Van Dam eindelijk aan de slag

Het is nog net juli als de LPGA het seizoen eind deze week weer hervat. Sinds half februari rolde er geen bal meer op het hoogste vrouwencircuit. Hoog tijd om weer aan de slag te gaan.

anne van dam

'Een maand of vijf', rekent Van Dam terug. Zo lang is het inmiddels geleden dat ze voor het laatst in actie kwam. In het ISPS Handa Women's Australian Open legde ze beslag op de gedeeld 41ste plaats maar daarna werd het door stil.

'Het is lang geleden dat we een toernooi speelden. Vijf maanden nu wel. Dat is lang maar gek genoeg was die tijd ook wel weer ideaal. De banen zijn hier al die tijd open gebleven en ik heb prima kunnen golfen, maar ik heb vooral ook veel tijd gehad om daarnaast andere dingen te doen, andere sporten ook. Dat is best verfrissend, terwijl het er tegelijkertijd voor zorgt dat je golf nog veel meer waardeert.'

Ondanks de 'luxe' van de vele weken zonder toernooihectiek, is de Nederlandse nummer 1 zich ter terdege van bewust dat ze zich in Amerika misschien wel in het oog van de coronastorm bevindt.

'In Florida, in heel Amerika, is het natuurlijk verre van ideaal. De numbers worden alleen maar hoger. Vorige week was ik met mijn coach even aan de westkust en daar is het nóg veel strenger. Heel veel plekken zijn gesloten. Overal zie je mensen met mondkapjes. Dat is natuurlijk alleen maar goed, maar we zullen de komende maanden zien hoe het zich verder ontwikkelt. Het is zeker niet ideaal en het is op dit moment vooral ook hopen dat niet meer spelers en caddies positief gaan testen op het virus want dan wordt het allemaal wel weer heel erg moeilijk.'

Waar Van Dam tussen de regels door rekening houdt met verdere maatregelen, kijkt ze ook 'gewoon' vooruit naar wat 2020 golftechnisch in petto heeft.

'Het is lastig om precies te zeggen hoe het jaar er uit gaat zien. Het kan nog alle kanten op met het wel of niet doorgaan van toernooien. Dat maakt het ook lastig om de rest van het jaar echt te plannen. Je moet het gewoon event voor event bekijken. Voor je ranking maakt het niets uit (net als in Europa zijn de rankings bevroren en behoudt iedereen zijn status voor 2021, red.) behalve natuurlijk als je wint. Ik kan elk toernooi dus ook heel aanvallend en agressief spelen', lacht ze.

'Ik denk dat ik de eerste toernooien vooral gebruik om te kijken waar mijn spel is, waar ik nog aan moet werken, wat scherper moet. Ik heb veel gespeeld de afgelopen periode, maar een wedstrijd is toch wat anders, daar ga ik die eerste weken, tot het Brits Open, zeker voor gebruiken. Dat zou een mooi piekmoment zijn en daarna heb je nog drie Majors in Amerika. Dat zijn zeker de highlights waar ik mijn planning omheen probeer te maken zodat ik juist in die toernooien zo goed mogelijk kan spelen.'

Voor het echter zo ver is, is het eerst tijd voor de herstart van het seizoen met het LPGA Drive On Championship in Toledo, Ohio. Opvallend genoeg, zeker omdat het circuit vijf maanden stillag, ontbreken veel namen uit de top van de wereldranglijst op de startlijst.

'Veel van de Koreaanse en andere Aziatische speelsters zijn allemaal thuis en kunnen daar al best al weer een tijdje spelen. Als we in Europa 'gewoon' hadden kunnen spelen nu, had ik misschien ook wel in Europa gebleven. Het is natuurlijk ook geen groot toernooi, gefinancierd door de LPGA zelf, met een purse van 1 miljoen dollar, dus ik had dan denk ik hetzelfde gedaan. Maar nu in deze situatie kan ik alleen voor mezelf spreken kan ik niet anders zeggen dan dat ik heel veel zin heb om weer te beginnen.'

Het LPGA Drive On Championship begint donderdag 31 juli en duurt tot en met 2 augustus. Live scoring is hier te volgen.

Tour
  • Golfsupport