Deze Week in Golf: Tiger is terug

Tiger Woods is een van de sterren in het Memorial Tournament … Drie Nederlanders blijven in Oostenrijk … Nederlandse seizoen begint op Toxandria ... Historisch Open op tv
Tiger Woods

Majors

Dit was de week van The Open. Maar voor het eerst sinds 1946 gaat het oudste Major van de golfwereld niet door.
Geen 149ste editie op Royal St George's dus. Maar wel een mooie pleister op de wonde: The Open for The Ages.
De Royal and Ancient heeft alle resultaten en mooie momenten van de laatste vijftig Opens in een digitale mixer gegooid en het resultaat is een drie uur durend feest voor het oog en de herinnering:

What if the greatest Champions in golf could compete at St Andrews once again?
From Thursday 16 to Sunday 19 July, this concept will be brought to life through The Open For The Ages – an innovative project culminating in a three-hour broadcast production that will show many of the best players of the last 50 years battling it out for the Claret Jug at the home of golf.
Real footage from past Championships at the Old Course has been expertly edited and woven together with modern graphics and new commentary to produce a compelling narrative, designed to recreate the drama of an Open final round. What is more, this unique event will give fans the opportunity to experience the likes of Tiger Woods, Jack Nicklaus, Seve Ballesteros, Sir Nick Faldo, Tom Watson, Rory McIlroy and more all contending together at St Andrews for the first time.

Ziggo Sport Golf zendt de apotheose op zondag 19 juli van 12.00 - 15.00 uur integraal uit, maar ook via Youtube is het verslag te volgen.


Europese Tour / Challenge Tour

Toernooi: Euram Open
Datum: 15 – 18 juli 2020 (woensdag-zaterdag)
Baan: Golfclub Adamstal, Ramsau (Oos)
Par: 70
Lengte: 5.919 meter
Prijzengeld: € 500.000
Mooie namen: Joost Luiten, Sami Välimäki, Francesco Laporta, Adri Arnaus en Marcel Siem
Nederlanders: Joost Luiten, Daan Huizing en Robbie van West.
Laatste winnaars: 2019 – Calum Hill (Sch), 2018 – Darius van Driel (Ned)
Televisie: Helaas worden de Oostenrijkse wedstrijden buiten het land zelf niet rechtstreeks uitgezonden. Niet omdat bijvoorbeeld Ziggo Sport en Sky Sports dat niet willen, maar omdat PGA European Tour Productions geen rechtstreekse beelden zal verspreiden Wel zijn er samenvattingen te zien: op woensdag 22 juli van 19.30-20.00 en later op de avond nog twee keer.
Dat er geen live-uitzendingen zijn, heeft te maken met logistieke problemen. European Tour heeft zijn eigen trucks en een crew van tientallen mensen. Het covid-19 virus zorgt ook nog steeds voor belemmeringen én risico’s, ook al zijn er lieden die glashard beweren dat het maar ‘een griepje’ is. Men concentreert zich op de zes wedstrijden van de UK Swing. Die begint van 22 -25 juli met het Brits Masters. Die reeks toernooien in Brittannië wordt wel door Ziggo Sport op het scherm gebracht.
Bijzonderheden: Wat moeten we van de komende week verwachten? Het is een werkelijk nog verder uitgekleed veld dat op de baan van Adamstal – een uur ten zuidwesten van Wenen – aan de start komt.
De baan is kort, ultrakort. Om exact te zijn een volle kilometer korter dan die van de Diamond Golf Club van vorige week.
Darius van Driel won hier twee seizoenen geleden met een score van zeventien onder par.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour
Volledige kalender Europese Tour 2020


PGA Tour

Toernooi: Memorial Tournament
Datum:  16 – 19 juli 2020
Baan: Muirfield Village GC, Dublin, Ohio (VS)
Par: 72
Lengte:  6.818 meter
Baanrecord:  61 (-11), John Huston (VS, 1996)
Prijzengeld: $ 9.3200.000
Mooie namen: Rory McIlroy, Jon Rahm, Dustin Johnson, Webb Simpson, Justin Thomas, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Collin Morikawa, Patrick Cantlay en Tiger Woods
Titelverdediger: Patrick Cantlay (VS)
Laatste winnaars op Muirfield Village: 2020 – Collin Morikawa (Workday Charity Open), 2019 – Patrick Cantlay (VS), 2018 – Bryson DeChambeau (VS), 2017 – Jason Dufner (VS), 2016 – William McGirth (VS), 2015 – David Lingmerth (Zwe)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.30-0.30 uur. Zaterdag van 18.30-24.00 uur en zondag van 19.00-1.00 uur
Bijzonderheden: Het blijven vreemde tijden. Vier dagen na de imponerende zege van de jonge Collin Morikawa op Muirfield Village slaan we weer af op de baan die Jack Nicklaus in de jaren zeventig ontwierp.
Nicklaus, die eerder dit jaar tachtig werd, is ook de gastheer van het Memorial Tournament. De Golden Bear liet zich afgelopen dagen niet zien, maar zal wel aanwezig zijn tijdens ‘zijn’ toernooi.
En wat voor wedstrijd is het! Het veld is een Major waardig. De enige spelers van formaat die niet meedoen, zijn Adam Scott en Tommy Fleetwood. De Aussie en de Engelsman hebben nog geen toernooi gespeeld sinds de herstart van de PGA Tour.
Tiger Woods doet wel mee. Hij heeft sinds Los Angeles – half februari – geen toernooi meer voltooid. We hebben hem wel gezien tijdens de liefdadigheidswedstrijd met twee American Football-sterren (Tom Brady plus Peyton Manning) en Phil Mickelson en in tal van items met zijn kinderen.
Nu is Woods terug – op de baan waar hij vijf keer won. Natuurlijk is doel nummer een voor hem het behalen van zijn  83ste titel op de PGA Tour – een absoluut record. Hij deelt die eer nu met Sam Snead.
Tiger Woods won overigens vijf keer op Muirfield Village.
En dan nog dit (I): De baan is hetzelfde als afgelopen week en toch ook weer niet. De rough zal zwaarder zijn, de greens worden aanzienlijk sneller. Niet beter maar anders, zeggen de officials van de PGA Tour over de par-72 course.
En dan nog dit (II): Collin Morikawa, Justin Thomas en Viktor Hovland - de nummer 1 tot en met 3 van afgelopen week - blonken in het Workday Charity Open uit in Strokes Gained Approaching. Geen wonder als Jack Nicklaus zelf zegt dat Muirfield Village een 'second shot golfcourse' is. Morikawa is over het hele seizoen 2020 gezien de nummer een in deze categorie, Thomas is tweede, gevolgd door Tyrrell Hatton, Marc Leishman, Webb Simpson, Hideki Matsuyama en Viktor Hovland. Bryson DeChambeau, de man van het moment, vinden terug op plaats 36.
Wat niet wil zeggen dat DeChambeau komende week geen hoge ogen kan gooien: hij won hier in 2018.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website van PGA Tour

 
LPGA

Van 31 juli – 2 augustus wordt de eerste editie van het LPGA Drive On Championship gespeeld, op de Inverness Club in Toledo, Ohio. Anne van Dam is een van de speelsters die aan het met een miljoen dollar gedoteerde toernooi in Ohio mee mogen doen.
Volledige kalender seizoen 2020


Ladies European Tour

Het leek zo mooi: meteen een Major als nieuw begin – maar dus niet voor iedereen toegankelijk. Toch vinden de Franse autoriteiten het niet goed dat van 6 – 9 augustus het Evian Championship wordt gespeeld.
Het erop volgende Schots Open (13 – 16 augustus) en het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus gaan wel door, maar zonder publiek.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

Van 15 – 18 juli wordt niet al te ver van Wenen het Euram Bank Open gespeeld.
Zie ook boven bij ‘Europese Tour’
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Het Pools Open gaat door: van 29 – 31 juli. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.
Volledige kalender seizoen 2020

 
Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

 
NGF

De kogel is door de kerk: er komen al in de zomer nationale kampioenschappen en andere wedstrijden.
De ouverture bestaat uit een Voorjaarswedstrijd over 36 holes voor mannen en vrouwen. Die wordt op 17 en 18 juli op het Brabantse Toxandria gespeeld.
Meer informatie, startlijst en scores

Het hoogtepunt is het NK Strokeplay (72 holes) voor mannen en vrouwen. De baan van Golfclub Houtrak vormt van 13 – 15 augustus het decor.
Er is dit seizoen geen Nationaal Open en geen NK Matchplay.
En dan nog dit: Wat ook doorgaat: het Europees Landenteam Kampioenschap voor mannen op Hilversum: 9 – 12 september.
Complete (voorlopige) wedstrijdkalender

 
PGA Holland

De Nederlandse profs hebben de komende maanden toch nog een aardig programma voor het seizoen 2020.
Op 4 en 5 augustus wordt op The Dutch The Dutch Futures gespeeld. Die wedstrijd vormt de start van een het ingekorte seizoen, waarin geen plaats is voor de twee Nationaal Opens (stroke- en matchplay).
PGA-directeur Frank Kirsten: 'We kijken echter nog of het mogelijk is om die twee kampioenschappen te spelen.'
De Twente Cup, een Nederlandse klassieker, vindt op 12 en 13 september natuurlijk op de Twentsche plaats en het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op Kleiburg worden georganiseerd.
Volledige kalender

Laatste nieuws