Luiten haalt de cut, Li leidt

Met een 68 haalde Joost Luiten in het PGA Championship ruim het weekend. Ook Tiger Woods is nog van de partij. De leiding in het eerste Major van het jaar is in handen van Haotong Li.

Luiten haalt de cut, Li leidt

Luiten begon dag twee van zijn achtste PGA Championship – een 21ste plaats in 2012 was zijn beste resultaat – net boven de cutlijn, dus hij wist dat hij op het lang spelende TPC Harding Park onder par moest duiken om er dit weekend bij te zijn.

Hij hield zich keurig aan de opdracht en begon meteen met een birdie op hole tien, maar door bogeys op elf en dertien kwam hij toch al snel in de gevarenzone. Met een zeer solide middenstuk stelde de Nederlander echter orde op zaken. Hij won slagen op zestien, achttien en vier, en maakte – na een bogey op acht – aan alle onzekerheid een eind door ook op de slothole een lange putt voor birdie te maken.

Dankzij de 68 (-2) steeg Luiten bijna veertig plaatsen en hij begint het weekend op een gedeeld 31ste plaats (-1).

De cut kwam uiteindelijk op +1 te liggen, waarmee onder andere Rickie Fowler (+2), Henrik Stenson (+2), Marc Leishman (+2), Tyrrell Hatton (+3), Sergio Garcia (+6) vroegtijdig naar huis kunnen.

Tiger Woods (*par) is er dit weekend nog wel bij, ondanks een benauwde 72 (+2) op vrijdag.

De leiding is halverwege een Major voor het eerst in handen van een Chinees. Haotong Li raakte maar vier fairways, maar wist zich elke keer uit de problemen te spelen. Uiteindelijk stonden er vijf birdies en geen enkele bogey op zijn kaart, waarmee hij zichzelf op -8 terugvindt en geen enkele speler naast zich hoeft te dulden.

Tommy Fleetwood mag goede hoop houden op het veroveren van zijn eerste Major. De Engelsman bracht de laagste ronde van de dag binnen (64) en hoeft op -6 slechts twee slagen op Li toe te geven. Hetzelfde geldt overigens voor overnight leader Jason Day (69), Daniel Berger (67), Justin Rose (68), de verrassende Mike Lorenza-Vera (68) en Brooks Koepka (68), die ondanks een stijve heup (waaraan hij zich drie keer liet behandelen) op jacht is naar zijn derde PGA Championship op rij.

Leaderboard

Tour
  • Getty Images