KLM Open gaat niet door

Voor het eerst sinds 1946 is er geen Internationaal Golf Kampioenschap van Nederland.

KLM Open

Het KLM Open, dat van 17 tot en met 20 september 2020 gespeeld zou worden op Bernardus Golf in Cromvoirt, is afgelast. De recent verruimde COVID-19 maatregelen sluiten niet voldoende aan bij de specifieke eigenschappen en publieksbewegingen van een golftoernooi zoals het KLM Open. Om die reden kan de overheid geen vergunning verstrekken op basis van het door de organisatie gepresenteerde aangepaste plan. 

Als gevolg daarvan heeft de organisatie van het KLM Open moeten besluiten om de editie van 2020 af te gelasten.

'Ondanks de versoepelde maatregelen moesten er zoveel aanpassingen worden gedaan om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen, dat het binnen de nog beschikbare tijd en de gewenste ambitie, een onmogelijke opgave was om een aangepast KLM Open te organiseren', aldus toernooidirecteur Daan Slooter.

'Het is spijtig dat we de Nederlandse golfliefhebbers het sportieve hoogtepunt van de golfkalender dit jaar niet kunnen bieden, maar in het licht van wat er nu wereldwijd speelt, is het KLM Open ook niet het allerbelangrijkste.'

De 101ste editie van het KLM Open, dat onderdeel uitmaakt van de Europese Tour, zou dit jaar voor het eerst georganiseerd worden op Golfbaan Bernardus Golf, vlakbij Den Bosch. Golffans moeten nu wachten tot 2021 voordat zij topgolfers van over de hele wereld op de nieuwe locatie in actie kunnen zien. 

De laatste keer dat er in ons land geen Open kon worden gehouden, was in 1945, het jaar van de Bevrijding.

Uit de verklaring van Slooter blijkt dat het kennelijk geen optie was om het kampioenschap zonder publiek te organiseren. Tot nu toe is er geen enkel toernooi, waar ook ter wereld, met publiek gespeeld.

Op de Europese Tour is er in ieder geval tijdens de komende acht wedstrijden, twee in Oostenrijk en zes in Groot-Brittannië, geen ruimte voor toeschouwers.

Ook bij het PGA Championship (7 - 9 augustus) in San Francisco houdt men de poorten dicht. De PGA Tour was van plan om volgende week toeschouwers toe te laten bij The Memorial in Ohio, maar ook dat idee is nu van tafel.

Grote vraag is of de Ryder Cup eind september wel doorgang kan vinden. Veel spelers vinden een match zonder publiek geen optie.

Tour
  • Golfsupport.nl