Luiten, Besseling en Van Driel houden vol

De drie Nederlanders staan in de top-10 en kunnen in het Oostenrijks Open met een goed gevoel naar het weekeinde kijken. Van West en Huizing haalden de cut ook. De leider is een goede Spaanse bekende.
Joost Luiten

Vijf van de zes Nederlanders haalden de cut in het Oostenrijks Open en van hen staat Luiten er het beste voor - al moest hij zijn eerste plaats wel afstaan aan El Mechanico, ofwel Miguel Angel Jiménez, die inmiddels 56 is en meestal op de Amerikaanse Senior Tour speelt.

De Spanjaard is getrouwd met een Oostenrijkse, Susanne, en hij heeft geholpen bij de aanpassingen aan de baan. Hij won van 1992 - toen veel deelnemers aan dit kampioenschap niet eens waren geboren - tot 2014 21 keer op de Europese Tour.

Jiménez kwam op dag twee tot een 65 (tien birdies!) voor een leidend totaal van elf onder - twee slagen voor Joost Luiten, de Schotten Marc Warren en Craig Howie, de Italiaan Renato Paratore en de Duitser Nicolai von Dellingshausen,

Joost Luiten liet vrijdag vijf birdies noteren, maar ook een triple bogey voor een 70. De eerste ronde speelde hij in 65 slagen. Op de 376 meter lange par-4 zevende, de moeilijkste hole van de baan, had de Nederlandse nummer een zijn slechtste moment van de dag.

‘Ik pull mijn drive tussen de bomen’, zegt Luiten. ‘Moest de bal onspeelbaar verklaren en daarna kon ik gewoon niet veel meer dan een meter of dertig verderop naar de fairway. En dan maak ik ook nog eens een 3-putt.’

Na twee dagen op de Diamond Golfclub in Atzenbrugg – waar hij een paar jaar geleden won een paar keer in de top-5 eindigde – staat Luiten een op een totaal van negen onder par.

‘Er zijn nog 36 holes te gaan, ik weet het. Maar het liefst neem je een zo groot mogelijke voorsprong. Mijn spel is goed, ik creëer veel kansen. Daar ligt het niet aan.’

Het eerste toernooi van ‘deel 2’ van het seizoen is voor veel spelers een vreemde ervaring. Ook voor Joost Luiten.

‘Geen publiek, geen touwen langs de fairways, een paar spelers die geen caddie hebben. Raar. Maar het is wat het is.’

Spelers en caddies zijn voor het toernooi getest en dat zal voor het volgende toernooi, ook in Oostenrijk, opnieuw gebeuren.

‘Wel wordt je temperatuur gemeten als op de baan aankomt’, zegt hij. ‘Maar goed dat ze het nu niet hoeven te doen, want het is snikheet hier. Een graad of 35.’

Joost Luiten heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele deelname aan het eerste van de drie Majors die dit seizoen worden gespeeld: het PGA Championship. Dat vindt van 6 – 9 augustus in San Francisco plaats.

‘De beslissing neem ik na dit weekeinde’, aldus Luiten.

Darius van Driel, die net als Luiten al een keer in Oostenrijk won, staat na 36 holes op een totaal van 136, acht onder par - goed voor de zevende plaats. Na de 71 van donderdag kwam er nu een strakke 65 op het scorebord. En dat was het gevolg van acht birdies en slechts één bogey.   

Het verschil met gisteren?

‘Eh, minder roestig denk ik’, was zijn eerste reactie. ‘Met mijn afslagen had ik wat moeite vandaag, maar het putten was goed. Uiteindelijk heb ik een mooie score neergezet. En ik heb gelukkig nog twee ronden te gaan.’

Wil Besseling ging in 69 slagen rond (vier birdies) en met zeven onder staat hij met een achtste plek ook keurig in de top-10. En dus heeft de herstart van de Europese Tour een aardig Oranje tintje gekregen.

Lars van Meijel miste met 73-77 de cut, maar Daan Huizing (70-71 voor -3) en Robbie van West (71-71 voor -2) plaatsten zich eveneens voor het weekeinde, al staan zij niet bij de beste dertig.

Live Scoring via website Europese Tour

Laatste nieuws