Luiten scherp uit de startblokken

De herstart van het seizoen had voor Joost Luiten nauwelijks beter kunnen verlopen. De Nederlandse nummer 1 voert het veld aan in Oostenrijk. Ook Wil Besseling kan terugkijken op een sterke start.

joost luiten

Op zondag 8 maart viel de laatste bal in de hole op de Europese Tour. Niemand kon toen bevroeden dat het ruim vier maanden zou duren voor er voor het eerst weer gespeeld kon worden.

Van Qatar ging het circuit in één keer naar Oostenrijk, waar het Austrian Open in aangepaste vorm de ouverture vormt voor de herstart van het door de coronacrisis gehinderde seizoen.

Maar liefst zes landgenoten verschenen aan de start van de matig bezette wedstrijd, die ook nog eens met een beperkt prijzengeld te kampen heeft. Niet dat iemand daar een punt van maakt nu er eindelijk weer gespeeld mag worden: een goede week is een goede week, ook als er maar vijf ton in de pot zit in het toernooi dat zowel voor de Europese als de Challenge Tour op de kalender staat.

Op de Diamond CC is Joost Luiten een van de hoogst gerankte spelers, een van de favorieten dus ook, en de Nederlandse nummer 1 maakte die status direct waar. Op de baan waar hij in 2013 het Lyoness Open won, opende hij met exact dezelfde score als destijds: 65 slagen.

Net als in dat winnende jaar leverde hij op de eerste dag maar één slag in. Op de par-4 elfde moest de 34-jarige Nederlander een bogey op de kaart schrijven (destijds op 13), maar meer schade liep hij niet op. Wel waren er birdies op een, drie, vijf, zes, zeven, vijftien, zeventien én achttien waardoor hij zich direct bovenaan het leaderboard meldde.

'Ik heb goede herinneringen aan deze baan, ik speel hier altijd lekker', reageerde Luiten voor de camera van de Europese Tour na afloop van zijn ronde. 'Net als veel andere jongens heb je natuurlijk geen idee hoe je uit de onderbreking komt, maar dit was goed. Ik maakte een paar putts, sloeg de ijzers dichtbij, dit is een baan waar je op de fairway moet zien te blijven om fouten van de kaart te houden. Ik zag dat er jongens laag gingen, en je weet dat er hier goede scores te halen zijn...ik denk dat ik dat ook wel heb laten zien. Ook na vier maanden zonder golf ben je het echt niet ineens verleerd.'

Vier van de vijf overige Nederlanders openden eveneens onder par. Wil Besseling had zijn vorm van 'binnen' meegenomen naar 'buiten' en staat na een 68 (-4) gedeeld achtste, Daan Huizing bleef foutloos maar kwam dankzij twee birdies niet verder dan -2 (T28), terwijl Robbie van West en Darius van Driel met een 71 de 48ste plaats delen. Na achttien holes staat alleen Lars van Meijel aan de verkeerde kant van de score. De Brabander maakte twee birdies, één bogey en een dubbele bogey voor een totaal van +1 en de gedeeld 82ste plaats.

Spijtig detail: de cameraploegen van de Europese Tour zijn niet aanwezig in Oostenrijk om live verslag te doen waardoor Ziggo Sport geen beelden door kan zetten. Wel wordt er volgende week een ruime samenvatting uitgezonden.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport