Processierups: irritante gast op golfbanen

De week van de teek zit er alweer op, maar mogen we ook aandacht voor een andere overlastgevende gast? De processierups blijf je liever uit de buurt.

rups

De opmars van de harige gast is de laatste jaren haast onstuitbaar. In het veranderende klimaat doet de kleine kruiper het tijdens de zomermaanden, mei, juni, juli en augustus, steeds 'beter' in Nederland en worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups.

Een processierups, ofwel eikenprocessierups, is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. Als het alleen bij de aanwezigheid bleef, was het misschien nog te overzien, maar de brandharen van de rups kunnen voor veel overlast en irritatie zorgen. De haren die de rupsen bij dreigende situaties afschieten verspreiden zich door de lucht en kunnen zo makkelijk bij mensen en dieren landen waar ze - door hun jeuk opwekkende weerhaakjes en allergie opwekkende stofjes - voor veel overlast kunnen zorgen. Denk hierbij niet alleen aan jeuk, maar ook aan allergische reacties en soms ergere klachten.

Wat kun je doen? Volgens de website van zorgwijzer.nl het volgende:

* Voorkom ieder contact met rupsen of hun (oude) nest.

* Wees bedacht waar de processierups kan voorkomen.

* Zorg voor goede bedekking van het lichaam.

* Ga niet op de grond zitten in een gebied met eikenbomen (daar liggen de haren).

* Was je huid en ogen met lauw water nadat je in een gebied bent geweest met eikenbomen.

* Was kleding nadat je in een gebied bent geweest met eikenbomen.

* Sluit ramen en deuren om te voorkomen dat de haartjes binnen kunnen komen.

* Hang geen was buiten.

* Probeer een nest van processierupsen niet zelf te bestrijden of te verwijderen. Schakel een professionele organisatie (of de gemeente) in.

Ben je ondanks deze maatregelen toch in aanraking gekomen met de haren van de rups? Dan is het verstandig om het onderstaande stappenplan te volgen:  

* Ga niet krabben of wrijven aan de bultjes of uitslag (zo worden de haren verder verspreid op de huid).

* Probeer de huid met plakband te strippen van haartjes. Een snellere methode is om gebruik te maken van een pluizenroller die wordt gebruikt om pluisjes uit kleding te halen.

* Spoel de huid (na stap 2) goed af met koud of lauw water.

* Zorg voor verlichting van de huid door een zachte, verkoelende crème te gebruiken.

* Was alle besmette kleding apart van de niet-besmette kleding.

* Was op een hoge temperatuur, bijvoorbeeld 60 graden, werkt beter.

* Bij klachten aan de ogen zijn er oogdruppels beschikbaar die irritatie kunnen verhelpen.

* Bij ernstige klachten aan het oog moet er opgepast worden voor een oogontsteking die in het ergste geval blindheid kan veroorzaken. Raadpleeg dan altijd een arts.

Op golfbanen (en daarbuiten) zijn bomen waar de nesten zich in bevinden vaak gemerkt met een calamiteitenlint. Blijf bij voorkeur uit de buurt van bomen waar je deze omheen ziet om de kans op aanraking met de rups te verkleinen.