PGA Tour 2K21: Game on!

Er gaat niets boven écht golf. Buiten. Door weer en wind maar het liefst met een lekker zonnetje. Maar als het écht slecht weer is, of de banen om andere redenen gesloten zijn, dan kan een golfspelletje op de computer een prima alternatief zijn. Zeker als dat spelletje PGA Tour 2K21 is.

Er is veel veranderd sinds de eerste computerspelletjes begin jaren tachtig hun intrede deden. Probeer aan je kind of kleinkind de essentie van 'Pong' maar eens uit te leggen. Een schuivend vierkantje dat je met een rechthoek terug moest 'slaan' naar je tegenstander. En toch was het niet minder dan revolutionair. Neem de aantrekkingskracht van PacMan! Nog altijd een van de best verkochte arcadegames ooit. Een gele cirkel die, met een vreselijk geluidje op de achtergrond, stipjes opat. Meer was het niet. Uren gingen er aan verloren. Wereldkampioenschappen werden er van gespeeld.

Zelf was ik meer fan van de spellen op de Commodore64. Een 'Atari' was de heilige graal, maar ver boven budget. De C64 kon tientallen spelletjes kwijt op een ouderwets cassettebandje. Vooruitspoelen naar de juiste plek op het bandje, Ctrl L, nog een kwartiertje wachten en Ford Apocalypse of de Olympic Games kon beginnen. Uren hield het je van de straat. Alles om een nieuw digitaal record te vestigen. Al was het ronduit pijnlijk toen ik enkele jaren geleden tegen een oud exemplaar aanliep. Dat wat in mijn herinnering nog best aardige graphics waren, bleek een bonte verzameling gekleurde kruisjes, de poppetjes vaak niet meer dan vijf streepjes: één voor het lijf en het hoofd, twee voor de armen en de benen. Om over de manier waarop je de poppetjes moest bewegen nog maar te zwijgen. Een zwart pookje met één of twee rode knoppen, dat was het wel.

Zowel qua bediening als qua vormgeving is het in niets meer te vergelijken met de spellen die tegenwoordig op de markt zijn. Mijn zoon is een gamer, en nu en dan kijk ik over zijn schouder mee. De characters die je aanstuurt lijken levensecht, en bewegen zich door een landschap dat minstens zo echt oogt. Hoe het water rimpelt, hoe het gras waait, de beweging van de mensen...alsof het gefilmd is. Ook de manier waarop je die mensen aanstuurt is net even anders. Wat vroeger een joystick was met minimale mogelijkheden, heet nu een controller. In de gauwigheid telde ik niet minder dan zestien (!) knoppen en knopjes, en dan tel ik de twee kleine joysticks nog niet eens mee. Het is fascinerend om bij fervente gamers de handbewegingen te volgen die nodig zijn om de soms complexe acties uit te kunnen voeren. Zo snel, zo ingewikkeld, zo in niets te vergelijken met het simpelweg zo snel mogelijk heen en weer bewegen van die pook om je poppetje harder te laten lopen.

Ach... opa vertelt...

Maar dan komt het verzoek binnen of je de nieuwe release van publisher 2K Games wil proberen. Mijn eerste kennismaking met golf was ooit op een spelcomputer, dus waarom niet? TPC Sawgrass, Avenel, Myrtle Beach...ik kon de banen dromen voor ik ze ooit op tv zag of in het echt speelde. De makers van spelcomputers hadden snel de aantrekkingskracht van golf als game door en werkten elk jaar opnieuw aan nieuwere versies. Ik moet tussendoor heel wat versies gemist hebben, want na een paar uurtjes spelen op de meest recente editie van het spel PGA Tour, kon ik niet anders dan vaststellen dat er héél veel veranderd is sinds die eerste spellen op de Commodore64.

De beelden levensecht. De finesse die bij het maken van een echte swing komen kijken zijn akelig nauwkeurig nagemaakt, al word je in de 'easy-modus' enorm geholpen de bal op de fairway te houden, terwijl in de 'hard-modus' elk foutje wordt afgestraft. Uren kan (moet...) je bezig zijn op de drivingrange of oefengreen om je spel te perfectioneren. Het uitzoeken van een nieuwe set is een level op zich, net zoals je lang bezig kan zijn met het uitzoeken van je kleding, huidskleur en baardgroei (...). En dan moet je nog de baan in gaan, een baan die je zelfs zelf kan ontworpen in de designmodus. Speel je alleen, met een vriend of daag je een onbekende uit? Skinnen? Matchplay? Stableford? Je zegt het maar, het kan allemaal.

Na een paar rondjes kon ik maar een ding concluderen. Van mij mag het nog lang mooi weer zijn en mogen de dagen nog lang lang blijven, maar als er straks weinig daglicht over is, of de regen met bakken uit de hemel valt, dan weet ik waar je me kan vinden. Achter de gameconsole, op jacht naar een nieuw baanrecord.

Nu alleen nog even aan mijn jongste vragen of ik vaker welkom ben op zijn kamer...


PGA Tour 2K21 is vanaf 21 augustus 2021 te koop

(Lees hier het persbericht dat bij de introductie hoort)

Laatste nieuws