meter
Prijzengeld: € 1.250.000
Mooie namen: Lee Westwood, Rasmus Højgaard, Bernd Wiesberger, Martin Kaymer, Pablo Larrazabal, Andy Sullivan en José Maria Olazabal
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling
Winnaar in 2019: Christiaan Bezuidenhout (Z-A)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Christiaan Bezuidenhout (Z-A), 2018 – Sergio Garcia (Spa), 2017 – Sergio Garcia (Spa), 2011 – Sergio Garcia (Spa), 2010 – Graeme McDowell (N-I)
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.00-14.00 uur en van 15.00-18.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.30-18.00 uur
Bijzonderheden: Het zal niet vaak voorkomen dat er twee weken achter elkaar op banen wordt gespeeld die gastheer waren van de Ryder Cup. Vorige week was de Europese Tour op The Belfry (1985, 1989, 1993 en 2002) en nu wordt er met 132 deelnemers gespeeld op Valderrama (1997).
Bijna 23 jaar geleden was Severiano Ballesteros de captain van het Europese team en als we naar het veld van dit Andalusisch Masters kijken, dan zie we drie mannen die er toen voor Europa bij waren: Lee Westwood, Thomas Bjørn en José Maria Olazabal. Laatstgenoemde kreeg een wildcard.
Joost Luiten (op de foto op de tee van de verraderlijke par-3 twaalfde) werd hier in de laatste drie edities achtereenvolgens tweede, elfde en twintigste. En er was ook nog een tweede plaats in het Spaans Open dat in 2016 op Valderrama plaatsvond.
Na de lockdown werd Luiten achttiende en zesde in Oostenrijk en 51ste in het PGA Championship. Maar in zijn beide toernooien van de UK Swing miste hij de cut.
Luiten gaf er de laatste weken de voorkeur aan om het probleem van zijn slechte drives op te lossen. Het is te hopen dat dit is gelukt, want Valderrama is allesbehalve breed. Een drive die tussen de kurkeiken belandt, is het laatste wat je wilt hebben.
En dan nog dit: Spanje is een land dat volgens de Nederlandse overheid ‘oranje’ is. Met andere woorden: alleen strikt noodzakelijke reizen. Spelers uit niet-Schengenlanden moeten een verklaring van de National Sports Council van Spanje in bezit hebben.
Natuurlijk wordt er ter plaatse op het virus gecontroleerd. Spelers en caddies moeten voor woensdag 18.00 plaatselijke tijd negatief zijn om mee te kunnen doen. Voor men afreist moet er ook een test zijn gedaan.
Tijdens de UK Swing had de Europese Tour alles (goed) in de hand. De vraag is of dit de komende drie toernooien – na Valderrama volgen twee wedstrijden in Portugal – ook het geval zal zijn, al moeten spelers en caddies wel in aangewezen hotels logeren.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi:
Tour Championship
Datum: 4 – 7 september 2020 (vrijdag-maandag)
Baan: East Lake Golf Club, Atlanta, Georgia (VS)
Par: 70
Lengte: 6.692 meter
Prijzengeld: nog niet bekend
Mooie namen: De top-30 van de FedEx Ranking mag meedoen.
Nederlanders: Geen
Europeanen: Jon Rahm, Rory McIlroy, Tyrrell Hatton en Viktor Hovland
Winnaar Tour Championship in 2019: Rory McIlroy (N-I)
Laatste vijf winnaars Tour Championship: 2019 – Rory McIlroy (N-I), 2018 – Tiger Woods (VS), 2017 – Xander Schauffele (VS), 2016 – Rory McIlroy (N-I), 2015 – Jordan Spieth (VS)
Winnaar FedEx Cup in 2019: Rory McIlroy (N-I),
Laatste vijf winnaars FedEx Cup: 2019 – Roy McIlroy (N-I), 2018 – Justin Rose (Eng), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Rory McIlroy (N-I), 2015 – Jordan Spieth (VS)
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Vrijdag en zaterdag van 19.00-24.00 uur. Zondag van 19.00-1.00 uur. Maandag van 18.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Alle dit seizoen verdiende punten kunnen de kliko in.
Net als vorig jaar begint de nummer een van de FedEx Ranking – Dustin Johnson – op tien onder par. Jon Rahm (-8), Justin Thomas (-7), Collin Morikawa (-5) zijn de naaste achtervolgers.
De nummers 25 tot en met 30 slaan vrijdag op level par af. De regel is simpel: de winnaar van het Tour Championship is de winnaar van de FedEx Cup.
En dan nog dit: Geen Tiger Woods en geen Phil Mickelson. Maar ook – bijvoorbeeld – geen Justin Rose, Jordan Spieth, Paul Casey, Gary Woodland, Rickie Fowler, Brooks Koepka, Jason Day, Bubba Watson, Matt Kuchar, Adam Scott, Patrick Cantlay, Ian Poulter en Tommy Fleetwood.
Vanaf vrijdag 17.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA Tour

Een weekje rust voor volgende week het tweede Major van het seizoen wordt gespeeld: het ANA Inspiration. Plaats van handeling van 10 – 13 september is traditiegetrouw de Mission Hills Country Club bij Rancho Mirage, Californië.
Meer informatie via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Volgende week (10 – 12 september) wordt het met twee ton gedoteerde VB Bank Zwitsers Open gespeeld op Golfpark Holzhäusern. Deze baan ligt tussen Luzern en Zürich.
Meer informatie via website Ladies European Tour

Challenge Tour

Het Northern Ireland Open supported by The R&A is pas het vijfde toernooi van het seizoen. Het gaat de komende tijd puur om individuele successen, want van promotie naar de Europese Tour 2021 zal er geen sprake zijn.
Van 3 – 6 september kan er op de baan van de Galgorm Spa & Golf Resort bij Ballymena twee ton worden verdeeld.
Robbie van West is de enige Nederlander in het veld.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Pro Golf Tour

Van 2 – 4 september staat het Schladming Dachstein Open 2020 powered by Euram Bank op het programma. De Golfclub Schladming Dachstein ligt ten zuidoosten van het Oostenrijkse Salzburg. De sponsoren hebben dertig mille voor de deelnemers gereserveerd.
Meer bijzonderheden en vanaf woensdag scorin

Alps Tour

Het Cervino Alps Open in Italië is het eerstvolgende toernooi. Dat staat voor 2 – 4 september op de kalender. Er zit veertigduizend euro in de prijzenpot en gastheer is de Cervino Golfclub bij Cervinia, vlakbij de Zwitserse grens.
Meer bijzonderheden en vanaf woensdag scoring

Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

NGF

Het was de bedoeling dat er deze week bij Bordeaux het EK voor amateurs (mannen) zou worden gespeeld. Maar onder andere deze streek is door de Franse overheid tot rood gebied verklaard.
Zoals het er nu uitziet, vindt volgende week (9 – 12 september) op Hilversum wel het Europees Landenteam Kampioenschap plaats.
Meer informatie via website Europese Golf Associatie

PGA Holland

De Twente Cup, een Nederlandse klassieker, vindt op 12 en 13 september natuurlijk op de Twentsche plaats en het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op Kleiburg worden georganiseerd.
Kalender seizoen 2020

Laatste nieuws