Deze Week: Luiten speelt Hero Open

Joost Luiten is een van de Nederlanders op Forest of Arden … Nagenoeg alle topspelers naar Memphis … Herstart LPGA Tour mét Anne van Dam

Forest of Arden

Europese Tour

Toernooi: Hero English Open
Datum: 30 juli – 2 augustus 2020
Baan: Forest of Arden, Birmingham (Eng)
Par: 71
Lengte: 6.361 meter
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Eddie Pepperell, Renato Paratore, Joost Luiten, Rasmus Højgaard, Justin Harding, Pablo Larrazabal, Alexander Levy, Miguel Angel Jiménez, Nicolas Colsaerts, Thomas Detry en Andy Sullivan
Nederlanders: Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing, Lars van Meijel en Johannes Veerman
Winnaar in 2019: Geen.
Laatste vijf winnaars: 2002 – Darren Clarke (N-I), 2001 – Peter O’Malley (Aus), 2000 – Darren Clarke (N-I), 1999 – Darren Clarke (N-I), 1998 – Lee Westwood (Eng)
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00-15.00 uur en van 16.00-19.00 uur. Zaterdag van 13.30-18.00 uur en zondag van 13.00-17.30 uur.
Bijzonderheden: Voordat Luiten naar de VS vertrekt voor het PGA Championship heeft hij een generale repetitie op Forest of Arden.
De par-71 baan ligt tussen Coventry en Birmingham. Het is een uit 1992 stammende course met veel bomen, maar ook met waterhindernissen, ontworpen door Donald Steel. Net als drie weken geleden in Oostenrijk – de Diamond Golf Club – is de achttiende een par-3.
Het Engels Open stond meer dan tien jaar op de kalender van de Europese Tour voor het eind 2002 werd geschrapt.

In 2005 was de course gastheer van het Brits Masters. Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen eindigden dat jaar op de gedeelde achtste plaats, drie slagen achter winnaar Thomas Bjørn.
Over dat toernooi gesproken: het Brits Masters van afgelopen week was gezien de omstandigheden een succes. Goed georganiseerd, een leuk wedstrijdverloop en met Renato Paratore een prima winnaar. De Tour zal er alles aan doen om iedereen deze week opnieuw veilig te houden. Ook het Hero Engels Open heeft een veld van 132 spelers.

En dan nog dit: Er zal veel aandacht uitgaan naar Thorbørn Olesen, die na een jaar zijn rentree maakt. De Deen wordt van ernstig wangedrag en zelfs aanranding verdacht. Dit alles zou tijdens een vlucht van de VS naar Londen hebben plaatsgevonden. Hij werd tot de uitkomst van het proces geschorst, maar omdat de behandeling van zijn zaak tot eind 2021 is uitgesteld, heeft de Europese Tour het speelverbod tijdelijk opgeheven.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


World Golf Championships

Toernooi: FedEx St Jude Invitational
Datum: 30 juli – 2 augustus 2020
Baan: TPC Southwind, Memphis, Tennessee (VS)
Par: 70
Lengte: 6.618 meter
Prijzengeld: $ 10.500.000
Mooie namen: De beste vijftig spelers van de wereld mogen in ieder geval meedoen. Tiger Woods, Adam Scott en Lee Westwood behoren echter zeker niet tot het 78 man tellende veld.
Woods en Scott bereiden zich op een andere wijze voor op het PGA Championship van volgende week en Westwood wil vanwege de covid-19 crisis niet naar de VS reizen.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2019: Brooks Koepka
Laatste vijf winnaars: 2019 – Brooks Koepka (VS), 2018 – Justin Thomas (VS), 2017 – Hideki Matsuyama (VS), 2016 – Dustin Johnson (VS), 2015 – Shane Lowry (Ier)
Televisie: Vier dagen lang live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag  van 20.00-1.00 uur. Zaterdag van 18.00-24.00 uur en zondag van 19.00-1.00 uur.
Bijzonderheden: Dit had eigenlijk de week van het Olympisch Kampioenschap voor mannen moeten zijn. Hopelijk verzamelt de wereldtop zich nu over twaalf maanden in Tokio.

Vorig jaar was TPC Southwind voor het eerst gastheer van deze wedstrijd uit de reeks World Golf Championships. De course ligt ten zuidoosten van Memphis.

FedEx, dat heel veel sponsorgeld naar de PGA Tour overmaakt, had wel een eigen toernooi, maar wilde er liever een met een hogere status. En dus zei de Tour de Firestone Country Club in Akron, Ohio vaarwel.

Vorig jaar won Brooks Koepka op de lange course van ‘Southwind’ met een score van zestien onder par. Hij begon de laatste ronde met drie slagen achterstand op Rory McIlroy maar de Noord-Ier zakte door een 71 naar de met Tommy Fleetwood gedeelde vierde plaats.

Wat was vorig jaar het geheim van lage scores? Zes spelers uit de top-10 stonden ook in de top-10 van Strokes Gained Putting. Van hen was Koepka de beste: hij won 9,346 slagen op het veld.

Daarnaast was het zaak om niet al te veel greens te missen.

Al met al scoorde ‘het veld’ overigens niet slecht. De gemiddelde score was 69,5 slagen.

Er zal de komende dagen veel aandacht zijn voor de ‘nieuwe’ Bryson DeChambeau. In de drie keer dat hij hier speelde, werd de Texaan achtereenvolgens 60ste, 30ste en 48ste.

En dan nog dit: Het wordt het eerste toernooi sinds de herstart waar toeschouwers worden toegelaten: dagelijks vijftig personen, maar ze mogen niet de baan in. Ga er maar vanuit dat het gasten van FedEx zijn. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Memphis.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


PGA Tour

Toernooi: Barracuda Championship
Baan: Tahoe Mountain Club (Old Greenwood Golf Course), Truckee, Californië (VS)
Par: 71
Lengte:  6.757 meter
Prijzengeld: $ 3.500.000
Winnaar in 2019 Collin Morikawa (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Collin Morikawa (VS), 2018 – Andrew Putnam (VS), 2017 – Chris Stroud (VS), 2016 – Greg Chalmer (Aus), 2015 – J.J. Henry (VS)
Televisie: niets
Bijzonderheden: Een zogenaamd schaduwtoernooi met goede spelers – de PGA Tour heeft een ongekende diepte. Mannen als Martin Kaymer, Branden Grace, Russell Knox, Alex Noren en Jhonattan Vegas staan op de deelnemerslijst.

Het is al jaren een toernooi met een aangepast Stableford-systeem. Een albatros is acht punten waard, een eagle vijf, een birdie twee en een par nul. Een bogey kost je een punt en bij een double bogey of erger moet je drie punten inleveren.

Vorig jaar won Collin Morikawa met een oogst van 47 punten. Hij was overigens 22 onder par.

En dan nog dit: Van 1999 tot en met 2019 was de Montreux Golf & Countryclub in Reno, Nevada gastheer.

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website van PGA Tour

 
LPGA

Van 31 juli – 2 augustus wordt de eerste editie van het LPGA Drive On Championship gespeeld, op de Inverness Club in Toledo, Ohio. Anne van Dam is een van de speelsters die aan het met een miljoen dollar gedoteerde toernooi in Ohio mee mogen doen.

Meer bijzonderheden en vanaf vrijdag 14.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het leek zo mooi: meteen een Major als nieuw begin – maar dus niet voor iedereen toegankelijk. Toch vinden de Franse autoriteiten het niet goed dat van 6 – 9 augustus het Evian Championship wordt gespeeld.

Het erop volgende Schots Open (13 – 16 augustus) en het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus gaan wel door, maar zonder publiek.

Volledige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

Dat gaat nog even duren. Op het toch al uitgeklede schema van de Challenge Tour staat het Northern Ireland Open supported by The R&A als volgende toernooi. Dat moet van 3 – 6 september plaats gaan vinden.

Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Het Pools Open gaat door: van 29 – 31 juli. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld.

Meer bijzonderheden en vanaf woensdag Live Scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.

Volledige kalender seizoen 2020


Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.

Meer informatie via website Asian Tour


NGF

De ouverture van het ingekorte seizoen bestond uit een Voorjaarswedstrijd over 36 holes voor mannen en vrouwen. Die werd op 17 en 18 juli op het Brabantse Toxandria gespeeld.

Het hoogtepunt is het NK Strokeplay (72 holes) voor mannen en vrouwen. De baan van Golfclub Houtrak vormt van 13 – 15 augustus het decor.

Er is dit seizoen geen Nationaal Open en geen NK Matchplay.

En dan nog dit: Wat vooralsnog ook doorgaat: het Europees Landenteam Kampioenschap voor mannen op Hilversum: 9 – 12 september.

 
PGA Holland

De Nederlandse profs hebben de komende maanden toch nog een aardig programma voor het seizoen 2020.

Op 4 en 5 augustus wordt op The Dutch The Dutch Futures gespeeld. Die wedstrijd vormt de start van een het ingekorte seizoen, waarin geen plaats is voor de twee Nationaal Opens (stroke- en matchplay).

PGA-directeur Frank Kirsten: 'We kijken echter nog of het mogelijk is om die twee kampioenschappen te spelen.'

De Twente Cup, een Nederlandse klassieker, vindt op 12 en 13 september natuurlijk op de Twentsche plaats en het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op Kleiburg worden georganiseerd.

Tour
  • Forest of Arden