Steady van Dam door in Open

Met zeventien parren en slechts één bogey voor een 72 plaatste Anne van Dam zich in het AIG Women’s Open voor het weekeinde. Op de Europese Tour doen in het weekend vier landgenoten mee
Anne van Dam

Anne van Dam opende het kampioenschap op de par-71 baan Royal Troon met een 77 en ze wist dat er een meer dan degelijke ronde nodig was om voor de derde keer in haar carrière de cut te halen in het Women’s Open.
En degelijk was het.
Met uitzondering van een bogey op de par-4 tiende was Anne van Dam op een kille, natte en winderige vrijdag foutloos. Met een keurige 72, ongetwijfeld een van de beste scores van de dag, kwam ze op een totaal van 149, zeven boven par.
De cut viel uiteindelijk op negen onder par.
'Anne heeft echt meer dan uitstekend gespeeld', zei caddie/coach Maarten Lafeber. 'Haar score had echt geen slag hoger kunnen zijn. Van begin af aan sloeg ze de bal goed, terwijl het met de regen en de crosswinds heel lastig spelen was.'
'Jammer dat ze niets heeft geholed. Haar stroke was prima, maar je moet een beetje geluk hebben. Al met al kun je wel zeggen dat Anne niet voldoende beloond is voor de manier waarop ze speelde.'
Een aantal grote namen is al uitgeschakeld: titelverdedigster Hinako Shibuno (+12) en Lexi Thompson (+11).
Van Dam heeft acht slagen achterstand op de Zweedse nummer 279 van de wereld, Daniela Holmqvist, die zonder caddie, tot 71-70=141 (-1) kwam. Ze is de enige van de 144 deelneemsters die na 36 holes onder par is.
Holmqvist speelde vorig seizoen weinig vanwege een behoorlijk zwaar ongeluk - buiten haar schuld - met een buggy in 2018. Dat leverde haar de nodige problemen met haar rug op. 'Het wordt langzaam maar zeker beter', zegt ze. 'Dat hopen we tenminste.'
Ziggo Sport Extra zendt de derde ronde van 15.00 tot ongeveer 19.00 uur rechtstreeks uit
Live Scoring via website LPGA Tour

Europese Tour

Elders aan de overkant van de Noordzee wisten alle Nederlanders in het ISPS Handa Wales Open zich te plaatsen voor het weekend.

Onder soms barre omstandigheden is dat al een prestatie op zich. Net als op de eerste dag stond er veel wind, was het guur en viel er veel regen. 'Brutal' noemde koploper Syme de tweede dag na afloop. 'We dachten dat het gisteren al erg was, maar vandaag was het nog erger', aldus de Schot die met -6 twee slagen voorsprong heeft op zijn landgenoot Liam Johnston.

Van het oranjekwartet gaat niemand onder par naar het weekend, maar wel krijgen Daan Huizing, Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel allevier de kans zich de komende dagen omhoog te spelen op het leaderboard.

Van Meijel en Van Driel kunnen het meeste stijgen. De twee eerstejaars op het hoogste niveau haalden allebei de cut on the number en moesten met een score van +4 lang wachten voor ze echt zekerheid hadden of ze door mochten. Wil Besseling ging de tweede dag rond in level par en was daarmee direct zeker van het weekend, terwijl Daan Huizing na een 73 iets inleverde maar als gedeeld 28ste desondanks als beste landgenoot naar de tweede helft van het toernooi gaat.
Ziggo Sport Golf zendt de derde rond van 12.30-17.00 uur rechtstreeks uit.

Leaderboard

Laatste nieuws