Mizuno JPX921 ijzers: stabieler en sneller

Natuurlijk hebben de vier nieuwe ijzers de looks, het gevoel en de speelbaarheid die we van Mizuno gewend zijn. Daarnaast wordt het element chromoly voor het eerst toegepast in een volledig gesmeed clubhoofd.
Mizuno JPX921 ijzers: stabieler en sneller

De JPX lijn bevat van origine de meest vergevingsgezinde ijzers van Mizuno (betere spelers kozen vaak voor de MP-ijzers), maar de clubs kregen een enorme boost toen Brooks Koepka met de JPX919 ijzers vier Majors in drie jaar won – zonder dat hij bij Mizuno onder contract stond.

Logisch dus dat we reikhalzend uitkijken naar de nieuwe JPX921 lijn, die nog steeds bestaat uit de Tour, de Forged, de Hot Metal en de Hot Metal Pro.

De JPX921 Forged is voor het eerst gemaakt van sterk chromolystaal, wat resulteert in meer balsnelheid.

De JPX921 Forged is het eerste volledig gesmede ijzer dat is gemaakt van Mizuno's chromolystaal, dat eerder alleen werd gebruikt in de Hot Metal ijzers. Door de toevoeging van dit element wordt het staal sterker, waardoor het ook dunner kan worden gemaakt. Het clubblad is bijvoorbeeld 0,5 millimeter dunner is dan bij zijn voorganger, wat resulteert in de hoogste balsnelheid die Mizuno ooit uit een forged ijzer heeft weten te persen.

'Door het gebruik van chromoly staan de JPX921 ijzers hun mannetje in elke test, zonder dat we hoeven te gaan stunten met sterke lofts', zegt David Llewellyn, directeur R&D bij Mizuno. 'Het uiterlijk, het gevoel, de vertrekhoek, de spin en de landingshoek moeten door de hele set heen goed zijn – daarmee onderscheiden de ijzers van Mizuno zich.'

Ook is er meer gewicht aan de zijkanten van het clubhoofd geplaatst, vooral in de teen. Hierdoor wordt een zogenaamd 'stabiliteitsframe' gecreëerd, wat meer vergevingsgezindheid biedt als je de sweetspot mist.

De Forged heeft een compact profiel, met een korte clubbladlengte en minder offset – wat vooral opvalt in de korte ijzers. Het geeft de club de looks en het gevoel van een klassiek gesmeed ijzer.

De JPX921 Tour doet zijn naam eer aan en is populairste model op de tour.

De JPX921 Tour is het populairste Mizuno model op de tour en met zijn voorganger won Brooks Koepka twee keer achter elkaar het U.S. Open en het PGA Championship. De nieuwe versie combineert nog steeds ultieme precisie met stabiliteit. Om het gevoel nog zachter te maken, is het clubblad achter de sweetspot iets dikker gemaakt. Ook snijden de korte ijzers dankzij een dunnere zool nog makkelijker door de grond.

De JPX921 Hot Metal biedt de hoogste balsnelheid, waardoor zijn voorganger het populairste Mizuno ijzer ooit werd.

De JPX921 Hot Metal ijzers genereren de hoogste balsnelheid van alle Mizuno ijzers, gecombineerd met een rechte balvlucht en gecontroleerde landingshoek. Het is de derde generatie waarin chromoly wordt gebruikt, wat volgens de designers precies de tijd is die nodig is om nieuwe technologie optimaal te benutten.

De Hot Metal Pro versie heeft een compacter profiel met minder offset. Bij beide ijzers zijn de verhoudingen van het clubblad veranderd, wat zorgt voor een efficiëntere energieoverdracht op de bal.

De JPX921 Hot Metal Pro is kleiner en heeft minder offset dan de normale Hot Metal.

Het clubblad heeft gebogen randen (cupface), waardoor het dunner gemaakt kan worden en achter de sweetspot is er nog eens 0,2 millimeter afgeschaafd. Het doel: zoveel mogelijk balsnelheid genereren. Door het zoolontwerp verschillende diktes te geven, fungeert het clubblad als een soort springplank die de bal snel en hoog doet vertrekken.

Dankzij drie nieuwe 'geluidsribben' voelen de Hot Metal ijzers bij impact meer solide, terwijl meer gewicht in de teen en aan de zijkanten garant staat voor extra stabiliteit en vergevingsgezindheid.

'De introductie van chromoly was de doorbraak die Mizuno nodig had om een stap te nemen op het gebied van balsnelheid', aldus Llewellyn. ' We leren met elke generatie meer over de potentie van chromoly en kunnen steeds meer uit een ijzer halen.'

De JPX921 ijzers liggen vanaf 17 september in de winkel.

Prijs (per ijzer): € 195 (Forged, Tour), € 155 (Hot Metal), € 175 (Hot Metal Pro)

golf.mizunoeurope.com

Laatste nieuws