Deze Week: en wéér een topveld

Bijna alle grote namen doen mee aan het Travelers Championship … Nog twee weken tot herstart Europese en Challenge Tour
Riverland

Europese Tour

De herstart gaat niet zoals verwacht op 22 juli aanstaande plaatsvinden in Engeland, maar twee weken eerder.
Oostenrijk is gastheer van twee toernooien, met een bescheiden prijzengeld van vijf ton per stuk, die meetellen voor de ranking van de Europese én de Challenge Tour.
Van 9 – 12 juli is de Diamond Country Club – waar Joost Luiten altijd héél goed speelde – gastheer van het Oostenrijks Open en drie dagen later al vindt het al geplande Euram Open plaats op Golfclub Adamstal. Dat wordt gespeeld van 15 – 18 juli (woensdag-zaterdag).
Darius van Driel won het Euram Open in 2018.
In beide toernooien verschijnen 144 spelers aan de start: 67 met een ranking van de Europese Tour en 67 van de ranking van de Challenge Tour.
Helaas worden de Oostenrijkse wedstrijden niet rechtstreeks uitgezonden. Niet omdat Ziggo Sport dat niet wil, maar omdat PGA European Tour Productions geen beelden zal ‘schieten’. Wel zijn er ruime samenvattingen te zien.
Op 22 juli begint op de baan van de Close House Golfclub bij Newcastle het met 1.250.000 euro gedoteerde Betfred British Masters hosted by Lee Westwood.
Dat is de start van de zogenaamde UK Swing, een alom gewaardeerd noodprogramma van de Europese Tour.
De vraag is nu of de Britse overheid een uitzondering op de quarantaineregels gaat geven aan de spelers van de Europese Tour. Die heeft alvast een uitgebreid protocol opgesteld. Op 29 juni weten we of die uitzondering er komt.
Volledige kalender Europese Tour 2020

 
PGA Tour

Toernooi: Travelers Championship
Datum: 25 –  28 juni 2020
Baan: TPC River Highlands, Cromwell, Connecticut (VS)
Par: 70
Lengte: 6.255 meter
Baanrecord: 58 (-12), Jim Furyk (2016)
Prijzengeld: $ 7.400.000
Spelers: Nee, Tiger Woods doet niet mee, maar het veld van dit toernooi is sterker dan ooit. Van de spelers uit de top-10 van de nieuwe wereldranglijst ontbreekt alleen Adam Scott. De Australiër ontbrak ook in de eerste twee toernooi na de herstart.
Titelverdediger: Chez Reavie (VS)
Winnaars laatste vijf jaar: 2019 – Chez Reavie (VS), 2018 – Bubba Watson (VS), 2017 – Jordan Spieth (VS), 2016 – Russell Knox (Sch), 2015 – Bubba Watson (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur
Bijzonderheden: Van Texas, via South Carolina naar Connecticut. De herstart van de PGA Tour is er een met flinke trips. De een neemt zijn eigen of gehuurde jet, de ander maakt gebruik van de speciale charters en mannen als C.T. Pan reizen per camper.
Het Travelers Championship staat sinds 1952 op de kalender en begon als het Insurance City Open. Travelers, een verzekeraar, is sinds 2007 de hoofdsponsor en de door Pete Dye ontworpen TPC River Highlands vormt sinds 1982 het decor van het kampioenschap.
Op 7 augustus 2016 werd op deze baan geschiedenis geschreven: Jim Furyk maakte tien birdies en een eagle voor een 58 – de laagste score ooit in een wedstrijd van de PGA Tour. Hij won niet: de zege ging naar de Schot Russell Knox, maar Furyk steeg wel van de zeventigste naar de vijfde plaats.

Furyk is inmiddels vijftig. Hij staat deze week overigens op de startlijst.
In 2011 werd het baanrecord overigens op 60 bepaald door de toen 19-jarige amateur Patrick Cantlay.
TPC River Highlands is een uitstekende, deels geonduleerde parkbaan met een sterk slot. Water komt op veel holes in het spel.
En dan nog dit (I): Na de positieve test van Nick Watney is het de vraag of het beleid van de PGA Tour wel toereikend is. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.
En dan nog dit (II): Bubba Watson won sinds 2010 drie keer op deze baan. De zege in 2010 – na een play-off met de ‘oude’ krijgers Corey Pavin en Scott Verplank – was de eerste van zijn twaalf overwinningen op het hoogste niveau.
De immer emotionele Bubba moest zo huilen tijdens de prijsuitreiking dat echtgenote Angie de winnaarsspeech moest houden.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA

Van 31 juli – 2 augustus wordt de eerste editie van het LPGA Drive On Championship gespeeld, op de Inverness Club in Toledo, Ohio. Anne van Dam is een van de speelsters die in het met een miljoen dollar gedoteerde toernooi in Ohio mee mogen doen.
Volledige kalender seizoen 2020


Ladies European Tour

Het leek zo mooi: meteen een Major als nieuw begin – maar dus niet voor iedereen toegankelijk. Toch vinden de Franse autoriteiten het niet goed dat van 6 – 9 augustus het Evian Championship wordt gespeeld.
En het erop volgende Schots Open (13 – 16 augustus) en het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus)? Veel vragen, weinig antwoorden.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

In Oostenrijk moet het dan gebeuren: de herstart. Niet met een, maar met twee, met vijf ton gedoteerde wedstrijden, die ook nog eens meetellen voor de Europese Tour. Van 9 – 12 juli het Oostenrijks Open en van 15 – 18 juli het Euram Bank Open.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Voor 1 – 3 juli stond het Pools Open gepland. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld. Maar de Tour verklaarde zeer recent dat er naar een datum later in juli wordt gezocht.
Mocht dat niet lukken, dan wordt het van 4 – 6 augustus te spelen Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten, in Oostenrijk, de herstart
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.
Volledige kalender seizoen 2020

 
Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

 
NGF

Twee weken geleden meldden we dat er een kans was op het spelen van de amateur-NK’s in september en oktober. De kogel is door de kerk: er komen later dit jaar nationale kampioenschappen. De Federatie denkt dat er deze week meer bekend wordt.

Laatste nieuws