Blazers bezorgd over Bryson

De discussie over het spel van Bryson DeChambeau wordt deze week voortgezet op Muirfield Village, zeker nu de hoogste baas van de Royal and Ancient een duit in het zakje heeft gedaan.
Martin Slumbers

De nieuwe Bryson DeChambeau slaat zo vaak drives van driehonderd meter of meer dat het eigenlijk geen zin meer heeft om ze te tellen. Maar hij slaagt er ook in om zijn verkregen kracht om te zetten in topprestaties.

In Detroit, waar hij zijn eerste zege op de PGA Tour in meer dan anderhalf jaar behaalde, sloeg hij op de in totaal 56 par-4'en en par-5'en 47 drives van driehonderd yards (een soort ijkpunt op het circuit) of langer. +)

Op de twee holes van de Detroit Golf Club waar de drives officieel werden gemeten, vlogen zijn afslagen gemiddeld 350,6 yards, ofwel 321 meter.

Sinds de herstart van de PGA Tour, half juni, in Texas werd hij achtereenvolgens derde, achtste, zesde en eerste. Op de wereldranglijst neemt DeChambeau aan de vooravond van het Memorial Tournament de zevende plaats in. Niet zijn hoogste klassering overigens. Na zijn zege in het voorjaar van 2019 in Dubai was de Amerikaan vijfde.

Martin Slumbers, de Chief Executive van de R&A, zal vanaf donderdag met extra interesse volgen hoe Bryson DeChambeau het er tegen de rest van de wereldtop af zal brengen in het Memorial Tournament.

De belangrijkste man van de Royal and Ancient heeft gemengde gevoelens als hij naar het spel van de powerhitter kijkt, zo zei hij tegen een verslaggever van de Britse krant de Daily Mail.

‘Ik ben gefascineerd door Bryson’, aldus Slumbers. ‘Ik weet niet zeker of er een andere sportman, in welke sport dan ook, zijn fysiek zo fundamenteel heeft veranderd.’

‘Maar wat zo buitengewoon is: Bryson is niet de eerste in golf die [meer] spieren heeft gekweekt. Hoe hij in staat is om met die extra kracht de bal[vlucht]  te controleren is heel bijzonder. Lof voor hem; hij is een echte atleet.’

Maar Martin Slumbers heeft daarentegen zijn zorgen over deze ontwikkeling: ‘Maar ik blijf van mening dat golf een sport van vaardigheid is. En wij geloven dat we deze balans tussen vaardigheid en technologie goed moeten krijgen.’

Deze winter brachten de R&A en de USGA een nieuw rapport uit over het probleem van drives die door de topspelers verder en verder worden geslagen.

Het was de bedoeling om daar dit voorjaar een vervolg aan te geven.

‘De wereld heeft nu wel andere zorgen’, aldus Slumbers. ‘Maar we komen er op terug, want dit onderwerp moet worden besproken.’

 +) Er is vaak een ‘maar’ in sport. De jonge Noor Kristoffer Ventura sloeg in de Rocket Mortgage Classic 48 drives van 300+ yards (274+ meter). Eéntje meer dus dan DeChambeau.

Laatste nieuws