Deze week: Topspelers reizen door naar oostkust

De Europese Tour start twee weken eerder. Dat is goed nieuws, maar in de VS gaat men vrolijk verder met de RBC Heritage. En dat betekent een sterk veld, een uitstekende baan en mooie plaatjes.

Harbour Town

Europese Tour

De herstart gaat niet zoals verwacht op 22 juli aanstaande plaatsvinden in Engeland, maar twee weken eerder.
Oostenrijk is gastheer van twee toernooien, met een bescheiden prijzengeld van vijf ton per stuk, die meetellen voor de ranking van de Europese én de Challenge Tour.
Van 9 – 12 juli is de Diamond Country Club – waar Joost Luiten altijd héél goed speelde – gastheer van het Oostenrijks Open en drie dagen later al vindt het al geplande Euram Open plaats op Golfclub Adamstal. Dat wordt gespeeld van 15 – 18 juli (woensdag-zaterdag).
Darius van Driel won het Euram Open in 2018.
Op 22 juli begint op de baan van de Close House Golfclub bij Newcastle het met 1.250.000 euro gedoteerde Betfred British Masters hosted by Lee Westwood.
Dat is het begin van de zogenaamde UK Swing, een alom gewaardeerd noodprogramma van de Europese Tour.
De vraag is nu hoe spelers die in Oostenrijk meedoen ook in actie kunnen komen in het Brits Masters. Wie Groot-Brittannië binnenkomt, moet immers veertien dagen in quarantaine.
Volledige kalender Europese Tour 2020

 
PGA Tour

Toernooi: RBC Heritage
Datum: 18 –  21 juni 2020
Baan: HarbourTown Golf Links, Hilton Head, South Carolina (VS)
Par: 71
Lengte: 6.491 meter
Baanrecord: 61 (-10): Troy Merritt (2015), David Frost (1994)
Prijzengeld: $ 7.100.000
Spelers: Net als vorige week is de top-5 van de wereldranglijst van de partij en ook alle hoofdrolspelers van de Charles Schwab Challenge zijn naar South Carolina afgereisd.
Belangrijke afwezigen zijn Phil Mickelson (op 16 juni 50 geworden) en Tiger Woods, wiens jacht wel in de buurt is gesignaleerd.
Titelverdediger: Cheng Tsung Pan (Taiwan)
Winnaars laatste vijf jaar: 2019 –Cheng Tsung Pan (Twn), 2018 – Satoshi Kodaira (Jap), 2017 – Wesley Bryan (VS), 2016 – Branden Grace (Z-A), 2015 – Jim Furyk (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur
Bijzonderheden: Dit toernooi stamt uit 1969 – Arnold Palmer was de eerste winnaar – en het is sinds begin jaren tachtig altijd in de week na The Masters gespeeld. Dat was nu ook de bedoeling, maar het waarom van de veranderde datum zal een ieder duidelijk zijn.
Voor de organisatoren is er dan weer het voordeel dat het veld – bestaande uit 154 spelers uit 26 landen – sterker is dan ooit. Veel toppers hebben hier nog nooit gespeeld, omdat ze week na The Masters vrijaf namen.
Harbour Town werd eind jaren zestig ontworpen door de begin dit jaar overleden Pete Dye. Het is een baan die heel anders dan tal van zijn andere, vaak extravagante ontwerpen.

Het is een ingetogen subtropische parkbaan waarop niet lengte maar precisie belangrijk is. Het is ook niet genoeg om ‘gewoon’ de fairway te raken, maar als je een kansvolle slag naar de green wil hebben (lees: richting pin) moet je je teeshot naar de juiste plek spelen.
De par-4 achttiende (432 meter) is dan weer anders dan anders. Dye zet je met deze hole compleet op het verkeerde been. In de verte, achter de green, zie je de karakteristieke vuurtoren en links en voor de green ligt het moeras en het water van de Calibogue Sound. Een finish waar je alleen maar van droomt.
Het lijstje met winnaars toont aan dat precieze en niet lange spelers hier kansrijk zijn.
Titelverdediger C.T. Pan (foto boven op de achttiende) sloeg de bal in 2019 vanaf de tee gemiddeld slechts 247 meter en was qua lengte de nummer vijftig van het veld. Maar hij won met zijn approaches 3,5 slagen op het veld. Daarnaast was zijn korte werk subliem: een winst van 3,71 slagen op de rest.
Omdat de greens over het algemeen klein zijn (gemiddeld nog geen 420 vierkante meter) zijn veel greens in regulation belangrijk. Omdat de greens zo klein zijn, hebben ook minder goede putters een kans op succes. Dat Pan in 2019 op de greens 6,271 slagen op het veld won, was helemaal de kers op de taart.
De gemiddelde score was vorig jaar 71,90 en dat zegt genoeg. De achttiende was de moeilijkste hole.
En dan nog dit (I): Goede par-3’en geven vaak aan hoe goed een golfbaan is. De stroke-index van vorig jaar zegt genoeg over de vier korte holes (4, 7, 14 en 17): 4, 9, 5 en 6.
En dan nog dit (II): Europese winnaars? Nick Faldo (1984), Bernhard Langer (1985, een week na zijn zege op Augusta), Carl Pettersson (2012) en Graeme McDowell (2013).
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

LPGA

Van 23 – 26 juli wordt de Marathon Classic presented by Dana georganiseerd. Anne van Dam is een van de speelsters die in het met twee miljoen doller gedoteerde toernooi in Ohio mee mogen doen.
Volledige kalender seizoen 2020


Ladies European Tour

Het leek zo mooi: meteen een Major als nieuw begin – maar dus niet voor iedereen toegankelijk. Toch vinden de Franse autoriteiten het niet goed dat van 6 – 9 augustus het Evian Championship wordt gespeeld.
En het erop volgende Schots Open (13 – 16 augustus) en het Brits Open op Troon (20 – 23 augustus)? Veel vragen, weinig antwoorden.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Challenge Tour

In Oostenrijk moet het dan gebeuren: de herstart. Het met 185 duizend euro gedoteerde Euram Bank Open in Oostenrijk (15 – 18 juli) zou de eer moeten hebben, maar daar is nu – zie ook bij de preview boven van de Europese Tour – het Oostenrijks Open (9 – 12 juli) voor geschoven.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Voor 1 – 3 juli stond het Pools Open gepland. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld. Maar de Tour verklaarde zeer recent dat er naar een datum later in juli wordt gezocht.
Volledige voorlopige kalender seizoen 2020


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gehouden.
Volledige kalender seizoen 2020

 
Asian Tour

Dit circuit mikt op een voorzichtige start in september. Waarschijnlijk is het Shinhan Donghae Open het eerste toernooi sinds het seizoen in maart werd onderbroken. Het met 1,2 miljoen dollar gedoteerde kampioenschap staat voor 10 – 13 september gepland. De baan? Die van de Cheongna Golf Club in het Zuid-Koreaanse Inchon.
Meer informatie via website Asian Tour

 
NGF

Twee weken geleden meldden we dat er een kans is op het spelen van de amateur-NK’s in september en oktober. De kogel is echter nog niet door de kerk. De Federatie denkt dat er volgende week uitsluitsel kan worden gegeven.

Tour
  • Golfsupport.nl