Luiten ok, Day leidt

Na de eerste dag van het PGA Championship in San Francisco heeft Joost Luiten de kans om in ieder geval de cut te halen in eigen hand. Jason bewees weer helemaal terug te zijn door de laagste score binnen te brengen, al moet hij de eerste plaats wel delen.

Joost Luiten

Joost Luiten maakte twee birdies en drie bogeys op de par-70 baan van Harding Park en met een 71 staat hij gedeeld 68ste. In het PGA Championship halen de beste zeventig plus ties de cut.

Luiten begon en eindigde het eerste Major van 2020 met een bogey. Hij verloor ook op twaalf een slag. Birdies waren er op zes en zestien.

Op de openingshole miste de Nederlandse nummer een na een goede drive de green en hij kon vanuit de bunker geen up-and-down maken.

Na een matige drive was de green niet in twee haalbaar en op de slothole miste Luiten de green.

Joost Luiten was 55ste bij Strokes Gained Putting, maar op de par-4 zesde holede hij een putt van dertien meter. Op de korte par-4 zestiende sloeg Luiten zijn approach op minder dan anderhalve meter.

Als je naar de ‘getallen’ kijk, zie je dat er nog behoorlijk wat te winnen valt voor Joost Luiten – vooral bij zijn approaches. Hij miste acht greens en verloor op de rest van het veld, ook al omdat zijn korte spel voor dit niveau niet goed genoeg was. Gelukkig liep het op de greens redelijk: 29 putts.

Joost Luiten slaat vrijdag al om 7.16 uur (16.16 uur) af.

Een paar jaar liet Jason Day zich niet erg zien. Hij had last van zijn rug en de gezondheid van zijn moeder was lang egr slecht.

Maar in de laatste drie toernooien eindigde de 32-jarige Australiër keurig bij de beste zeven, mogelijk omdat hij besloot om zijn swingcoach Col Swatton na jaren trouwe dienst aan de kant te zetten. ‘Ik kan nu doen wat ik wil’, zei hij onlangs. ‘Daarvoor deed ik alleen te vaak wat Col wilde.

Day maakte donderdag vijf birdies om met een 65 (-5) de leiding te nemen – zijn laagste score ooit om een Major te openen.

‘Ja, het was goed’, zei hij na afloop. Ik had een geweldige start. Had ook af en toe een beetje geluk, maar je moet van gelukkige momenten profiteren. Ik sloeg de bal vanaf de tee goed en mijn ijzers waren kwalitatief ook in orde, want ik heb ik niet overdreven aanvallend gespeeld. Je kunt zeggen dat het allemaal erg solide.’

Brendon Todd verspeelde vorige week in de laatste ronde van de FedEx St Jude Invitational de kans op de zege, maar dat heeft zijn zelfvertrouwen kennelijk niet aangetast. Net als Day kwam de speler uit Georgia met zeven birdies ook tot een 65.

De meeste topfavorieten zijn nog volledig in de race. Brooks Koepka, Justin Rose en Xander Schauffele behoren tot de groep van negen spelers die een 66 (-4) in de boeken bracht.

Opvallend was dat er ook voor Martin Kaymer en 66 weggelegd. De Duitser holede veel lange putts en het is de vraag of hij dat de komende dagen ook doet.

Tiger Woods ging in 68 slagen rond, John Ram en Rory McIllroy in 70. Dustin Johnson bracht een 69 binnen en Bryson DeChambeau een 68.

Laatstgenoemde leunde op de tee van zeven op zijn driver bij het oprapen van de tee en 'krak': gebroken shaft. De afschroefbare shaft mocht worden vervangen en de ruim honderd kilo zware speler ging met het nieuwe exemplaar onverdroten verder.

De nummer een van de wereld, Justin Thomas maakte onder andere twee double bogeys en kwam niet verder dan een 71 – dezelfde score als Joost Luiten.

Luiten speelde in de middag en de gemiddelde score van de second wave was met 71,56 bijna een slag hoger dan die van de groepen die in de ochtend speelden. Hopelijk kan hij vrijdag profiteren en ieder geval het weekeinde halen.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 22.00 – 4.00 uur rechtstreeks uit.

Stand na eerste ronde en vanaf 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

Kijk hieronder naar een kwartier durende samenvatting of naar ‘Jason Day in een minuutje’

Tour
  • Golfsupport.nl