Rahm wint ruim (maar met een randje)

Spanjaard pas tweede golfer uit vaderland die eerste plaats op de wereldranglijst in handen heeft na zege in onstuimige achtertuin van Jack.

rahm

Er stond geen maat op Jon Rahm op de slotdag van The Memorial. Met nog negen holes te spelen stond hij zeven slagen voor op de rest van het veld, en had hij nog geen enkele bogey op de kaart staan, maar wel twee birdies.

Op een ongekend moeilijk spelend Muirfield Village (slechts drie spelers tekenden op de slotdag voor een ronde onder par) mocht dat gerust een wonder worden genoemd. De greens waren spijkerhard, de vlaggen stonden op nagenoeg onmogelijke plekken, de rough was dik, hoog en taai, en alsof dat alles nog niet genoeg was, joeg de wind naarmate de dag vorderde steeds harder over de baan, met incidentele stortbuien als extraatje.

Rahm liet zich echter door niets en niemand van zijn missie afbrengen: de eerste Spanjaard sinds Seve worden die de eerste plaats op de wereldranglijst bezet. Een onderbreking door dreigend onweer niet, en ook niet de twee strafslagen die hij na afloop van zijn ronde opgelegd kreeg nadat hij zijn bal in de rough van zestien had bewogen.

Natuurlijk zorgde dat voor discussie. Had hij het niet zelf op moeten merken en zichzelf aan moeten geven? Waarom werd er pas ná de ronde actie ondernomen? Was Ryan Palmer daarmee niet de kans ontnomen om echt dichterbij te komen? Immers, Rahm hád het al moeilijk op de tweede negen.

Van de ruime voorsprong bleven er mede daardoor - maar ook omdat hij op de backnine mede door die straf geen enkele birdie meer bij mocht schrijven - uiteindelijk drie over. Ryan Palmer kwam met -6 nog het dichtste bij, terwijl Matthew Fitzpatrick beslag legde op de derde plaats door als een van de (heel) weinigen onder par rond te gaan op de slotdag.

'Natuurlijk ben ik trots dat ik na Seve de tweede Spanjaard de eerste van de wereld ben. Ik heb in de baan niet gezien dat mijn bal bewoog op zestien maar de straf is terecht. Iedereen die me kent weet dat ik zo nooit zou willen winnen. Ik heb dit weekend misschien wel mijn beste golf ooit gespeeld, zeker vandaag eindigde ik met een aantal knappe up-and-downs. Eigenlijk wel mooi dat het op die manier eindigde. Als een echte Spanjaard.

Uittredend nummer 1 van de wereld Rory McIlroy kwam niet verder dan de gedeeld 32ste plaats (na een 78 op zondag) terwijl voormalig nummer 1 Tiger Woods met +6 beslag legde op de veertigste plaats.

Leaderboard

null

Tour
  • Golfsupport