Jan Kees Van der Velden

De Bryson Revolutie

Na zes opeenvolgende top-10 plaatsen won Bryson DeChambeau in Detroit de Rocket Mortgage Classic. Is golf nu veranderd?

Jan Kees Van der Velden

DeChambeau speelde de vrij gemakkelijke par-72 baan van de Detroit Golf Club in 23 onder par. Hij had drie slagen voorsprong op Matthew Wolff en vijf op Kevin Kisner.

Dat de 26-jarige Amerikaan dicht bij een zege was, kon je met gemak een educated guess noemen. Hij was de herstart van het seizoen 2020 begonnen met een achtste, een derde en een zesde plaats.

In die drie toernooien was een aanzienlijk gedeelte van de wereldtop aanwezig. In Detroit ontbraken veel sterren. Dat blijkt ook wel uit de SoF, de Strength of Field-factor van de vier wedstrijden die hij speelde: achtereenvolgens 713, 712, 623 en 303. Hoe hoger de SoF, hoe meer punten je voor de wereldranglijst kan verdienen.

De Detroit Golf Club is old fashioned. Donald Ross ontwierp ‘m meer dan honderd jaar geleden en veel van de hazards komen niet voldoende in het spel. Dat bleek vorig jaar al toen Nate Lashley met 25 onder par won. Voor de gedeeld elfde plaats moest je zestien onder zijn.

DeChambeau haalde met zijn drives nagenoeg alle fairwaybunkers uit het spel. Dat dit betekende dat hij veel fairways raakte, is ook niet waar. De winnaar miste er 23 van de 56.

En toch was hij de nummer een qua Strokes Gained of the Tee: Bryson DeChambeau won afgelopen week met zijn teeshots 6,7 slagen op de rest van het veld.

Zijn drives waren lang, maar hoe lang?

Op de twee holes waar ze officieel werden gemeten 320,5 meter. Aan de hand van de gegevens van Shotlink, het meetsysteem van de PGA Tour, kun je berekenen dat zijn teeshots op de par-4 en -5’en gemiddeld 302 meter lang waren.

Maar het was afgelopen week bij Bryson DeChambeau niet alleen driving for show. Het was ook putting for dough.

Op de greens won hij meer slagen dan wie dan ook: 7,83. Volgens de statistici van de PGA Tour is het sinds de introductie van het verbeterde statistische programma in 2004 nog nooit gebeurd dat een speler in één toernooi vanaf de tee en op de greens de meeste slagen won.

Wat nu, is dan ook de logische vraag.

Je kunt Bryson DeChambeau niets verwijten, al drukt hij zich niet erg diplomatiek en sympathiek uit. Zijn opmerkingen over een cameraman die gewoon zijn werk deed, waren belachelijk.

De Texaan heeft echter qua spel iets ontdekt waardoor hij beter en beter is geworden. Zolang DeChambeau niet op doping wordt betrapt is er niets aan de hand. En hij lijkt intelligent genoeg om die weg niet te bewandelen.

Iedereen is benieuwd wat hij in het komende World Golf Championship in Memphis (30 juli – 2 augustus) en in het PGA Championship (7 – 9 augustus) kan doen. Dat we rustig wachten op wat er in die twee weken gebeurt, is in deze tijd van sociale media en ‘snel-snel-snel’ ijdele hoop. Voorlopig blijft hij het golfnieuws beheersen.

Het is dus wat het is en er kan niets tegen worden gedaan. We kunnen moeilijk alle banen waar grote toernooien worden gespeeld verlengen of tal van bunkers verleggen.

Of wacht even: roepen Jack Nicklaus en Gary Player, twee van de grootste spelers ooit, al niet jaren dat er een heel simpele oplossing is? Zorg dat de bal door een lager compressie minder ver vliegt’, zeggen zij. Dat betekent wel dat de drives van andere spelers korter zullen zijn, maar een deel van Brysons voorsprong is dan wel kleiner geworden.

Volgende week is Jack Nicklaus gastheer van The Memorial. Benieuwd of hij dan naar zijn mening wordt gevraagd.

Vast wel.

Columns
  • Cobra