Deze Week: Het is zover!

Na vier maanden staat er weer een wedstrijd van de Europese Tour op het programma … PGA Tour twee weken bij Jack te gast … NGF-kalender krijgt vorm

Diamond Golfclub

Europese Tour / Challenge Tour

Toernooi: Oostenrijks Open
Datum: 9 – 12 juli 2020
Baan: Diamond Country Club, Atzenbrugg (Oos)
Par: 72
Lengte: 6.919 meter
Prijzengeld: € 500.000
Mooie namen: Joost Luiten, Miguel Angel Jiménez, Thomas Detry, Nicholas Colsaerts en Renato Paratore. Thomas Pieters ontbreekt omdat hij binnenkort vader wordt.
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel, Wil Besseling, Daan Huizing en Robbie van West.
Winnaars op de Diamond CC: 2018 - Mikko Korhonen (-16), 2017 - Dylan Frittelli (-12), 2016 - Ashun Wu (-13), 2015 - Chris Wood (-15), 2014 - Mikael Lundberg (-12), 2013 - Joost Luiten (-17), 2012 - Bernd Wiesberger (-19), 2011 - Kenneth Ferrie (-12), 2010 - José Maria Lara (-17)
Televisie: Helaas worden de Oostenrijkse wedstrijden niet rechtstreeks uitgezonden. Niet omdat Ziggo Sport dat niet wil, maar omdat PGA European Tour Productions geen beelden zal ‘schieten’. Wel zijn er samenvattingen te zien.
Dat er geen live-uitzendingen zijn, heeft te maken met logistieke problemen. European Tour heeft zijn eigen trucks en een crew van tientallen mensen. Het covid-19 virus zorgt ook nog steeds voor belemmeringen én risico’s, ook al zijn er lieden die glashard beweren dat het maar ‘een griepje’ is.
Bijzonderheden: De herstart gaat dus niet zoals verwacht op 22 juli aanstaande plaatsvinden in Engeland, maar twee weken eerder.
Oostenrijk is gastheer van twee toernooien, met een bescheiden prijzengeld van vijf ton per stuk, die meetellen voor de ranking van de Europese én de Challenge Tour.
Van 9 – 12 juli is de Diamond Country Club (foto boven) – waar Joost Luiten altijd héél goed speelde – gastheer van het Oostenrijks Open en drie dagen later al vindt het al geplande Euram Open plaats op Golfclub Adamstal. Dat wordt gespeeld van 15 – 18 juli (woensdag-zaterdag).
Op basis van zijn vorige prestaties moet Luiten deze week een van de topfavorieten zijn. Hij speelde de baan zes keer. Luiten won in 2013 en eindigde nog eens vier keer in de top-10. Dat is inclusief derde plaatsen in 2011 en 2014.
En dan nog dit (I): Op 22 juli begint op de baan van de Close House Golfclub bij Newcastle het met 1.250.000 euro gedoteerde Betfred British Masters hosted by Lee Westwood.
Dat is de start van de zogenaamde UK Swing, een alom gewaardeerd noodprogramma van de Europese Tour. En die toernooien worden wél rechtstreeks op het scherm, gebracht.
En dan nog dit (II): De Britse regering heeft inmiddels al een lijst samengesteld van landen van wie de inwoners zonder problemen kunnen inreizen. Daar staat echter bijvoorbeeld Zweden niet op. Maar er is een oplossing gevonden: afgelopen weekeinde werd bekendgemaakt dat sportlieden wel toegang tot Engeland krijgen.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour
Volledige kalender Europese Tour 2020


PGA Tour

Toernooi: Workday Charity Open
Datum:  9 – 12 juli 2020
Baan: Muirfield Village GC, Dublin, Ohio (VS)
Par: 72
Lengte:  6.818 meter
Baanrecord:  61 (-11), John Huston (VS, 1996)
Prijzengeld: $ 6.200.000
Mooie namen: Jon Rahm, Justin Thomas, Rickie Fowler, Brooks Koepka, Justin Rose, Xander Schauffele, Patrick Cantlay, Jordan Spieth en Phil Mickelson. Maar wéér geen Tiger Woods. Ook Adam Scott heeft sinds de herstart niet meer gespeeld en Bryson DeChambeau is thuis om mogelijk wat meer spiermassa te kweken. Hij zal volgende week waarschijnlijk wel - als oud-winnaar - The Memorial spelen.
Titelverdediger: Geen. Nieuw, maar waarschijnlijk eenmalig toernooi.
Laatste winnaars: Geen
Laatste winnaars op Muirfield Village in The Memorial: 2019 – Patrick Cantlay (VS), 2018 – Bryson DeChambeau (VS), 2017 – Jason Dufner (VS), 2016 – William McGirth (VS), 2015 – David Lingmerth (Zwe)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur
Bijzonderheden: Deze week had de John Deere Classic moet worden gespeeld, maar men kreeg geen toestemming om toeschouwers op de baan in Illinois toe te laten.
De PGA Tour had in een mum van tijd een uitstekend alternatief. Op Muirfield Village was een week voor The Memorial – een van de klassiekers van het seizoen – best plaats voor een andere wedstrijd.
Workday, onder andere sponsor van Phil Mickelson, werd bereid gevonden en voilà, het Workday Charity Open was een feit.
Gastheer Jack Nicklaus – hij ontwierp Muirfield Village en was ook lang de eigenaar – ziet deze double header wel zitten.
‘Het geeft ons de kans om qua setup een beetje plezier te maken’, zei hij. De setup zal niet beter of slechter worden volgens de beste golfer aller tijden, maar anders.
Er zal ‘gespeeld’ worden met de pinposities en dat kan doordat de greens iets minder snel zullen zijn: 11 en een beetje op de stimpmeter.
Ook zal er gevarieerd worden met de tees – ook met het oog op The Memorial (16 – 19 juli). De par-4 veertiende zal minimaal één dag flink worden ingekort, zodat hij driveable wordt.
Met een uitstekend veld moet het gewoon een goed toernooi worden.
En dan nog dit (I): De laatste keer dat een topbaan twee weken achtereen gastheer was? Pinehurst #2 in 2014, toen er het U.S. Open en het U.S. Women’s Open werden gespeeld.
En dan nog dit (II): Er doen deze week spelers uit 25 landen mee. Na Amerika, vanzelfsprekend, zijn Australië, Canada en Zuid-Korea met zes spelers elk een belangrijke ‘leverancier’.
En dan nog dit (III): Matthew Fitzgerald wordt de komende twee weken gecaddied door Jim ‘Bones’ Mackay, die 25 jaar lang de tas van Phil Mickelson droeg. De 53-jarige Bones is nu verslaggever van NBC, maar die omroep zendt niet uit vanaf Muirfield Village.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA

Van 31 juli – 2 augustus wordt de eerste editie van het LPGA Drive On Championship gespeeld, op de Inverness Club in Toledo, Ohio. Anne van Dam is een van de speelsters die aan het met een miljoen dollar gedoteerde toernooi in Ohio mee mogen doen.
Volledige kalender seizoen 2020


Ladies European Tour

Het leek zo mooi: meteen een Major als nieuw begin – maar dus niet voor iedereen toegankelijk. Toch vinden de Franse autoriteiten het niet goed dat van 6 – 9 augustus het Evian Championship wordt gespeeld.
En het erop volgende Schots Open (13 – 16 augustus) en het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus)? Veel vragen, weinig antwoorden.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

In Oostenrijk moet het dan gebeuren: de herstart. Niet met een, maar met twee, met vijf ton gedoteerde wedstrijden, die ook nog eens meetellen voor de Europese Tour. Van 9 – 12 juli het Oostenrijks Open en van 15 – 18 juli het Euram Bank Open.
Zie ook boven bij ‘Europese Tour’
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Het Pools Open gaat door: van 29 – 31 juli. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.
Volledige kalender seizoen 2020

 
Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

 
NGF

De kogel is door de kerk: er komen al in de zomer nationale kampioenschappen.
De ouverture bestaat uit een Voorjaarswedstrijd over 36 holes voor mannen en vrouwen. Die wordt op 17 en 18 augustus op het Brabantse Toxandria gespeeld. Het hoogtepunt is het NK Strokeplay (72 holes) voor mannen en vrouwen. De baan van Golfclub Houtrak vormt van 13 – 15 augustus het decor.
Er is dit seizoen geen Nationaal Open en geen NK Matchplay.
En dan nog dit: Wat ook doorgaat: het Europees Landenteam Kampioenschap voor mannen op Hilversum: 9 – 12 september.
Complete (voorlopige) wedstrijdkalender

 
PGA Holland

De Nederlandse profs hebben de komende maanden toch nog een aardig programma voor het seizoen 2020.
Op 4 en 5 augustus wordt op The Dutch The Dutch Futures gespeeld. Die wedstrijd vormt de start van een het ingekorte seizoen, waarin geen plaats is voor de twee Nationaal Opens (stroke- en matchplay).
PGA-directeur Frank Kirsten: 'We kijken echter nog of het mogelijk is om die twee kampioenschappen te spelen.'
De Twente Cup, een Nederlandse klassieker, vindt op 12 en 13 september natuurlijk op de Twentsche plaats en het PGA Kampioenschap zal op 8 en 9 oktober op Kleiburg worden georganiseerd.
Volledige kalender

Tour
  • Golfsupport.nl