Deze Week: Een uitdaging voor Joost

Eindelijk staat het eerste Major op het programma … topveld op Harding Park … Vier Nederlanders in English Championship … Anne van Dam blijft in Ohio

Wanamaker Trophy

Majors

Kampioenschap: 102de PGA Championship
Datum: 6 – 9 augustus 2020
Baan: TPC Harding Park, San Francisco, Californië (VS)
Par:
 70
Lengte:  6.630 meter
Prijzengeld: $ 11.000.000
Mooie namen: Nagenoeg alle spelers uit de top-100 van de wereldranglijst doen mee. Opvallende afwezigen zijn Francesco Molinari, Lee Westwood, Padraig Harrington en Branden Grace. Bij laatstgenoemde is afgelopen weekeinde corona geconstateerd.
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar in 2019: Brooks Koepka (VS)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Brooks Koepka (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Jimmy Walker (VS), 2015 – Jason Day (Aus)
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Het probleem is de negen uur tijdsverschil met de Amerikaanse westkust, maar daags erop zijn er ruime samenvattingen.
Donderdag tot en met zaterdag van 22.00-4.00 uur. Zondag van 21.00-3.00 uur.
Bijzonderheden: Voor het eerst sinds 1995 en voor de zesde keer in de historie wordt het PGA Championship in de staat Californië gespeeld. In ’95 was Riviera in Los Angeles gastheer. De Australiër Steve Elkington klopte Colin Montgomerie in een play-off, nadat een jonge Ernie Els in de laatste ronde onderuit was gegaan.
Harding Park vormde al het decor van twee World Golf Championships. In 2005 versloeg Tiger Woods John Daly in een verlenging en in 2015 won Rory McIlroy er het WK Matchplay. Ook Joost Luiten kwam daar toen in actie, maar hij werd in de groepsfase uitgeschakeld.,
En dan was er in 2009 de match om de Presidents Cup die (bijna) traditioneel werd gewonnen door Team USA.

De baan waar het PGA Championship wordt gespeeld, is vernoemd naar de Republikeinse president Warren Harding, die in 1923 na een kort ziekbed in San Francisco overleed. Hij was bezig met een tour door de westelijke staten.
Harding was even flamboyant als Hagen en daarnaast was de 29ste president een bevlogen golfer. Weer of geen weer, Harding was vaak op de golfbaan te vinden. Vaak met een flesje whisky in de tas. En dat in de tijd van de wettelijke doorlegging. Daarnaast hield hij van poker – Harding vergokte ooit tijdens een spelletje in het Witte Huis een servies van een zijn voorgangers – en ‘de dames’. Hij was getrouwd met de zeven jaar oudere Florence, maar onderhield een relatie met een dame uit zijn geboorteplaats in Ohio. Dat weerhield hem er weer niet van om met een andere vrouw amoureuze handelingen te verrichten in het Witte Huis, in een kast die werd ‘bewaakt’ door veiligheidsagenten.

Harding Park is een lastige parkbaan in het zuiden van de stad, gelegen aan Lake Merced. Aan de overkant van dat meer ligt de Olympic Club, waar Webb Simpson in 2012 het U.S. Open op zijn naam schreef.
De fairways, vaak geflankeerd door schitterende cipressen, zijn meestal zo'n 35 tot 40 meter breed, maar nu is het van rough tot rough soms niet meer dan 22 meter. En over de rough gesproken: die zal op veel plekken zeker tien centimeter hoog zijn. Daarmee heeft Harding Park aardig wat weg van een U.S. Open-baan.
Voor de leden en greenfeespelers is het een par-72 baan, maar deze week zijn de par-5 negende en twaalfde veranderd in par-4'en van respectievelijk 471 en 452 meter.
Het PGA Championship is min of het meer het lelijke eendje van de vier Majors. Maar het kampioenschap heeft al jaren het sterkste veld en dat zal nu op Harding Park niet anders zijn.
Anders is in ieder geval ook het aantal spelers dat de cut haalt: in normale wedstrijden van de Europese en de PGA Tour zijn dat er 65. Nu gaan er minimaal zeventig spelers door.

Brooks Koepka liet afgelopen week in de FedEx St Jude Invitational zien dat hij weer een beetje in vorm begint te komen. Dat zou kunnen beteken dat de Amerikaan kans maakt om dit kampioenschap als tweede speler in de historie drie keer op rij te winnen.
De illustere Walter Hagen was de laatste die dit deed. Sterker, hij won het PGA Championship van 1924 tot en met 1927 zelfs vier keer op rij.
Peter Thomson was de laatste die drie Majors achter elkaar won. De Australiër was van 1954 tot en met 1956 de beste in The Open.
Joost Luiten speelt deze week zijn achtste PGA Championship. Vanaf 2012 liet hij dit rijtje noteren: 21-mc-26-mc-33-mc-64.
Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Europese Tour

Toernooi: English Championship
Datum: 6 – 9  augustus 2020
Baan: Hanbury Manor CC, Ware, Hertfordshire (Eng)
Par: 70
Lengte: 6.438 meter
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Lee Westwood, Pablo Larrazabal, Nicolas Colsaerts, Alexander Levy, Sam Horsfield, Renato Paratore, Rasmus Højgaard, Miguel Angel Jiménez en Thomas Detry
Nederlanders: Wil Besseling, Daan Huizing, Lars van Meijel en Johannes Veerman
Winnaar in 2019: Geen.
Laatste vijf winnaars: Geen. Nieuw toernooi.
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.30-14.30 uur en van 16.00-19.00 uur. Zaterdag en zondag van 14.30-19.00 uur.
Bijzonderheden: De UK Swing is na twee toernooien met jonge winnaars – Renato Paratore en Sam Horsfield – aan zijn derde wedstrijd toe.
Hanbury Manor is een door Jack Nicklaus Junior ontworpen parkbaan, die van 1997 tot en met 2002 gastheer was van het Engels Open. Darren Clarke won er drie keer en Lee Westwood was in 1998 de kampioen op Hanbury Manor. Het is nu 22 jaar (!) later en hij behoort deze week tot de kanshebbers. Nog steeds.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

 
LPGA

Anne van Dam werd afgelopen week knap elfde in het eerste toernooi van de LPGA Tour in maanden.
Zij doet ook mee aan het volgende toernooi, de met 1,7 miljoen dollar gedoteerde Marathon Classic die van 6 – 9 augustus eveneens in Ohio wordt gespeeld.
Meer bijzonderheden en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Volgende week staat Schots Open (13 – 16 augustus) op het programma en daarna het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus). Deze kampioenschappen maken ook onderdeel uit van de LPGA Tour.
Volledige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

Dat gaat nog even duren. Op het toch al uitgeklede schema van de Challenge Tour staat het Northern Ireland Open supported by The R&A als volgende toernooi. Dat moet van 3 – 6 september plaats gaan vinden.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

De met dertigduizend euro gedoteerde Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten is het volgende toernooi en het wordt van 4 – 6 augustus gespeeld op de Golfclub St. Pölten, die bij de Oostenrijkse plaats Neidling ligt – ongeveer 75 kilometer ten westen van Wenen.
Meer bijzonderheden en Live Scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.
Volledige kalender seizoen 2020


Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour


NGF

De ouverture van het ingekorte seizoen bestond uit een Voorjaarswedstrijd over 36 holes voor mannen en vrouwen. Die werd op 17 en 18 juli op het Brabantse Toxandria gespeeld.

Het hoogtepunt is het NK Strokeplay (72 holes) voor mannen en vrouwen. De baan van Golfclub Houtrak vormt van 13 – 15 augustus het decor.

Er is dit seizoen geen Nationaal Open en geen NK Matchplay.

En dan nog dit: Wat vooralsnog ook doorgaat: het Europees Landenteam Kampioenschap voor mannen op Hilversum: 9 – 12 september.

 
PGA Holland

De Nederlandse profs hebben de komende maanden toch nog een aardig programma voor het seizoen 2020.

Op 4 en 5 augustus wordt op The Dutch The Dutch Futures gespeeld. Die wedstrijd vormt de start van een het ingekorte seizoen, waarin geen plaats is voor de twee Nationaal Opens (stroke- en matchplay).

PGA-directeur Frank Kirsten: 'We kijken echter nog of het mogelijk is om die twee kampioenschappen te spelen.'

De Twente Cup, een Nederlandse klassieker, vindt op 12 en 13 september natuurlijk op de Twentsche plaats en het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op Kleiburg worden georganiseerd.

Tour
  • Golfsupport.nl