Deze Week: Europeanen mogen weer dromen

Over een weekje en de Europese Tour gaat weer van start op de baan die Joost Luiten zo goed ligt … PGA Tour reist door naar en verzwaart de voorzorgsmaatregelen … Nationale wedstrijden komen dichterbij: seizoen start over twee weken op Toxandria

Diamond Country Club

Europese Tour

De herstart gaat dus niet zoals verwacht op 22 juli aanstaande plaatsvinden in Engeland, maar twee weken eerder.
Oostenrijk is gastheer van twee toernooien, met een bescheiden prijzengeld van vijf ton per stuk, die meetellen voor de ranking van de Europese én de Challenge Tour.
Van 9 – 12 juli is de Diamond Country Club (foto boven) – waar Joost Luiten altijd héél goed speelde – gastheer van het Oostenrijks Open en drie dagen later al vindt het al geplande Euram Open plaats op Golfclub Adamstal. Dat wordt gespeeld van 15 – 18 juli (woensdag-zaterdag).
Darius van Driel won het Euram Open in 2018.

In beide toernooien verschijnen 144 spelers aan de start: 67 met een ranking van de Europese Tour en 67 van de ranking van de Challenge Tour.
Op de inschrijvingslijst van het Oostenrijks Open staan maar liefst zes Nederlanders. Joost Luiten staat te springen om weer te spelen, vertelde hij in een interview met Golfers Magazine. Hij reist per auto af naar Oostenrijk. Maar ook Darius van Driel, Lars van Meijel, Daan Huizing, Wil Besseling en Robbie van West doen mee.
De drie Belgen zijn ook van de partij evenals Miguel Angel Jiménez, die een groot gedeelte van het jaar in Wenen woont.
Helaas worden de Oostenrijkse wedstrijden niet rechtstreeks uitgezonden. Niet omdat Ziggo Sport dat niet wil, maar omdat PGA European Tour Productions geen beelden zal ‘schieten’. Wel zijn er samenvattingen te zien.

Dat er geen live-uitzendingen zijn, heeft te maken met logistieke problemen. European Tour heeft zijn eigen trucks en een crew van tientallen mensen. Het covid-19 virus zorgt ook nog steeds voor belemmeringen én risico’s, ook al zijn er lieden die glashard beweren dat het maar ‘een griepje’ is.
De Europese Tour heeft de spelers met interne memo’s bestookt. Met andere woorden: iedereen weet waar hij aan toe is.

Op 22 juli begint op de baan van de Close House Golfclub bij Newcastle het met 1.250.000 euro gedoteerde Betfred British Masters hosted by Lee Westwood.
Dat is de start van de zogenaamde UK Swing, een alom gewaardeerd noodprogramma van de Europese Tour. En die toernooien worden wél rechtstreeks op het scherm, gebracht.
De vraag is nu of de Britse overheid een uitzondering op de quarantaineregels gaat geven aan de spelers van de Europese Tour. Die heeft alvast een uitgebreid protocol opgesteld. We weten nog steeds niet of die uitzondering er gaat komen.
Volledige kalender Europese Tour 2020


PGA Tour

Toernooi: Rocket Morgage Challenge
Datum: 2 – 5 juli 2020
Baan: Detroit Golf Club, Detroit, Michigan (VS)
Par: 72
Lengte: 6.712 meter
Baanrecord: 63 (-9) Nate Lashley en J.T. Poston
Prijzengeld: $ 7.500.000
Spelers: Nee, Tiger Woods doet niet mee en ook veel andere goede spelers laten Detroit links liggen. Rory McIlroy, Jon Rahm, Dustin Johnson, Brooks Koepka en Justin Thomas staan bijvoorbeeld niet op de deelnemerslijst.
Patrick Reed en Bryson DeChambeau zijn vooralsnog de enige spelersuit de top-10 van de wereldranglijst die meedoen. Ook Tony Finau en Rickie Fowler zijn van de partij.
Titelverdediger: Nate Lashley (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Nate Lashley
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur
Bijzonderheden: Nate Lashley was de laatste speler die (als invaller) op de deelnemerslijst werd gezet, maar won hij de allereerste Rocket Mortgage Classic met zes slagen voorsprong op runner-up Doc Redman.
Lashley werd zo de eerste invaller die op de PGA Tour won sinds Vaughn Taylor dat in 2016 in de AT&T Pebble Beach Pro-Am deed. Het was ook meteen zijn eerste zege op het hoogste niveau.
Nashley en Redman deden mee aan de op maandag gespeelde kwalificatie. De eerste redde het niet, de latere runner-up wel.
Maar toen David Berganio Jr. zich woensdag afmeldde, kwam er een plekje vrij voor Nate Nashley.
De 36-jarige speler nam op donderdag met een 63 de leiding – en stond die niet meer af. Met 63-67-63-70 kwam hij tot een totaal van 25 onder par.
De in Scottsdale wonende Lashley werd in 2005 professional, maar het duurde dus veertien jaar voor hij op de PGA Tour won.
Dit seizoen haalde hij zeven cuts in veertien toernooien. Hij pakte brons op de Greenbrier en in Phoenix. Maar sinds die derde plaats op de TPC van Scottsdale haalde hij geen cut meer.
Zijn ouders, Rod en Char Nashley, kwamen ooit naar een collegetoernooi – Nate combineerde golf aan de University of Arizona – kijken en zij hadden zijn vriendin Leslie Hofmeister meegenomen. Op de terugreis naar Nebraska stortte het privévliegtuig van zijn vader boven Wyoming neer. Alle drie de inzittenden kwamen om het leven.

En dan nog dit (I): De PGA Tour gaat de gezondheidsregels aanscherpen. Iedereen – zoals spelers, caddies, officials en verslaggevers – die het complex van de Detroit Golf Club op wil komen, moet zijn getest op covid-19. Tot nu toe kon de (eerste) test ook op de dag van aankomst op de baan plaatsvinden.
Momenteel zijn vijf spelers en twee caddies positief getest. De Zuid-Afrikaan Dylan Frittelli en Harris English werden de laatste dagen aan de lijst werd toegevoegd.
En dan nog dit (II): De Detroit Golfclub werd in 1899 opgericht en de leden kregen in 1916 niet een maar twee topcourses die waren ontworpen door Donald Ross.
Zeventien holes van de North Course en een hole van de South Course worden gebruikt voor de tweede editie van de Rocket Morgage Classic. Het is een goede parkbaan, al lijkt hij door de lagen winnende score van vorig jaar niet al te moeilijk.
En dan nog dit (III): Vanaf volgende week worden er op Muirfield Village in Muirfield, Ohio twee toernooien achter elkaar gespeeld: het Workday Charity Open (als vervanger van de John Deere Classic) en The Memorial.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

 
LPGA

Van 31 juli – 2 augustus wordt de eerste editie van het LPGA Drive On Championship gespeeld, op de Inverness Club in Toledo, Ohio. Anne van Dam is een van de speelsters die in het met een miljoen dollar gedoteerde toernooi in Ohio mee mogen doen.
Volledige kalender seizoen 2020


Ladies European Tour

Het leek zo mooi: meteen een Major als nieuw begin – maar dus niet voor iedereen toegankelijk. Toch vinden de Franse autoriteiten het niet goed dat van 6 – 9 augustus het Evian Championship wordt gespeeld.
En het erop volgende Schots Open (13 – 16 augustus) en het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus)? Veel vragen, weinig antwoorden.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

In Oostenrijk moet het dan gebeuren: de herstart. Niet met een, maar met twee, met vijf ton gedoteerde wedstrijden, die ook nog eens meetellen voor de Europese Tour. Van 9 – 12 juli het Oostenrijks Open en van 15 – 18 juli het Euram Bank Open.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Voor 1 – 3 juli stond het Pools Open gepland. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld. Maar de Tour verklaarde zeer recent dat er naar een datum later in juli wordt gezocht.
Mocht dat niet lukken, dan wordt het van 4 – 6 augustus te spelen Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten, in Oostenrijk, de herstart
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.
Volledige kalender seizoen 2020

 
Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

 
NGF

De kogel is door de kerk: er komen al in de zomer nationale kampioenschappen en dan hebben in we het in ieder geval over de NK’s Strokeplay.
De ouverture bestaat uit een Voorjaarswedstrijd over 36-holes voor mannen en vrouwen. Die moet op 17 en 18 augustus op het Brabantse Toxandria worden gespeeld.
De Federatie denkt dat er later deze week meer bekend wordt. Wat ook doorgaat: het Europees Landenteam Kampioenschap voor mannen op Hilversum: 9 – 12 september.

Tour
  • Golfsupport.nl