Golfnachtwacht naar Nederlands Golfmuseum

Vanaf vorige week worden de bezoekers van Golfbaan Bleijenbeek in Afferden verwelkomd door een levensgrote foto in de sfeer van Rembrandt’s Nachtwacht. Een gift van de organisatie van het KLM Open aan het daar gevestigde golfmuseum.
nachtwacht

De foto werd gemaakt ter ere van de honderdste editie van het toernooi dat in september vorig jaar plaatsvond.

“In de topsport streef je naar het ultieme en dat deed Rembrandt ook. Hij beheerste zijn meesterschap tot in de puntjes, maar durfde wel een eigen draai aan zijn schilderijen te geven. In die tijd wilden de mensen voornaam geportretteerd worden, maar hij schilderde ze in actie. Een van de redenen waarom het schilderij zo beroemd is geworden”, aldus John Ott, conservator van het Nederlands Golfmuseum. Hij is zeer in zijn nopjes met deze nieuwe aanwinst voor het museum. “Toen ik de foto op de beurs van het KLM Open zag, was ik behoorlijk onder de indruk en heb ik direct toegezegd dat deze na afloop van het toernooi een plek kon krijgen in het museum.’’

Toch duurde het enige maanden voordat hij de foto in handen kreeg. “Na afloop van het toernooi is deze gaan rondzwerven en de beursmanager van TIG (organisator KLM Open-red.) heeft er even naar moeten zoeken”, vertelt Ott. “Maar in mei werd deze dan toch aan het museum overhandigd. De foto is 3 x 3 meter en vanwege de afmeting heeft de afbeelding een plek in de hal van Paviljoen Bleijenbeek gekregen, pal naast de ingang van het museum. Een mooier eerbetoon aan de Nederlandse golfsport kunnen wij ons niet wensen.”

Elf oud-winnaars

Op het werk prijken elf oud-winnaars van KLM Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de Europese Tour en tot 1981 onder de naam Dutch Open bekend stond. Succesvolle spelers, onder wie twee Nederlandse kampioenen: Maarten Lafeber die het toernooi in 2003 won en Joost Luiten, die de beker in 2013 en 2016 in ontvangst mocht nemen. De Engelsman Peter Townsend (72 jaar), die het toernooi in 1967 op zijn naam schreef, is de oudste geportretteerde. Helemaal links figureert de jongste winnaar ooit, de toen negentienjarige Engelsman Paul Way, die het KLM Open in 1982 won. Tobias Dier, die in 2002 de laagste score (60) wist te maken, neemt een bescheiden plek in op de foto en wordt geflankeerd door Ashun Wu, de eerste Aziaat die het KLM Open won. De enige vrouw op het schilderij is zijn echtgenote Rebekha Wu.

Honderdste editie KLM Open

Bijzonder is dat de foto gemaakt is in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de originele Nachtwacht hangt. “We wilden iets bijzonders doen voor de honderdste editie. Aangezien de KLM en de ING, die het toernooi net als de NGF sponseren, tevens dit museum supporten, was het mogelijk een diner te organiseren met de oud winnaars van het KLM Open in de zaal waar de Nachtwacht hangt,” aldus Daan Slooter, toernooidirecteur KLM Open. Van het een kwam het ander en zo werd het idee geboren Rembrandt van Rijn’s Nachtwacht opnieuw te creëren met de oud-winnaars van het KLM Open erop.

Herinnering levend houden

De foto werd voorafgaand aan het diner gemaakt en daar kwam heel wat bij kijken. Daan Slooter: “Qua planning zijn we er maanden mee bezig geweest en bij de uitvoering was een groot team betrokken. Grimeurs, stylisten, fotografen, maar ook een filmcrew om de ‘making of’ te filmen. Die film is viral gegaan en over de hele wereld bekeken. In het huidige medialandschap zijn sociale media erg belangrijk en voor ons was het vooral een mooi marketinginstrument om aandacht te generen voor het toernooi. Dat de foto nu een plek heeft gekregen in het Nederlands Golf Museum, past geheel in deze lijn. Een evenementenorganisator kijkt vooruit. De foto heeft zijn doel behaald en de honderdste KLM Open op een prachtige manier belichaamd. Nu kijken we weer verder naar de toekomst. In een museum sta je daarentegen stil bij wat er gebeurd is en wat achter je ligt. Met deze foto houdt het Nederlands Golfmuseum de herinnering aan de honderdste editie van het KLM Open levend.”

Laatste nieuws