Martijn Paehlig

Compleet 

Ook - of misschien wel juist - als hoofdredacteur van GolfersMagazine bekruipt je soms het gevoel dat je toe bent aan nieuw materiaal. Verslag van de zoektocht naar dat metertje meer en een ochtendje fitten.

Martijn Paehlig

De laatste maanden bekroop me steeds vaker het gevoel dat mijn oude trouwe houten-3 zijn beste tijd gehad had. Op gevoel, afstand en looks voorbij gestreefd door een ambitieuze pauwblauwe hybride, belande hij op de bank waardoor er ruimte ontstond voor een nieuwe houten-3. 'Ruimte' die in een paar weken tijd uitgroeide tot een gapend - noodzakelijk en snel op te vullen - gat tussen driver en hybride. En aangezien er toch nog een verjaardagscadeau gezocht werd, was dit een typisch geval van 1 en 1 is (houten-)3.

De afspraak met het fittingcentrum van Jumbo Golf in Amsterdam was zo gemaakt, tenminste, toen een gaatje in de drukke agenda was gevonden. Alle dagen van de week voert het team van de grootste golfwinkel van Nederland fittingen uit, en de agenda zit vrijwel altijd vol. Binnen anderhalve week is er echter altijd wel een plek te vinden en in principe is ook altijd een van de bays vrij voor binnenlopers. Handig om te weten als je last-minute je slag wil slaan.

Dat ik ook voor één club een fitting wilde ondergaan, voelde als een vanzelfsprekendheid. Want zomaar van het rek kopen doen we natuurlijk niet. Talloze winkeldochters in de garage bewijzen al jaren dat goedkoop eigenlijk altijd duurkoop is. En, gelukkig, ook voor slechts één club ben je welkom. Gewoon online invullen waar je voor komt ('long clubs" in mijn geval), je speelsterkte en of je links- of rechtshandig bent, wachten op de bevestiging en op het afgesproken tijdstip -na een een herinneringsmailtje met de mededeling wat je mee moet nemen – staat iemand voor je klaar.

In mijn geval Jasper, die al een lange staat van dienst heeft als fitter. Al maakt dat bij Jumbo niet per se uit. Iedereen die tot fitter wordt opgeleid ondergaat dezelfde training die gegeven wordt door Menno Pelk, onder meer professional op de Rozendaelsche. Fitten is niet iets wat er hij Jumbo even bij wordt gedaan, ook al zie je je bal niet, zoals op een drivingrange echt het luchtruim doorklieven, na een minuut of twee ben je vergeten dat je bal tegen een scherm knalt en vertrouw je feilloos op de door de trackman achter je gegenereerde data en het begeleidende commentaar van jouw Jasper van dienst.

Na wat inslaan met een ijzertje, worden de huidige houtjes onder de loep genomen, ook dat stond in het mailtje: neem je spullen mee die voor deze fitting van belang kunnen zijn. Een driver en twee hybrides in mijn geval. Kijken waar het gat zit. Alle cijfers worden geanalyseerd, waar nodig toegelicht en probeer dit nog eens en doe eens deze.

Hoewel er wel wát ruimte is, concludeert Jasper na vele tientallen ballen en verschillende set-ups van zowel houten-3 en drivers, dat het ervaren gat, er niet is. 'Ik had je graag een club gegeven waar je tien of meer meter méér mee had geslagen, maar als ik kijk naar alle data dan is de conclusie dat wat je nu hebt op dit moment voldoet', wijst hij naar het scherm waar details over balvlucht, spinrate, snelheid en nog veel meer slag na slag worden weergegeven. 'We kunnen natuurlijk wel verder kijken, en over een half jaar is de situatie misschien weer anders, maar je hebt het in jouw geval nu echt over drie, vier meter verschil, niet meer, en je moet je afvragen of dat de investering waard is. Je houten zijn compleet. Sorry', zegt hij verontschuldigend.

Na ruim een uur sta ik weer buiten. Zonder beoogde aankoop, veel wijzer, maar vooral ook met hernieuwd vertrouwen in de set-up van mijn tas. Natuurlijk had Jumbo – net als ik – liever gezien dat ik tot een aankoop over was gegaan: ik had me verheugd op een nieuwe club, zij zijn en blijven uiteindelijk retailers die omzet nodig hebben - maar het feit dat de conclusie was dat mijn configuratie goed was, heeft zo mogelijk voor nog meer vertrouwen in de fitting gezorgd dan bij een weinig noodzakelijke 'opgedrongen' verkoop.

Misschien meteen maar een afspraak voor een nieuwe putter maken dan? Dat verjaardagsgeld brandt nog altijd in mijn zak en compleet is ook maar een relatief begrip. Toch?

Columns
  • istock